STATUTUL FEMEII IN ISLAM

Pentru femei Islamul este o binecuvantare speciala. Femeile ocupa un loc foarte important in societatea islamica. Spre deosebire de alte religii ,Islamul pune femeia pe un piedestal cu un statut personal si social respectabil de care nu s-a bucurat niciodata. Importanta ei ca mama si ca sotie a fost aratata clar de Profetul Muhammad(pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) care a spus : “Paradisul se afla sub picioarele mamelor noastre”. Odata,cineva l-a intrebat pe Profet(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui):”Cine merita cea mai buna grija din partea mea?”.Profetul i-a raspuns :”Mama ta (el a repetat aceasta de trei ori) , apoi tatal tau si apoi rudele tale cele mai apropiate”.

In discursul sau de adio de la ‘Arafah , Profetul(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) a spus : “O, oameni buni , sotiile voastre au anumite drepturi asupra voastra si voi aveti anumite drepturi asupra lor.Purtati-va bine si fiti buni cu ele , pentru ca ele sunt partenerele si sprijinul vostru.” Profetul a mai spus : ” Cel mai bun dintre voi este cel mai bun fata de sotia sa “.

Toate aceste relatari demonstreaza clar pozitia importanta acordata femeilor in Islam.Dar mai exista barbati, in special in Vest care mai au indoieli in privinta statutului femeilor in Islam.Pentru acesti oameni femeia musulmana este considerata aproape ca un prizonier intre cei patru pereti ai casei , o non-persoana , ca cineva care nu are drepturi si traieste sub dominatia barbatului.

Aceste notiuni sunt total gresite si se bazeaza mai mult pe ignoranta decat pe cunoasterea Islamului.

Unul din ritualurile tinand de Hajj este o plimbare rapida intre As-Safa si Al-Marmah care este destinata rememorarii intamplarii lui Hajirah (Hagar), mama Profetului Isma’il, care a alergat intre aceste doua dealuri pentru a gasi apa. Aceasta este o alta dovada a importantei date femeii de catre Islam.

Pentru a judeca aceste idei false ale oamenilor din Vest ar fi folositor sa studiem atitudinea fata de femei in diferite societati din trecut.

In timpul civilizatiei romane, de exemplu, femeia era privita ca o sclava. Grecii o considerau un bun care se putea cumpara si vinde. Primii crestini le vedeau pe femei ca pe niste ademenitoare, raspunzatoare de pacatiurea lui Adam.

In India , hindusii, pana curand, o considerau pe femeie mai rea ca moartea, ca serpii sau chiar ca iadul. Viata unei sotii se sfarsea cu viata sotului ei. In trecut, vaduva trebuia sa sara in flacarile rugului funerar al sotului ei mort.

In statul arab preislamic , femeia era considerat o cauza de durere si nefericire , iar fetitele erau cateodata ingropate de vii imediat dupa nastere.Spune Allah Preainaltul in Coranul cel Sfant:”Si cand fetita ingropata de vie va fi intrebata/Pentru ce pacat a fost omorata”( Surat At-Takwir :8-9)

In Franta in 587 CE s-a tinut o adunare pentru a stabili daca femeia poate fi sau nu considerata cu adevarata o fiinta umana! Henri VIII In Anglia le-a interzis femeilor citirea Bibliei, si in Evul Mediu, Biserica Catolica le-a tratat pe femei ca pe cetateni de o clasa inferioara.

In universitatile din Cambridge si Oxford , studentii si studentele nu au avut drepturi egale pana in 1964. Inainte de 1850, femeile nu erau considerate cetateni in Anglia , iar englezoaicele nu aveau nici un fel de drepturi personale pana in 1882.

Daca retinem aceste imagini putem sa tragem concluzia,ca din aceasta pozitie de inferioritate cu care,celelalte religii le tratau pe femei, Islamul a ridicat femeia la o pozitie de influenta si prestigiu in familie si in societate.

Islamul este o religie a bunului simt si se acorda cu fiinta umana. El recunoaste realitatile vietii. Aceasta nu inseamna ca a recunoscut egalitatea femeii cu barbatul in toate privintele. Mai degraba, Islamul le-a definit femeilor indatoririle legate de structura biologica diferita. (2:228)

Allah nu i-a facut pe barbat si pe femeie identici, deci ar fi impotriva naturii sa existe o egalitate totala intre barbat si femeie. Aceasta ar distruge balanta sociala. Societatea n-ar mai prospera, ci ar avea probleme nerezolvate precum casnicii rupte, copii nelegitimi si distrugerea vietii de familie. Aceste probleme sunt deja raspandite in societatile vestice. Fete de scoala insarcinate, cresterea avorturilor, divort si multe alte probleme s-au acumulat datorita unei perspective prea tolerante si a asa numitei libertati a femeilor.

Advertisements

2 Comments

 1. Dana said,

  August 18, 2010 at 5:36 pm

  “Fete de scoala insarcinate, cresterea avorturilor, divort si multe alte probleme s-au acumulat datorita unei perspective prea tolerante si a asa numitei libertati a femeilor” . Permite-mi sa te contrazic. Toate cele citate anterior se datoreaza lipsei de comunicare, de educatie si de informatie. Daca interzici oricarui om sa faca un lucru sau altul, acel om tot il va face, dar pe ascuns.

  • islaminromania said,

   August 30, 2010 at 5:48 am

   Este vorba de o combinatie de mai multi factori. Lipsa de educatie si comunicare nu este nici de departe factorul principal si tocmai “libertatea” societatii. Uite de ex in societatea vestica si chiar si in cea romaneasca in care se fac cursuri de educatie sexuala de la ingrijire, igiena la folosirea prezervativului exista numeroase cazuri de boli venerice si de sarcini nedorite tocmai prin prisma acestei perspective prea tolerante. In momentul in care educi pe cineva sa foloseasca prezervativul, acel adolescent se va folosi de informatiile noi si “accidente” pot exista cu toata stiinta lor. Dar in momentul in care energia lor se canalizeaza spre alte campuri informatice atunci putem vorbi de progres.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: