Postul din data de 10 Muharram

Postul din data de 10 Muharram, cunoscuta sub denumirea de ziua de ‘Ashura’, are meritul de a face ca pacatele noastre din anul trecut sa ne fie iertate. In acest an, 2009, el corespunde datei de 6 ianuarie.

Atunci cand Profetul (pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa) a sosit in Medina anului 622 era crestina, a constatat ca aici evreii tineau post in ziua de 10 Muharram si i-a chestionat cu privire la acest aspect. Ei au raspuns, “Aceasta este o zi binecuvantata. In aceasta zi Allah a salvat poporul lui Israel din ghearele dusmanului (din Egipt), motiv pentru care profetul Musa [Moise] si-a petrecut aceasta zi in post, astfel aratandu-si recunostinta fata de Allah.” Profetul (pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa) le-a vorbit astfel, “Noi suntem si mai apropiati de Moise decat sunteti voi.” Astfel ca a postit in acea zi si a dispus musulmanilor sa faca acelasi lucru. (relatat de Al-Bukhari)

In anul urmator, Allah Preainaltul a ordonat musulmanilor sa tina post in luna Ramadan, astfel postul de ‘Ashura’ devenind optional.

Mai este relatat ca Profetul (pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa) a intentionat sa posteasca atat in ziua a 9-a, cat si intr-a 10-a din luna. Ibn ‘Abbas a relatat : Mesagerul lui Allah a postit in ziua de ‘Ashura’ si a comandat oamenilor sa-l urmeze. Insa acestia i-au spus, “O Mesager al lui Allah, aceasta este o zi sarbatorita de catre evrei si crestini.” Profetul le-a vorbit astfel, “In anii care vor urma, cu voia lui Allah noi vom posti pe data de 9.” Moartea Profetului, insa, a intervenit intre timp. (relatat de Muslim si Abu Dawud)

Plecand de la aceste considerente si conform opiniilor invatatilor musulmani, fiecare dintre noi poate sa opteze fie pentru trei zile de post in aceasta perioada (9, 10 si 11), fie pentru doua zile (9 si 10), fie doar pentru o singura zi (10).

Profetul (pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra sa) a spus, “Cu ocazia postului din ziua de ‘Ashura’ (care are meritele sale incontestabile) , eu sper ca Allah sa-l accepte si sa ne ierte pacatele pe care le-am facut in decursul anului trecut.” (relatat de Muslim)

Cu toate acestea, iertarea pacatelor mici se va putea petrece doar daca le evitam pe cele majore. Este o mare greseala ca o persoana sa creada ca tinand post doar o singura zi “se va curata de pacate. ” Daca neglijam rugaciunile zilnice sau postul din luna Ramadan, sau daca barfim, mintim, savarsim adulter sau facem alte pacate mari, doar postul de ‘Ashura’ nu ne va fi suficient. Marele invatat Ibn Al-Qayyim Al-Jawziyya (nascut 691 hijri/1292 era crestina) a scris urmatoarele :

Acesti oameni gresit indrumati nu cunosc faptul ca postul lunii Ramadan si cele cinci rugaciuni zilnice sunt mult mai importante decat postul din ziua de Arafah si cel din ziua de ‘Ashura’, post care poate sa conduca la iertarea pacatelor dintre un Ramadan si urmatorul, sau dintre o vineri si cealalta [in cazul rugaciunilor] , sub conditia evitarii marilor pacate; cand cele doua lucruri stau unul langa celalalt, ele au forta sa conduca la iertarea micilor pacate. Printre acesti oameni care se inseala, poate sa fie cineva care sa creada ca faptele sale bune exced pacatele si aceasta din cauza ca nu se concentreaza asupra faptelor urate sau pacatelor savarsite, placandu-i sa-si aminteasca doar aspectele pozitive, pe care se si bazeaza ulterior. Insa acesta este precum acela care cauta iertarea lui Allah cu ajutorul vorbelor, adorandu-L prin formula “subhan Allah” de 1.000 de ori in fiecare zi, dupa care incepe sa-i vorbeasca de rau pe ceilalti musulmani, patandu-le reputatia si cat este ziua de lunga continua sa vorbeasca despre lucruri care nu-I sunt placute lui Allah. Acest om se gandeste intotdeauna la meritele pe care le au expresii precum “subhan Allah” si “la ilaha illa Allah”, insa omite sa-si aminteasca ce ne-a fost relatat in legatura cu aceia care barfesc, spun minciuni sau calomnii ori care comit alte asemenea pacate tot cu vorba. Ei se afla intr-o mare eroare.
(Al-Mawsu’ah Al-Fiqhiyyah, partea 31, Ghurur)

Este posibil sa auzim si cateva traditii in legatura cu ‘Ashura’ (ex.: prepararea si consumul unor mancaruri speciale, impodobirea cu kohl sau henna sau chiar organizarea unor petreceri). Alte persoane considera aceasta zi ca fiind una de doliu si jale in onoarea nepotului Profetului, Al-Husayn, cel care intr-o asemenea zi a fost ucis pe campul de lupta. Savantul Ibn Taymiyah (n. 661 h/1263 e.c.) a mentionat ca toate aceste activitati sunt bid’ah (inovatii condamnabile) care trebuie sa fie evitate.

Sa profitam de aceasta oportunitate si sa devenim mai apropiati lui Allah Preainaltul, postind si rugandu-ne in ziua de ‘Ashura’

[N.T. : de asemenea, sa folosim aceasta zi rugandu-ne lui Allah Preainaltul pentru rezistenta fratilor si surorilor noastre din intreaga Palestina, cu precadere pentru cei din zona Gaza]

Sursa: islamromania@ yahoogroups. com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: