Importanta rugaciunii in islam

Allah Preainaltul este Creatorul universului.In nenumarate randuri Allah ne atrage atentia asupra faptului ca nu l-a creat pe om in gluma prentu a se amuza un numar de zile si apoi sa ii ia sufletul.
Allah ne spune in sfantul Coran.
“Oare credeti ca v-am creat pe voi fara rost si ca nu va veti intoarce la Noi?Preainalt este Allah,Stapanul adevarat!Nu este dumnezeu in afara de El ,Stapanul Tronului Sublim!(Al-mu’minun:115-116)

Tot Allah ne raspunde la intrebare spunand in alt verset:
“Si nu i-am creat pe djinii si pe oameni decat ca ei sa ma adore”(At-Tur-56)
Rugaciunea constituie granita dintre credinta si necredinta.Profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) spune”
“Rugaciunea este cea care ii deosebeste pe credinciosi de necredinciosi”
Invatatii musulmani au spus ca acea persoana care nu indeplineste rugaciunea din diferite motive dar recunoaste obligativitatea sa ,savarseste unul dintre cele mai mari pacate,iar cel care neaga existenta si obligativitatea rugaciunii devine necredincios.
De asemenea profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) a spus ca :
“Rugaciunea reprezinta o apropiere a omului de Creatorul lui ,o legatura stransa si permanenta de cinci ori pe zi in timpul zilei si al noptii”
Ce maret este sa fii chemat de Allah:
“Vino sa te iert,o,robule,vino sa te binecuvantez” Cine va raspunde chemarii lui Allah va reusi si va izbandi iar cel ce intoarce spatele va pierde si va regreta.

Valoarea unei singure rugaciunii la Allah este foarte mare asa ca de ce sa nu culegem roadele ei?

Rugaciunea reprezinta un mod de curatire a corpului si a sufletului ,stralucirea acestui semn al binecuvantarii lui Allah vazandu-se pe chipul celui care se roaga schimbarea comportamentului ,luminarea mintii,astefel oferindu-ti o viata plina de fericire si de prosperitate in familie si in societate.
Allah ne spune:
“Eu voi fi cu voi,daca veti indeplini rugaciunea”(Al-Maida-12)
Rugaciunea este ghidul nostru catre Paradis dupa cum Allah Preainaltul ne spune:
“Si cei care au rabdat dorind binecuvantarea Domnului lor si au indeplinit rugaciunea si au dat pomana intru-ascuns si pe fata din ceea ce le-am daruit si resping raul prin bine aceia vor avea parte de rasplata”(Ar-Rad:22)
Si tot Allah ne mai spune:
“SI cei care vegheaza rugaciunea lor aceia sunt mostenitorii ,cei care vor mostenii Firdewsul si in el vor salasui”(Al-mu’minun:9-11)
Indeplinirea rugaciunii duce la dobindirea eterna a paradisului.Vei primi aceasta rasplata prin indeplinirea celei mai marete fapte in islam.
Abdullah ibn Omar a relatat ca a venit un om la profet (Sallaahu wa aleyhi wa salam) si l-a intrebat care este cea mai buna fapta.Profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) i-a raspuns :
“Rugaciunea. Apoi, l-a intrebat, care? Rugaciunea. Apoi, l-a intrebat, care? A spus: Rugaciunea (de 3 ori) dupa care a spus lupta pe calea lui Allah”
Rugaciunea este cea care sterge pacatele conform spuselor profetului (Sallaahu wa aleyhi wa salam):
“Atunci cand un om se roaga,pacatele ii stau deasupra capului si la fiecare posternare ii cad pacatele si astfel isi termina rugaciunea fara de pacate”
Intr-o alta relatare a profetului (Sallaahu wa aleyhi wa salam)de la Allah:
“Eu i-am poruncit comunitatii tale (a profetului Mohamed (Sallaahu wa aleyhi wa salam) )cinci rugaciuni si am promis paradisul celor care respecta rugaciunile la timpul lor iar pentru cine nu le respecta promisiunea mea nu mai este valabila”

Allah fie laudat! Din pacate multi dintre cei care au depasit varsta tineretii ajungand la 40 de ani poate chiar si 50 nu au inceput sa faca rugaciunea . Acestia afirma ca se vor ruga atunci cand li se vor albi parul de batranete .De abia atunci se vor gandi la rugaciune ceea ce este gresit. Altii afirma ca lucreaza,ca au grija de familia lor ca munca nu le permite. Acestea nu sunt motive in fata lui Allah Ta’ala pentru ca rugaciunea este singura cerinta in islam care trebuie indeplinita in orice situatie la bine si la rau.Munca nu poate fii o scuza pentru ca Allah este Cel care ne inzestreaza.Ne spune Allah:
“Si porunceste familiei tale indeplinirea rugaciunii si ai rabdare atunci cand te rogi nu-ti cerem inzestrare,Noi te inzestram”

Trebuie sa indeplinim rugaciunea pentru ca sa scapam de focurile iadului conform celor relatate de profet sallahu aleyhi wa salam
“Cine vrea sa il intalneasca pe Allah,musulman,sa respecte aceste rugaciuni oriunde s-ar chema pentru ele(adica in mosqei)”

Rugaciunea este primul lucru pentru care va da socoteala omul in ziua de apoi,este chiar scris pe usa iadului ca primul care va intra in el este cel care nu si-a indeplinit rugaciunea.
Allah primeste credinta decat impreuna cu rugaciunea conform celor spuse de profet sallahu aleyhi wa salam
“Cele cinci rugaciuni sunt stalpii islamului fara de care nu este primita credinta”
De aceea Allah Preainaltul ne-a poruncit sa indeplinim rugaciunile si sa cerem familiei si prietenilor nostri s-o indeplineasca. Ne spune Allah subhana wa Ta’ala:
“O voi cei care credeti!Cautati ajutor intru rabdare si rugaciune caci Allah este cu cei rabdatori”(Al-Baqara :153)
De asemenea Allah ne-a sfatuit sa cerem ajutor in rugaciune si rabdare in toate ritualurile de adorare.:Spune Allah preainaltul:
“Si le-am relevat lor sa faca fapte bune sa indeplineasca rugaciunea si sa dea dania”(Al Anbiya:73)

Ultimele cuvinte pe care profetul sallahu aleyhi wa salam le-a transmis comunitatii sale inainte de a parasi aceasta viata a fost indeplinirea rugaciunii spunand: “Allah! Allah! Allah!Rugaciunea!”

Acesta este sfatul pe care l-au transmis toti profetii comunitatii lor inainte de a parasi aceasta viata.Rugaciunea este prima si ultima cerinta a islamului si tot ea este lucurul de care este intrebat omul in ziua judecatii si ultimul lucru care il mai leaga de islam fara de care nu mai ramane nici religie si nici islam.

S-a relatat ca profetul sallahu aleyhi wa salam a spus:
“Daca omul isi lasa rugaciunea i se scrie numele pe usa iadului si va fii dintre cei care vor ajunge in el”
Profetul sallahu aleyhi wa salam a respectat rugaciunea pana si in cele mai grele momente din viata sa ,atunci cand a fosta lungat din orasul sau natal.A implinit rugaciunea atata la bucurie cat si la tristete nu a abandonat rugaciunea niciodata nici el nici companionii lui si nici familia lui.
Rugaciunea imbunatateste caracterul si temperamentul dreptcredinciosului.Si cum sa pacatuiasca acela care stie ca nu peste mult timp va sta in fata Creatorului sau?Allah ne spune in sfantul Coran:
“Recita ce ti-a fost relevat ,din Carte si implineste rugaciunea. Rugaciunea impiedica de la ceea ce este rusinos si de la ceea ce este oprit iar pomenirea voastra de catre Allah este lucru mai mare. Iar Allah stie ce faceti voi” (Al-Ankebut:45)
Allah nu are nevoie de rugaciunea noastra ci noi avem nevoie sa ne rugam.EL nu are nevoie de creaturile Sale ci aceastea au nevoie de El dupa cum spune Coranul:
“O,oameni,voi aveti nevoie de Allah,iar Allah este Cel de ajuns pentru sine si Cel Vrednic de Lauda.Daca El ar voi v-ar face sa pieriti si ar aduce o faptura noua.Caci aceste lucru nu este greu pentru Allah”(Fatir:15-17)
Daca il iubeste pe Allah atunci indeplineste rugaciunea pentru ca acela care iubeste cu adevarat nu se simte bine decat atunci cand vorbeste cu iubitul sau in taina. Daca iti e frica de Allah implineste rugaciunea deoarece El a amenintat pe care o lasa cu iadul.Iar focul pamantean este doar a saptezecea parte din focul iadului.
“Fiecare suflet este zalog pentru ceea ce si-a agonisit/Afara de cei alesi,drepti/Care vor intreba in Gradini/Despre cei nelegiuti/Ce v-a adus pe voi in focul iadului?/Iar ei vor raspunde:”Noi nu am fost dintre aceia care au implinit rugaciunea”(Al-Muddethir:38-47)

Indeplineste rugaciunea pentru ca ea lumineaza mormantul il scapa pe rob de pedeapsa ingrozitoare si aduce fericirea in viata de apoi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: