Surat Al Fath

SURAT AL-FATH

(Medinita [111]; 29 versete)

În numele lui Allah Cel Milostiv, Îndurator

1. Noi ti-am dat tie o biruinta învederata,

2. Pentru ca Allah sa-ti ierte pacatele tale, cele care au fost si cele care vor veni, sa-si împlineasca binefacerea Sa asupra ta si sa te calauzeasca pe un drum drept.

3. Si pentru ca Allah sa-ti dea un mare ajutor.

4. El este Cel care a trimis linistea în inimile dreptcredinciosilor,pentru a spori credinta lor cu credinta – si ale lui Allah sunt ostirile din ceruri si de pre pamânt, iar Allah este Atoatestiutor [si] Întelept [‘Alim, Hakim],

5. Pentru a-i face sa intre pe dreptcredinciosi si pe dreptcredincioase în gradini pe sub care curg pâraie si în care ei vor fi vesnic salasluitori si pentru ca sa le ierte pacatele lor cele rele. Si aceasta este pentru Allah o mare izbânda.

6. Si pentru ca sa-i chinuiasca pe cei fatarnici si pe cele fatarnice, pe politeisti si pe politeiste, care nutresc gând rau despre Allah. Asupra lor se va abate cercul raului. Allah s-a mâniat împotriva lor, i-a blestemat si le-a pregatit lor Gheena. Si ce soarta rea!

7. Ale lui Allah sunt ostirile din ceruri si de pre pamânt, iar Allah este Puternic [si] Întelept [‘Aziz, Hakim].

8. Noi te-am trimis pe tine ca martor, vestitor de bine si prevenitor,

9. Pentru ca voi sa credeti în Allah si în Trimisul Sau si pentru ca sa-l sprijiniti si sa-l cinstiti [pe Profet] si sa-L preamariti dimineata si seara [pe Allah]!

10. Cei care fac juramânt de credinta fata de tine fac juramânt de credinta fata de Allah; mâna lui Allah este deasupra mâinilor lor.Acela care calca [juramântul] îl calca numai în defavoarea lui, iar aceluia care-si tine legamântul facut lui Allah El îi va darui rasplata mare.

11. Aceia dintre arabii beduini care au ramas în urma îti vor spune: “Am fost ocupati cu averile noastre si cu familiile noastre, deci roaga-te de iertare pentru noi!” Rostesc cu limbile lor ceea ce nu este în inimile lor. Spune: “Cine poate ceva pentru voi la Allah, daca va voieste El un rau sau daca va voieste El un bine? Ba Allah este Binestiutor a ceea ce faceti voi.

12. Voi va închipuiti ca Trimisul si dreptcredinciosii nu se vor mai întoarce nicicând la familiile lor. Si aceasta a fost împodobita în inimile voastre. Însa ati gândit voi gând rau si ati fost un neam pierdut”.

13. Iar acela care nu crede în Allah si în Trimisul Sau [sa stie ca] Noi am pregatit pentru necredinciosi flacarile.

14. A lui Allah este împaratia cerurilor si a pamântului. El iarta cui voieste El si îl pedepseste pe acela care voieste El. Allah este Iertator,Îndurator [Ghafur, Rahim].

15. Cei care ramân de obicei în urma vor zice atunci când voi purcedeti la prazi ca sa le luati: “Lasati-ne pe noi sa va urmam!” Ei voiesc sa schimbe cuvântul lui Allah. Spune: “Voi nu ne veti urma! Asa a vestit Allah mai înainte!” Dar ei vor zice: “Voi ne pizmuiti!” Însa ei nu au înteles decât numai putin.

16. Spune arabilor beduini care ramân de obicei în urma: “Voi sunteti chemati împotriva unui neam de oameni cu mare putere si va veti lupta cu ei sau se vor supune ei. Si daca veti asculta, va va da Allah rasplata buna, iar daca va veti întoarce asa cum v-ati mai întors si mai înainte, va va pedepsi El cu un chin dureros!”

17. Nu este nici un pacat pentru cel orb, nici pentru cel schiop nu este pacat si nici pentru cel bolnav nu este pacat. Însa pe acela care asculta de Allah si de Trimisul Sau îl va face El sa intre în gradini pe sub care curg pâraie, în vreme ce pe acela care se întoarce îl pedepseste El cu un chin dureros.

18. Allah a fost multumit de dreptcredinciosi, când ei au facut legamânt cu tine [acolo] sub pom [sa moara în lupta pentru cucerirea Mekkai]. El a stiut ce a fost în inimile lor si a facut sa pogoare asupra lor linistea si i-a rasplatit pe ei cu biruinta apropiata,

19. Ca si cu prazi numeroase, pe care ei le vor aduna. Allah este Puternic [si] Întelept [‘Aziz, Hakim].

20. Allah v-a fagaduit voua [alte] prazi numeroase pe care voi le veti dobândi si a grabit aceasta pentru voi. Si a îndepartat El mâinile oamenilor de la voi, pentru ca sa fie un semn pentru dreptcredinciosi si pentru ca sa va calauzeasca pe voi pe un drum drept.

21. Si alte [prazi mai sunt] asupra carora voi nu aveti putere, dar pe care Allah le-a cuprins, caci Allah este cu putere peste toate.

22. Si daca aceia care nu cred ar fi luptat împotriva voastra, ar fi întors spatele si atunci nu ar mai fi aflat nici ocrotitor si nici ajutor.

23. [Aceasta este] Legea lui Allah, care a fost si mai înainte si nu vei afla schimbare pentru Legea lui Allah.

24. El este Cel care a îndepartat mâinile lor de la voi si mâinile voastre de la ei, în Valea Mekkai, dupa ce v-a dat voua izbânda asupra lor. Si Allah vede bine ceea ce faceti voi.

25. Ei sunt aceia care nu au crezut si care v-au oprit pe voi de la Moscheea Al-Haram si jertfa a fost împiedicata sa ajunga la locul de junghiere. Daca nu ar fi fost [în Mekka] barbati credinciosi si muieri credincioase, pe care voi nu-i cunosteati si pe care voi ati fi putut sa-I calcati în picioare, fara sa stiti, ati fi avut voi parte de pacat. Allah primeste în îndurarea Sa pe cine voieste El. Si de ar fi fost ei despartiti, i-am fi pedepsit Noi pe cei care nu credeau dintre ei cu chin dureros.

26. Si când cei care nu credeau purtau în inimile lor furia – furia nestiintei -, Allah a pogorât linistea Sa asupra Trimisului Sau si asupra credinciosilor si i-a obligat pe ei la cuvântul evlaviei, pentru ca ei au fost cei mai demni si mai vrednici de el. Allah este a toate stiutor.

27. Allah o va face adevarata viziunea prin care El i-a vestit Trimisului Sau cu tot adevarul: Veti intra în Moscheea cea Sfânta, cu voia lui Allah, în siguranta, cu parul ras si cu parul scurtat, fara sa va temeti! Dar pentru ca El stia ceea ce voi nu stiati, a facut El, înainte de aceasta, o biruinta apropiata.

28. El este Cel care l-a trimis pe Trimisul Sau cu îndreptare si cu religia Adevarului pentru ca sa o faca sa triumfe asupra întregii religii. Si Allah este de ajuns ca Martor.

29. Muhammed este Trimisul lui Allah. Iar aceia care stau alaturi de el sunt aspri fata de necredinciosi si sunt înduratori între ei. Îi vezi pe ei aplecati si prosternându-se, cautând mila lui Allah si multumirea Lui. Semnele prosternarii se vad pe chipurile lor. Aceasta este imaginea lor în Tora. Si imaginea lor în Evanghelie este ca ei sunt asemenea tulpinilor din care au odraslit mladite, pe care le ajuta, si apoi ele se îngroasa si se înalta pe tulpinile lor, spre bucuria semanatorilor. Cu ei, Allah îi umple de ciuda pe necredinciosi. Si Allah a fagaduit acelora dintre ei care cred si împlinesc fapte bune, iertare si mare rasplata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: