Cum ar trebui un sot sa isi trateze sotia

Nu este injositor ca un barbat sa imparta cu sotia responsabilitatile casei,cum ar fii repararea imbracamintii,sau alte treburi aflate in sfera asta.De asemenea,da dovada de bune maniere cand sotul isi ajuta  sotia la treburile casei,mai ales atunci cand este cel mai mare nevoie,de exemplu cand e bolnava,gravida,dupa nastere etc.
Profetul Mohamed(saw) obisnuia sa isi repare pantofii si sa ajute pe sotiile sale:
Al-Aswad povesteste: “Am intrebat-o pe Aicha,’Ce facea Profetul(saw) acasa?’Ea a raspuns:’Obisnuia sa munceasca pentru familia lui si cand auzea chemarea la rugaciune, pleca’ “[Bukhari]
Un bun sot este cel gingas si bun cu sotia lui.Islam considera ca barbatii care sunt cei mai buni la ajutatul sotiilor sunt cei mai buni ai omenirii.De asemenea barbatul trebuie sa faca tot posibilui sa petreaca cat mai mult timp in jurul sotiei sale dandu-i atentie,purtandu-se frumos si elegant.Relatia dintre un cuplu casatori nu poate fii calduros si stabil numai daca cuplul incep prin a elimina toate obstacolele si impedimentele care se afla  intre ei.De exemplu barbatul nu trebuie sa fie ingrozit si retinut cand e vorba sa bea din aceiasi cana cu sotia sa,dimpotriva demonstreza ca o iubeste. De asemenea,nu trebuie sa uitam ca nimeni nu e perfect.Asa ca nu este nici un
dubiu ca o sa gasesca in sotia lui lucruri care nu fac tocmai parte din “preferatele” lui.Daca aceste calitati nu sunt opuse fundamentelor islamului sau respectului fata de sot si drepturile lui,atunci in acest caz el nu are dreptul sa o forteze in a-si schimba  personalitatea ca ea sa fie asa cum vrea el. Islamul specifica faptul ca sotul nu trebuie sa scoata in evidenta defectele sotiei,deoarece mustrarile si invinovatirile va strica relatia dintre ei,si cu siguranta va ameninta casatoria lor.Asa ca sotul trebuie sa treaca cu vederea peste greselile sau inconvenientele sotiei.
De asemenea,sotul nu trebuie sa dea nici cea mai mica importanta la aplicarea unei pedepse pentru orice fapta in opozitie cu islamul pe care sotia a comis-o chiar daca este in casa sau in afara ei.Islamul interzice ca barbatul sa isi mustreze sotia sau sa o invinovatesca pentru o greseala ce a facut-o de fata cu alte persoane ,inclusiv copii lor.
Abu Hurairah povesteste ca Profetul Muhammad(saw) a spus: “Credinciosii care indica cea mai perfecta credinta sunt aceia care au cea mai buna dispozitie si cei mai buni dintre voi sunt cei care sunt cei mai buni cu sotiile lor”
Gelozia si iubirea fata de modestia sotiei este un lucru de lauda care arata iubirea sotului si cat de mult ii pasa de ea,doar daca sotul nu duce la extrem gelozia sa,pentru ca in acel punct se va intoarce in ceva negativ care le va afecta viata intr-un mod urat.
Chiar mai mult,sotul nu trebuie sa intre brusc in casa pentru ca ar putea sa isi sperie chiar socheze sotia,ar trebuie sa fie elegant in intrarea lui si sa o salute cu “Al salam aleykum”.
Aicha a povestit ca Profetul Muhammad(saw) obisnuia sa intre in casa cu o dispozitie agreabila si cu un zambet pe buzele sale. De asemenea sa o intrebe despre ea si ce face,cum se simte. Atat sotii cat si sotiile trebuie sa fie atenti sa nu vorbeasca (cu alte persoane)despre secretele lor,precum si despre intalnirile lor intime pentru ca acest lucru este intrezis in islam.Sotul trebuie desigur sa aiba grija de felul cum arata, asa cum si femeia trebuie sa se aranjeze pentru sotul ei,precum sa aiba si o atentie deosebita a igienei lui.Trebuie sa arate respect si blandete fata de familia sotiei acest lucru e o dovada de respect si iubire fata de sotie,si asta se aplica chiar si dupa moarta ei. Cand sotul vorbeste cu sotia sa trebuie sa aleaga cele mai dragute si blande cuvinte si expresii.Nu este bine ca sotul sa ii cere sotiei sa caute servici sau sa isi intretina familia caci asta e principala lui responsabilitate.

Profetul Muhamed(saw) s-a purtat cu multe blandete cu sotiile sale, si-a aratat grija pentru fiecare lipsa a lor,egaland fiecare datorie minora a unei femei precum si favorurile acestora cu marile realizari ale barbatilor in batalii.
Daca femeile au fost create delicate si sensibile,prin intelepciunea lui Allah,atunci El a dat barbatilor datoria de a fii responsabili cu intretinerea femeii si a necesitatilor ei si a educat barbatul in a arata blandete si afectiune sotiei sale,metinand armonia si toleranta  fata de ele,si a avertizat barbatul in cazul purtarii neadecvate cu sotia sa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: