Rugaciunea rasaritului (Fajr)

In numele lui Allah Cel Milostiv, Cel Indurator !

Rugaciunea rasaritului de Soare (Fajr فجر ) se numara printre cele mai importante acte de adorare, fiind una din cele cinci rugaciuni obligatorii.

Din pacate, o mare parte dintre noi ne-am obisnuit sa nu o efectuam la timpul potrivit – care se termina odata cu inceputul rasaritului – si, din acest motiv, aproape ca i-am si uitat locul pe care il ocupa in religia noastra. In alta ordine de idei, daca vreunul dintre noi lipseste sau intarzie la un job interview, stim cu totii cat de stresati ne-am simti.

Prin urmare, ne-am gandit sa scriem acest articol – in primul rand pentru a fi un remember pentru noi insine, iar apoi pentru fratii si surorile noastre.

Musulmanii trebuie sa cunoasca pozitia inalta pe care o are Rugaciunea Fajr in fata lui Allah Preainaltul :

Implineste Rugaciunea [As-Salat] de la inclinarea Soarelui pana in intunericul noptii si citirea din zori, caci citirea din zori are martori. (surat Al-‘Isra 17 : 78 )

In completare, profetul Muhammed (s.a.s.) a spus : “Acela care efectueaza rugaciunea Fajr in grup, este ca si cum s-ar fi rugat intreaga noapte.” (Muslim si Tirmidhi)

In continuare, pentru a arata gravele rezultate ale neefectuarii acestei rugaciuni, vom prezenta un alt hadis, conform caruia profetul Muhammed (s.a.s.) a spus :

Cele mai chinuitoare (nepotrivite) rugaciuni pentru ipocriti sunt Isha si Fajr, insa daca ei ar stii ce importanta au, ar veni pana si in genunchi sa le efectueze.” (Ahmad)

In ceea ce priveste aspectele practice ale acestei probleme, ele includ cateva etape de care este bine sa tinem seama :

• sa aveti o intentie sincera si sa fiti hotarati in momentul in care mergeti la culcare, in a va trezi pentru rugaciunea Fajr;

• amintiti-va de Allah Preainaltul cat mai curand dupa ce va treziti. Mesagerul lui Allah (s.a.s.) a spus :

“In timp ce dormiti, Satana leaga trei noduri in ceafa fiecaruia dintre voi, la fiecare dintre ele soptind : Noaptea este lunga, petreceti-o in somn, asadar. Daca cineva se trezeste si-si aminteste de Allah, primul nod se desface. Cand efectueaza ablutiunea – si cel de-al doilea nod, iar cand se roaga toate nodurile sunt desfacute. Si astfel, dimineata, va treziti plini de viata si cu o buna dispozitie, altfel va veti simti posomorati si greoi.” (Bukhari)

• culcati-va devreme. Conform unei relatari autentice, Profetului (s.a.s.) ii displacea sa adoarma inainte de Isha si sa stea de vorba dupa ea. Discutiile in cauza vizeaza comentariile de prisos, in ele neexistand beneficii certe. In orice caz, daca ele vizeaza lucruri pozitive (ex. : studiul, convorbirea cu un musafir, ori petrecerea timpului in sanul familiei) – atunci se pot desfasura si dupa Isha. Se cuvine, insa, sa subliniem ca nu exista nicio legatura intre toate aceste scopuri pozitive si faptul ca multi oameni in zilele noastre raman trezi o vreme mai indelungata pentru a face sau spune ceva nepotrivit ori pentru a comite pacate.

• membrii familiei trebuie sa se incurajeze unii pe ceilalti sa se trezeasca;

• daca cunoasteti un prieten care in mod normal se trezeste de dimineata, rugati-l sa va dea un telefon cand este vremea rugaciunii Fajr. Aceasta tehnica poate sa fie deosebit de eficienta;

• daca obisnuiti sa inchideti ceasul desteptator imediat si sa continuati somnul, este indicat sa-i gasiti un loc putin mai departe de pat, pentru a fi nevoit sa coborati si sa mergeti pana la el pentru a-l opri. Eu personal procedez adesea de aceasta maniera care da roade;

• incercati sa va procurati un ceas care sa sune din nou dupa un anumit numar de minute, dupa ce a fost oprit prima data;

• evitati sa mancati prea mult inainte de a merge la culcare. Suprasaturarea, poate sa va cauzeze un somn adanc;

• in final, dorim sa va spunem ca dragostea adevarata pentru Allah Preainaltul este cel mai important lucru care trebuie sa motiveze o persoana sa se trezeasca pentru rugaciunea Fajr.

Ne rugam lui Allah Atoatestiutorul sa ne usureze Rugaciunile si sa ne indrume catre ceea ce Lui ii face placere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: