Privirea si privitul

Toata slava fie lui Allah Atotputernicul, Cel care ne-a oferit binecuvantarea inestimabila a vederii si ne-a poruncit sa ramanem in limitele pe care El le-a stabilit. Allah Preainaltul a spus:
“Spune:”Priviti la cele care sunt in ceruri si pre pamant!” Insa nici semnele si nici prevenitorii nu sunt de ajuns pentru un neam [al celor] care nu cred!”Yunus :101
Din moment ce vederea este considerata cea mai usoara cale de acces catre inima si cheia pentru coplesirea inimii, Allah Preainaltul a spus:
“Spune dreptcredinciosilor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea lor! Aceasta este mai curat pentru ei. Allah, doara, este Binestiutor a ceea ce fac ei.Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor si sa-si pazeasca pudoarea lor si sa nu-si arate gatelile lor, afara de ceea ce este pe dinafara, si sa-si coboare valurile peste piepturile lor!…”An Nur 30-31
Porunca divina se aplica atat barbatilor cat si femeilor in egala masura. Versetul indica ca prima privire fiind neintentionata nu este cea care trebuie controlata. Cu toate acestea, daca o persoana in mod intentionat priveste ceva nepermis , atunci privirea sa trebuie departata caci Allah a spus:
“Deci fiti cu frica de Allah atata cat puteti, ascultati, fiti supusi si daruiti spre binele sufletelor voastre! Iar aceia ale caror suflete vor fi ferite de zgarcenie, aceia sunt cei care vor izbandi.”At Taghabun: 16
Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
“Prima privire nu trebuie urmata de a doua, prima este pentru tine in timp ce a doua nu.”
Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Evitati sa stati pe strazi”. Ei (companionii) au spus:” O, Trimis lui Allah noi nu ne putem lipsi de aceste adunari caci ele sunt locurile unde discutam.” Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Daca insistati sa aveti aceste intalniri atunci dati strazilor drepturilesale.” Ei au intrebat:”Care este dreptul drumului, o, Trimis a lui Allah?” Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Plecarea privirii, sa fiti inofensivi, sa raspundeti la salut, sa chemati la fapte bune si sa intreziceti faptele rele.”
Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) de asemenea a poruncit sotiilor sale sa isi plece privirile de la barbati chiar daca acestia sunt orbi. Nabhan, sclava lui Umm Salamah, a relatat ca Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) i-a spua la Umm Salamah si Maimunah atunci cand Ibn Umm Maktum a intrat in prezenta lor: “Ascundeti-va de el.” Ele au spus:”O , Trimis a lui Allah, dar el este orb si nu ne poate vedea.” In acest moment Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Dar si voi sunteti oarbe, nu il puteti vedea?”
Plecarea privirii este considerata o milostenie mareata de la Allah Preainaltul si nu o restrictie asupra libertatii omului si nici o interzicere de la aprecierea fericirii precum unii oameni sustin. Este o legificare provenita de la Allah Preainaltul pentru ca virtutea si pacea sociala sa domine. Astfel, daca o persoana are o conduita precum Allah a poruncit, acesta va avea parte de fericire in aceasta viata precum si in Viata de apoi. Cel care nu se poate bucura de binecuvantarea vazului in aceasta lume, va primi rasplata mare de la Allah in viata de apoi. In aceasta privinta, Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus ca Allah a spus:
“Daca privez pe supusul Meu de doua lucruri dragi (ochii) si el ramane rabdator,ca rasplata pentru el ii voi permite sa intre in Paradis.” Iar daca cineva abuzeaza de privirea sa si ii permite sa o foloseasca in scopuri interzise atunci vazul sau va fi ca un blestem pentru el. Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
“Allah a prescris pentru fiul lui Allah inevitabila parte de adulter fie ca este constient sau nu de acest lucru. Adulterul ochiului este privitul (la ceva interzis), cel al limbii este rostitul ( a ceva interzis) cel al urechii este ascultarea si a limbii este vorbitul, a mainii este lovitul, a picioarelor este pasitul (spre ceva interzis) si dorintele proprii interioare (adulterul) iar partile intime le transforma in realitate sau se abtin sa se supuna tentatiei.”
Allah de asemenea a spus:
“El [Allah] cunoaste hainia din ochi si ceea ce ascund piepturile.”Ghafir:19)
Toate acestea sunt avertizari de la Allah Preainaltul si Trimisul sau pentru plecarea privirii caci privitul este mesagerul adulterului si adulterul este un pacat grav despre care Allah spune:
“Si nu va apropiati de preacurvie, caci ea este o josnicie! Si rau drum este ea!”(Isra:32)
Din acest motiv, porunca plecarii privirii initieaza modestia si din acest motiv, Isus (pacea fie asupra sa) a  spus:
“Aveti grija cu privirea, caci planteaza dorinte in inima si este o tentatia puternica.”
Dawud (pacea fie asupra sa) de asemenea a spus: “O, fiule!Urmeaza leul caci leul nu urmeaza o femeie.”
Yahya (pacea fie asupra sa) a fost intrebat ce anume initeaza adulterul si a raspuns: “Privitul si aspiratia.”
Adulterul a fost interzis in toate revelatiile divine dar legislatia islamic, a avertizat impotriva a ceea ce initieaza, de exemplul privitul si intalnirile private caci Allah Preainaltul cunoaste natura umana si de aceea legislatia islamica este cea mai precauta impotriva caderii in asemenea pacat.
Cu toate astea, islamul nu interzice privitul la sexul opus dar are restrictii stricte. Datorita importantei deosebite a acestui subiect, nu este permis ca o femeie sa descrie sotului ei alta femeie din moment ce procesul de descriere si imaginatie este similar cu privitul. Ibn Sirin a spus: “Cand vad o femeie in visul meu si imi dau seama ca nu este permis sa o privesc, imi intorc privirea.”
Legislatia islamica este mai complexa in ceea ce priveste protejarea credinciosului, viu sau mort, impotriva expunerii organelor sale genitale chiar daca cel care priveste este de acelasi sex.
In aceasta privinta, Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus:
“Un barbat nu trebuie sa vada partile private ale altui barbat si o femeie nu trebuie sa vada partile private ale altei femei.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: