Ultima predica a Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!)

Ultima predica a Profetului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) este cunoscuta sub numele de “Khutbet-ul Wedaa” si este mentionata in toate cartile de relatari ale Profetului. Urmatorul hadis apare in “Sahih al-Bukhari”. Ea a fost rostita pe data de 9 Dhul-Hijja, anul 10 dupa hijre, in Valea ‘Uranah, Muntele Arafat.

Ultima predica a Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) a fost una lunga, in care Profetul a vorbit despre calauzire si si-a instruit companionii in mai multe probleme si a fost sustinuta in fata unui numar mare de oameni, adunati la Hajj.

Este o minunata predica tinuta de Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) si ar trebui cu toti sa meditam la mesajul lui. Iata cateva din cele mai importante puncte din mareata predica:

Dupa ce L-a preamarit si i-a multumit lui Allah Preainaltul, a spus:

“O, voi oameni! Ascultati-ma cu atentie, pentru ca nu stiu ce se va intampla in anul urmator. Poate nu voi mai fi printre voi. Deci ascultati-ma cu atentie si transmite-ti mai departe vorbele mele celor care azi nu au putut fi prezenti.

O, oameni buni! Asa cum pretuiti aceasta luna, aceasta zi, acest oras sacru asa sa pretuiti viata si proprietatea fiecarui musulman ca un amanet sacru. Returnati toate lucrurile care v-au fost incredintate proprietarilor de drept. Nu jigniti si nu raniti pe nimeni pentru ca nimeni sa nu va jigneasca si sa nu va raneasca. Amintiti-va ca  intr-adevar va veti intoarce in fata Domnului vostru si veti fi socotiti pentru faptele voastre. Allah Preainaltul v-a interzis camata, de aceea trebuie evitate toate caile care duc spre aceasta. Proprietatea ta este inviolabila. 

Paziti-va de Satana, pentru siguranta religiei voastre. El si-a pierdut orice speranta de a va ademeni sa faceti pacate mari, asa ca aveti grija sa nu-l urmati in pacatele mici. 

O, oameni buni! Este adevarat ca aveti anumite drepturi asupra sotiilor voatre, dar de asemenea, si ele au anumite drepturi asupra voastra. Amintiti-va ca v-ati casatorit cu ele cu ingaduinta si permisiunea lui Allah. Daca ele locuiesc sub acoperisul vostru atunci au dreptul sa fie tratate cu respect si sa fie ingrijite. Tratati-le cu blandete caci ele sunt partenerii vostru in viata si ajutoare de nadejde. Ele nu au dreptul sa se imprieteneasca cu cineva cu care voi nu sunteti de acord, la fel ca cum nu au dreptul sa va fie infidele.

O, oameni buni! Ascultati-ma cu atentie! Adorati-l pe Allah, indepliniti cele cinci rugaciuni zilnice, postiti in luna Ramadan, dati-va dania si indepliniti hajj-ul (pelerinajul) atunci cand va permiteti.

Toti oamenii se trag din Adam si Eva, un arab nu este superior unui ne-arab si  un ne-arab nu este superior unui arab, asa cum nici un alb nu este superior unui negru si nici un negru nu este superior unui alb decat in evlavie si indeplinirea de fapte bune. Toti musulmanii sunt frati. Nici un musulman nu ar trebui sa ia in posesie ceva care apartine unui alt musulman decat daca i s-a permis acest lucru. Deci, nu fiti nedrepti cu voi insiva.  

Amintiti-va ca intr-o zi veti aparea in fata Creatorului vostru si veti raspunde pentru faptele voastre. Deci, aveti grija si ramaneti statornici pe calea cea dreapta pe care v-am indrumat si nu va indepartati de ea dupa moartea mea.

O, oameni buni! Nici un Profet nu v-a mai veni dupa mine si nici o alta religie nu se va mai naste. Ganditi-va bine la ceea ce v-am spus. Voi lasa dupa mine dpua lucruri, pe care daca le veti urma, nu va veti rataci de la Calea ce Dreapta; acestea sunt: Coranul cel Sfant si Sunnah (Traditia mea).

Toti cei prezenti aici au datoria sa prezinte si celor care nu au fost prezenti cuvintele mele, iar ei la randul lor mai departe si poate ca ultimii carora le va ajunge cuvinteel mele vor intelege mai bine decat cei care m-au ascultat azi. O, Allah! Fii martorul meu, caci am propovaduit mesajul Tau tuturor oamenilor.”

 

Cateva concluzii pe care am putea sa le tragem din aceasta predica:

 – care sunt indatoririle noastre fata de Creatorul nostru

 – dreturile si responsabilitatile inviolabile ale omului

 – egalitatea dintre oameni

 – fratia dintre musulmani

 – nevoia de drepatate in lumea noastra

 – frumusetea Islamuluiin viata noastra

 – pozitia femeii in viziunea Islamului

 – sacralitatea proprietatii si a vietii

 – obligativitatea musulmanilor de a propovadui mai departe mesajul Islamului

 – succesul ultimului mesaj divin.

Advertisements

6 Comments

 1. ANONIM said,

  April 13, 2012 at 11:09 am

  de ce stergeti comentariile ce va pica pe ficati

 2. islaminromania said,

  May 19, 2012 at 11:14 pm

  Nu aprob comentariile vulgare si nici pe cele nesemnate sau cu adrese fake. Sa iti asumi intai identitatea si apoi sa vii cu reprosuri.

  Cat despre restul comentariilor tale nu isi au locul si nu le voi aproba.

 3. TALIBANU said,

  May 22, 2012 at 8:40 pm

  CITE STELE AI PE EPOLETI SEFULE??????????FOLOSITI RELIGIA CA SA FACETI BANII NECESARI MENDRELOR VOASTRE……….

 4. seherezada said,

  May 24, 2012 at 10:17 pm

  Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

  • islaminromania said,

   June 17, 2012 at 8:03 am

   hi 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: