Examen de maturitate pentru sistemul financiar islamic

Pe fondul instabilitatii economice mondiale, expertii cauta surse si alternative

Considerate, pana de curand, doar o oferta de nisa, produsele financiare ce respecta preceptele Islamului sau, mai simplu, finantele islamice, sunt pe cale sa devina o megatendinta in interiorul lumii musulmane. Acest fapt le asigura, pe viitor, o crestere fulminanta, sustin expertii cabinetului Booz&Company, unul dintre liderii mondiali in consultanta economica.

Aparut in anii ’70, sistemul financiar islamic a avut ca obiectiv dezvoltarea unor servicii bancare si produse financiare compatibile cu prevederile coranice. In prezent, ele se impun tot mai mult ca o concurenta a asa-numitelor finante conventionale. Unul dintre cei mai influenti teologi musulmani ai lumii, Youssef Al Qaradaui, este convins: actuala instabilitate monetara mondiala constituie dovada pertinentei finantelor islamice. „Prabusirea sistemului capitalist fondat pe uzura si pe hartii, nu pe schimb de marfuri, arata ca filosofia economica islamica rezista”, declara la Doha, cel care a fost unul dintre primii promotori ai finantelor islamice. Realitatea este mult mai nuantata chiar daca, datorita caracterului lui particular, acest sistem fondat pe legea islamica poate scapa de efectele actualei degringolade. Pentru ca, amintesc specialistii, el se invarte in jurul unui principiu-vedeta: vinzi numai ce detii, ce posezi. Prin urmare, bancile islamice nu au mizat, teoretic, pe creditele ipotecare cu risc ridicat si care se afla la originea degringoladei care a ravasit lumea financiara.
Cinci „stalpi”

Sistemul financiar islamic se sprijina pe cinci piloni:
1 Fara dobanzi: creditele si imprumuturile nu trebuie sa aduca mari profituri, de aceea dobanzile sunt aproape de zero;
2 Fara speculatii, fara incertitudini: jocul cu bani bazat pe noroc este prohibit, la fel ca tranzactiile cu perspective necleare;
3 Fara sectoare ilicite: fara investitii in sectoare criticate de legea islamica – alcool, tutun, carne de porc, pornografie…
4 Obligativitatea de a imparti pierderile si profiturile intre parti: fie ca e vorba de asociati, sau de banci si clienti, partajarea este obligatorie si se face in baza unui contract initial sau in virtutea intelegerilor ulterioare;
5 Principiul asset-backing: tranzactiile financiare islamice trebuie sa fie legate direct de un activ real si tangibil, deci cu economia reala.
Profit in crestere

In plina criza financiara internationala, Bahrain Islamic Bank (BIsB) a afisat, pe trimestrul III al acestui an, un profit de 85 de milioane de dolari, o crestere de 84% comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand acest rezultat nu a depasit 46 de milioane. Pentru conducerea institutiei, aceste cifre excelente sunt consecinta unei politici investitionale prudente si extrem de diversificate. „Nu vrem sa angajam banca in operatiuni riscante. Suntem foarte atenti”, sustin mai-marii institutiei.
Crestere anuala de 10%-15%

Pe fondul unei cereri solide, produsele financiare islamice cunosc o crestere de 10% pana la 15% pe an, iar oferta se dezvolta intr-un ritm sustinut. In 2005, acest sistem era evaluat la 250 miliarde euro. Astazi, numara peste 750, dar care nu inseamna decat 1,8% din piata globala. Evolutie calificata exagerat de rapida de unii experti, care vad aici riscul transformarii acestor produse „in produse conventionale”.

Sursa articolului: Ziarul Financiar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: