Omer bin Abdulaziz

El este Ebu Hafs Omar bin Abdulaziz , mama lui este Leyla mama lui Asim fiica lui Asim fiul lui Omar bin Hattab

S-a nascut in Medina in anul 62 dupa calandarul Islamic.
Inca din copilarie se ducea in vizita la unchiul sau Abdullah fiul lui Omar, pe care-l iubea mult si tindea sa ajunga ca el.
Tatal lui a devenit guvernatorul Egiptului si astfel familia sa a fost nevoita sa paraseasca locul drag, Medina insa la cererea lui Abdullah fiul lui Omar, Omar bin Abdulaziz a ramas in Medina alaturi de unchiul sau, fiul lui Omar Allah sa fie multumit de ei.
A invatat multe de la companionii profetului si de la mari savanti care traiau in Medina in acele timpuri cum ar fi: Enes ibn Malik, Abdullah ibn Omar, Abdullah ibn Geafer, Sayid ibn Museyyib, Urweh ibn Zubeyr, Salim ibn Abdullah.
Inainte ca Omar sa fie calif, era un tanar care iubea luxul deoarece a trait in bogatie, avea merdul lui aparte numit mersul lui Omar, folosea cele mai frumoase parfumuri (made in France) pe strazile pe care trecea ramanea mireasma pafumului timp indelungat si cine trecea pe acea strada spunea: Pe aici a trecut Omar.
Spune unul dintre apropiati lui: L-am vazut pe Omar inainte de a fi calif, un tanar frumos, chips imbracat cu haine luxoase iar in timpul conduceri i-am vazut pielea lipita de oase, palid la fata parca inegrit de suferinta.
Cum a devenit calif? La propunerea unui consultant de al sau califul precedent l-a numit pe el noul calif dupa moartea sa insa el nu a acceptat aceasta dar toti au insistat, a refuzat sa fie calif decat daca toate statele vor si de acord cu el in scurt timp a venit si acest acord vazand ca nu are scapare nu a avut incotro si a acceptat noua slujba.
S-a urcat pe amvon, mergem impiedicandu-se de greutatea responsabilitati sale si a tinut predica sa in care printe altele a mentionat: M-ati ales calif cu toate ca eu nu-mi doream aceasta eu renunt la acest legamant la care toti oameni au strigat cu nu vor renunta la legamantul lor: te-am ales noi suntem de acord cu numirea ta1 a inceput sa planga in hohote spunand Allah este unicul sprijin! Apoi a spus o , oamenii! Fiti cu frica de Allah, supunerea fata de cel ce s-a supus lui Allah este obligatorie, iar cel care incalca religia lui Allah nu este ascultat dupa care a mai adaugat daca ma supun lui Allah ascultati-ma iar daca nu san u ma ascultati. Dup ace a coborat de pe amvon si trebuia sa se indrepte catre palatal califului s-au adus in fata sa animale pe care sa le calareasca asa cum o faceau toti ceilalti califi a refuzat si a ales sa mearga asa cum o face omul de rand, spunand: eu nu sunt decat unul dintre musulmani.
Primul lucru care la- facut imediat ce a acceptat slujba a fost sa inapoieze toate averile pe care le primise de catre Beni Umeyye din bunurile publice, drepturi pe care le primise fara sa merite asa a facut cu toate averile primite de familia sa. Aavut grija sa-I schimbe pe acei guvernatori care erau nedrepti si a ales numai oameni capabili si cu frica de Allah.
S-a preocupat intens de economia tari, agricultura s-a dezoltat prin incuralarea lui, s-a luptat mult pentru reabilitarea terenurilor neagricole, a sapat multe fantani pentru agricultori, a oferit acestora subventi si a marit venitul tuturor atat incat in timpul sau saraci erau de negasit, bani de danie se intorceau in patrimonial statului deoarece nevoiasi nu mai erau de gasit.
S-a preocupat foarte mult de raspandirea stiintei in incuraja pe cei ce memorau Coranul si in timpul sau s-a dezvoltat foarte mult stiinta hadisului datorita sprijinului sau neincetat.
Acest mare om de stat, aceasta stea care a luminat acest pamant in numai doi ani si cinci luni s-a stins din viata in anul 101 hijri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: