Bay’ salam – contractul cu plata anticipata

Bay’ selem este un mod de finantare practicat de bancile islamice.
Bay’ selem – acest mod de finantare a productiei – este denumit in jurisprudenta islamica prin expresia “contract cu plata anticipata” si presupune ca musulmanul sa achite o suma de bani anticipat pentru a primi in schimbul ei o marfa dupa un timp.

Acest tip de tranzactii erau practicate la Medina, insa Profetul Muhammed (s.a.s.) a introdus unele modificari si conditii in sistemul respectiv, astfel incat sa fie pus de acord cu cerintele legislatiei in materie de tranzactii.

El a spus : “Acela care achita in avans se cuvine sa achite pentru o anumita cantitate sau greutate determinata, pana la un termen stabilit.”

Prin aceasta stabilire a cantitatii, greutatii si termenului sunt evitate neintelegerile si riscurile. Exista obiceiul platirii in avans a rodului anumitor curmali, insa Profetul Muhammed (s.a.s.) le-a interzis acest lucru, din cauza riscurilor pe care le presupunea, intrucat se putea intampla ca recolta sa fie compromisa din cauza unor factori. Formula mai potrivita pentru o astfel de tranzactie era sa nu se tocmeasca pretul uni palmier sau unui lan cultivat cu grau etc., ci numai cantiatea si greutatea.

sursa : Aisun Emirsali, lucrare de licenta, Constanta, 2005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: