Bay’ muajjal – vanzarea cu plata amanata

Se cuvine sa mentionam ca musulmanului ii este ingaduit sa cumpere ceva şi sa achite pretul lucrului cumparat in numerar, dupa cum poate sa amane achitarea pretului cu consimtamantul reciproc.

Daca vanzatorul mareşte pretul in schimbul pasuirii, aşa cum procedeaza majoritatea negustorilor care vand in rate, unii jurişti musulmani interzic acest tip de vanzare, bazandu-se pe faptul ca are ca rezultat sporirea banilor in schimbul amanarii, aşa cum se procedeaza şi cu camata.

Alti juristi (teologi musulmani) admit acest tip de vanzare (vanzare pe credit cu cresterea pretului), deoarece norma de baza este ingaduirea, de vreme ce nu exista un text care sa o interzica:

Cei care mananca din camata nu se vor ridica [in Ziua de Apoi] decat asa cum se poticneste cel atins de Seitan [Diavol] si aceasta [pedeapsa] pentru ca ei zic: “Si negustoria e ca si camata”, in vreme ce Allah a ingaduit negotul, dar El a oprit camata. (Sura Al-Baqara 2 : 275)

si ea nu se aseamana cu camata in toate privintele.

Conform jurisprudentei islamice cresterea pretului nu este asemanatoare cu incasarea dobanzii din moment ce nu este vorba de un imprumut, ci de o tranzactie comerciala. Vanzatorul are dreptul sa mareasca pretul din anumite considerente, dar fara sa ajunga la limita speculei exagerate si a nereptatii evidente, caci in acest caz aceasta crestere este interzisa.

sursa : Aisun Emirsali, lucrare de licenta, Constanta, 2005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: