Versetul tewbe

Spune “Daca parintii vostri, fiii vostri, fratii vostri, perechile voastre, clanul vostru, bunurile pe care le-ati dobandit, negotul de a carui lancezire va temeti si locuintele de care sunteti multumiti va sunt voua mai scumpe decat Allah, decat Trimisul Sau si decat lupta pe calea Lui, atunci asteptati-va sa vina Allah cu porunca Sa!” Iar Allah nu calauzeste neamul de nelegiuiti!(Et-Tewbe 24)
De cate ori citesc acest verset ma cuprinde spaima, frica de acest avertisment si ma intreb : oare il iubesc pe Allah, pe Trimisul sau,Gihadul pe calea Sa, mai mult decat iubesc pe cei mentionati in acest verset(parinti,copii,fratii,sotie,familie) ?Raspunsul meu la aceasta intrebare este: Da, iL iubesc pe Allah si pe Trimisul Sau si iubesc Gihadul pe calea Lui Allah. Dar acest raspuns oare este adevarul insasi sau este doar o presupunere.
Aici este problema si aici se ascunde pericolul care poate duce sa se adevereasca avertismentul lui Allah (Atunci asteptati-va sa vina Allah cu porunca Sa)
O, fratii mei! Cum il iubim pe Allah Teala si pe Trimisul Lui? Spun unii invatati :Cunoaste-l pe Allah pana-L vei iubi, deoarece cu cat reuseste robul sa-si cunoasca stapanul cu atat creste iubirea lui fata de El. Atunci cand robul va medita binecuvantariile pe care Allah i le-a daruit, iubirea lui fata de Allah va creste, deoarece este firea omeneasca de asa natura incat iubeste pe cel care este darnic cu ea.Deci daca vrem sa stim cum dobandim iubirea Lui Allah sa cugetam cum am dobandit iubirea acestei lumii. Aceasta lume a stapanit sufletele noastre deoarece ea ne-a preocupat tot timpul, ea a fost tema discutiilor noastre, ea ne-a vrajit inimile prin peisajele si frumusetile sale prin stralucirea sa incat iubirea ei ne-a stapinit inimile.Subiectul intalnirilor noastre era unul singur aceasta lume si minunatiile ei noutatiile ei si cum putem sa le dobandit pe toate, pe cand am neglijat pomenirea Lui Allah, sa ne intrebam: Cat din timpul nostru l-am dedicat recitarii Coranului, meditarii sensurilor sale, cat din timpul nostru l-am dedicat citirii vietii profetior si celor devotati si dreptcredinciosi dintre companioni si urmasi lor, cat din timpul nostru l-am dedicat meditarii Raiului si vieti din mormant, vieti Din Ziua de Apoi? Raspunsul il vei gasi clar daca ai face o comparare intre aceste doua situatii susmentionate.
Dupa toate acestea de ce ne amagim si ne invinuim sufletele pentru ca nu iubesc rugaciunea de dupa miezul nopti, milostenia in numele Lui Allah, recitarea Coranului , etc(dintre faptele bune).
Ea este, aceasta lume, iubirea ei si iubirea Lui Allah nu pot locui o singura inima, de acea Profetul salle Allahu aleihi we sellem ne-a prevenit de nenumarate ori sa nu cadem in capcana ei. S-a relatat de la fiul lui Omer ca a spus: Intr-o zi Trimisul Lui Alllah salle Allahu aleihi we sellem m-a atins pe umeri si mi-a zis: ‘Fii pe aceasta lume exemplul unui strain sau calator’ si fiul lui Omer spunea: Daca ai inoptat nu astepta dimineata si daca te-ai trezit nu astepta sa inoptezi pretuieste-ti sanatatea inainte de boala si viata inainte de moarte(relatat de El-Buhari) .Si a spus Isa (Isus) fiul lui Maria: ”Aceasta lume este un pod ,treceti-o si nu o construiti ” Si trece in Tirmizi intr-un hadis relatat de Sehl fiul lui Saad Es-Saadi a spus: Eram intr-o caravana care poposise si priveau o sopirla moarta si a spus Trimisul lui Allah( salle Allahu aleihi we sellem ): Vedeti aceasta sopirla moarta , a fost parasita de neamul ei pentru ca i-a dispretuit, au spus : O, Trimis a lui Allah, a fost parasita pentru ca i-a dispretuit ? A spus: Aceasta lume este mai nevaloroasa la Allah decat soparla fata de familia ei.
Tindem catre aceasta lume in timp ce ea nu lasa nici o natie fara sa nu o dezbine, O, voi cei plini de faima, cei care ati adunat comorile lumi unde sunteti si unde va sunt comorile ?
Toti cei a caror oaste n-o cuprindea pamantul ultimul lor lacas este mormantul strimt.
Moartea vine, sufletele sunt scumpe, iar cel care se bazeaza pe averea lui este un netrebnic.
O, Allah! Fa-ne pe noi din cei ce izbandesc, robii tai cei devotatii, cei pe care i-ai ales pentru slujba ta, cei ale caror fapte le-ai primit, cei ale caror intentii le-ai facut pure, si ai binecuvantat pe urmasii lor, o, Stapan al lumilor! pacea fie asupra Trimisului Tau si asupra familiei lui si urmasilor sai.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: