Universalitatea islamului

Islamul este o religie universala despre care Allah a spus in Coran:

 “[Singura] religie acceptata de Allah este Islamul si nu au fost deosebiri intre cei cărora le-a fost data Scriptura decât după ce a ajuns la ei Stiinta , din pricina pizmei lor. Iar cel care nu crede in semnele lui Allah [sa ştie] ca Allah grabnic cere socoteala!”( Al Imran 19)

si spune Allah:

“Acela care doreşte o alta religie decât Islamul, nu-i va fi acceptata si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduţi.” (Al Imran 85)
Spune Allah in privinţa credinţei lui Avram

“Avram un a fost nici iudeu, nici creştin. El a fost credincios adevărat sin intru totul supus (lui Allah) si nu a fost dintre cei care-I fac semeni. Cei mai indreptatiti oameni sa se socotească apropiati de Avram sunt aceia care l-au urmat pe el si pe acest Profet si aceia care cred [in Islam}. Iar Allah este Ocrotitorul credincioşilor.”( Al Imran 67).

Allah porunceşte profetului Muhammed in Sfântul Coran ca atunci când discuta cu oameni carti sa spună:

” “M-am supus cu totul lui Allah, cu si cei care m-au urmat!” ” ( Al Imran 20)

adică eu si cei care m-au urmat ne-am supus lui Allah si am respectat religia Lui si ne depărtam de orice alta religie. Islamul este religia tuturor profeţilor de la Adam pana la profetul Muhammed in acest sens spune Allah in Coran despre sfatul lui Avram câtre fiii săi, sfat moştenit de toţi profeţi care l-au urmat:

“Şi cine se lăpăda de religia lui Avram, afara de acela care se nesocoteşte pe sine insusi? Noi l-am ales, [ pe Avram] doară in aceasta lume si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei drepţi.Şi cine se lăpăda de religia lui Avram, afara de acela care se nesocoteşte pe sine insusi? Noi l-am ales, [ pe Avram] doară in aceasta lume si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei drepţi. Cand ia zis Domnul lui: ”Supune-te!”, el a răspuns: M-am supus [Ţie], Stăpân al lumilor!”. Si Avram a lăsat-o ca îndemnare fiilor săi si asemenea si Iacob [zicând ei]: “O, fiii mei, Allah v-a ales vouă Islamul ca religie şi, de aceea, să nu muriţi altfel decât musulmani!”. Sau aţi fost voi martori când a venit moartea la Iacob, atunci când el I-a întrebat pe fiii lui; “Pe cine veţi cinsti voi după moartea mea? ”Şi i-au răspuns ei: ”Voim să-l cinstim pe Domnul tău şi pe Domnul părinţilor tăi Avram, Ismail si Isaac , pe Allah cel Unic. Noi numai Lui ii vom fi supuşi!”(Bakara 130-133)
Chemarea tuturor profeţilor a fost câtre unicitatea lui Allah si adorarea unicului Allah

“Şi cine se lăpăda de religia lui Avram, afara de acela care se nesocoteşte pe sine insusi? Noi l-am ales, [ pe Avram] doară in aceasta lume si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei drepţi.”(En Nehl 36)
Islamul este religia care se adresează atât raţiunii cat si naturaleti 

“Ridică-ţi faţa ta spre Religia cea adevărată! Această [religie] este firea [creată de] Allah, după care El i-a creat pe oameni. Nu există schimbare în creaţia lui Allah. Aceasta este Religia cea dreaptă, dar cei mai mulţi oameni nu ştiu.”(Rum 30)
Aceasta fiind ultima revelatie, fiind calea cea dreapta, fara indoiala ca va avea si multi dusmani, in special cei al caror interese sunt in joc, ei vor incerca sa puna piedici, obstacole, vor incerca sa rataceasca pe oameni indeosebi pe cei cu credinta slaba, Aceasta este realitatea pe nu putem s-o negam, acesta este cuvantul Lui Allah:

“Ei voiesc să stingă lumina lui Allah cu gurile lor, însă Allah întregeşte lumina Sa, chiar dacă necredincioşii nu voiesc.”(Es Saff 8 )
Universalitatea acestui mesaj
Religia islamica este ultima religia, este religia tuturor, indiferent de neam, rasa, culoare sau apartenenta, in fata lui Allah toţi suntem egali, povara acestui popor este grea, aceşti credincioşi (musulmani) au o sarcina grea, spune Allah:

“Astfel Noi am făcut din voi o comunitate cumpătata, pentru ca sa fiţi martori in legătura cu oamenii si pentru ca Profetul sa fie martor in legătura cu voi.”(Bakara 143)
Universalitatea acestui mesaj se reflecta si prin faptul ca este religia desavarsita

“In ziua aceasta am desăvârşit religia voastră şi am inplinit harul meu asupra voastră şi am încuviinţat Islamul ca religie pentru voi!”(Maide 3)
Universalitatea se mai reflecta si prin alegerea profetului Muhammed, spune Allah:

“Noi nu te-am trimis decât ca vestitor şi prevenitor pentru toată lumea, însă cei mai mulţi dintre oameni nu ştiu.”(Sebe 27)

“Şi Noi nu le-am trimis decât o îndurare pentru lumi.”(Enbiya 107)
Universalitatea s-a oglindit si in faptele primilor musulmani , cei care au răspândit mesajul divin pe toate meleagurile, au sacrificat din timpul lor, din averea lor pentru a răspunde chemării lui Allah:

” Alif. Lam. Ra. [Aceasta este] o Carte pe care Noi ţi-am pogorât-o pentru ca tu să-i scoţi pe oameni din întuneric la lumină – cu voia Domnului lor – pe drumul Celui Puternic şi Vrednic de Laudă”( Ibrahim 1)

si spune Allah:

” Sa se facă din voi comunitate care sa cheme la tot ceea ce este bun, sa poruncească ceea ce este drept si sa se oprească de la ceea ce este nedrept! Aceştia sunt cei care izbândesc.” ( Al Imran 104).
In ceea ce priveste problema universalitatii Islamului, dincolo de adevarul ei, ramane o chestiune ce tine mai degraba de continut. Si aceasta, deoarece, atat Crestinismul, cat si Islamul isi revendica deopotriva aceasta pozitie mai mult decat onoranta.

Iar aici, un posibil raspuns il gasim chiar in cele doua Carti sfinte : Biblia, respectiv Coranul. Ceea ce ne spune Atotputernicul Dumnezeu in Coran am vazut cu totii, din expunerea facuta. Si atunci, incercarea de a stabili adevarul se muta in partea cealalata, la Crestinism.

Acelasi Crestinism care abordeaza constructia de aceeasi maniera : folosind citate din Biblie din care sa rezulte ca profetul Iisus (a.s.) a fost trimis intregii omeniri, subiect despre care am discutat si la sectiunea de religie comparata.

Cu toate acestea, misiunea lui Iisus (a.s.), asa cum el insusi a admis, s-a inscris ca o implinire a legii profetului Moise (a.s.), lege care era trimisa tot doar poporului lui Israel. Doar ca – incetul cu incetul – cei care i-au urmat invatatura nobila si generoasa, ca a tuturor profetilor, i-au modificat-o si au mers in campanii entuziaste de raspandire, cu precadere in zonele geografice unde politeismul si idolatria erau in floare (ex : sudul Europei etc.)

Si Allah Preainaltul stie cel mai bine !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: