Comportamentul in familie-Minighid pentru soti

Familia este cărămida  care clădeşte baza societăţii.Ea este compusă din persoane care interacţionează permanent între ele.Foarte important e faptul că între membrii unei familii există diferite tipuri de relaţii.
Relaţiile intrafamiliale constau în:
-relaţiile dintre soţi(prima perspectivă)
-relaţiile dintre părinţi şi copii(a doua perspectivă)
-relaţiile dintre copii(a treia perspectivă)

Norme de comportament pentru soţ:
1.Soţul ar trebui să îşi îmbunătăţească continuu comportamentul.
2.Este potrivit pentru un bărbat să nu îşi interzică să se autoservească.Deoarece soţia are grijă de toate problemele casnice.Este un bun  obicei ca soţul să îşi ajute soţia la treburile casnice atâta timp căt acest lucru este necesar,dacă ea este bolnavă,însărcinată,a  născut sau în alte situaţii similare cu acestea.
3.Un soţ exemplar este cel care cooperează cu soţia sa,menţine bune relaţii şi îi arată bunătate.Întradevăr cei mai buni oameni   sunt cei care sunt buni cu soţiile lor.Aceasta este opinia islamului.Aceasta este cea mai bună cale de convieţuire  între soţi,modul  de viaţă adânc înrădăcinat în viaţa conjugală cotidiană,chiar şi în perioada divorţului.
4.Fereşte-te să fii extrem de sever în relaţia dintre soţi.Într-adevăr o viaţă de familie de tip militarist conduce frecvent spre eşec sau rezultate rele.
5.Soţul poate să îşi extindă purtarea bună în toate situaţiile în care soţia cere ceva care nu este haram.Hainele,băutura şi mâncărurile scumpe sunt interzise de religie.
6.Soţul ar trebui să precizeze timpul pe care îl are poate petrece cu soţia sa.
7.Relaţia dintre soţi ar trebui să conţină ceva unic şi deosebit.Dacă acest lucru nu este posibil cuplul poate fi distrus de toate obstacolele şi impedimentele care apar între ei.De exemplu soţul nu ar trebui să fie timid şi să se reţină de la a  bea din acelaşi pahar din care a băut soţia sa.
8.Nimeni nu e perfect.Indubitabil  că soţul va observa lucruri care nu-i plac la soţia sa.Dacă acestea nu sunt în contradicţie cu  preceptele religioase  sau cu supunerea faţă de soţ şi nu constituie o încălcare a drepturilor sale,el nu ar trebui să încerce să schimbe personalitatea ei.
9.De asemenea ar trebui să îşi reamintească că amândoi formează un cuplu şi că uneori uneori există conflicte din cauza diferenţelor pe  planul personalităţii.El ar trebui să îşi reamintească  că deşi îi va displace unele caracteristici ale ei va fi încântat de altele.
10.Chiar dacă e luna Ramadan arată-i soţiei tale afecţiune,sărut-o de exemplu.În timpul zilelor de Ramadan sunt interzise  doar relaţiile sexuale.
11.În cazul în care soţia a comis o greşeală  şi şi-a recunoscut-o nu o blama continuu deoarece acest lucru înrăutăţeşte viaţa voastră conjugală.Fii capabil să treci cu vederea greşelile soţiei.
12.Dacă eşti capabil oferă-i soţiei tale haine şi mâncare bună şi fii generos cu ea.Desigur aceasta în funcţie de capacităţile tale.
13.Să nu fii indiferent atunci când trebuie să aplici pedeapsa potrivită pentru orice act care contravine religiei săvârşit de soţia ta în casă sau în afara ei.Acesta ar trebui să fie principalul motiv care să te enerveze şi nu altele.
15.Femeia este stăpâna gospodăriei,este responsabilitatea ei.Deci nu amesteca lucrurile în ceea ce priveşte obligaţiile şi responsabilităţi precum hrana şi ordinea.
16.Fereşte-te să te cerţi în public cu soţia chiar daca cei prezenţi sunt proprii copii.Întradevăr  acesta nu ar fi un comportament corect şi vei spori mânia din inimile oamenilor.
17.Dacă eşti nevoit să îţi pedepseşti soţia atunci un timp las-o singură în pat Şi nu arăta că eşti supărat decât în casă.Evită să foloseşti cuvinte urâte,insulte,bătaie sau să o descrii în cuvinte urâte.Acesta nu este comportament laudabil .
18.Fii gelos şi atent la vestimentaţia soţiei tale,dacă soţia ta face un lucru lăudabil  arată-i dragostea ta.Oricum nu merge la  extrem cu gelozia.Pentru că in acest caz nu faci ceva demn de laudă.
19.Când intri în casă:nu alarma familia intrând brusc.Mai degrabă întră când ei sunt treji şi salută-i.Întreabă-i ce au mai făcut şi nu uita să îţi aminteşti de Allah ,Preaînaltul când intri în casă.
20.Fereşte-te să răspândeşti orice secret despre viaţa ta  intimă pentru că este  interzis să faci publice amanunte despre viaţa intimă.
21.Spală-te pe dinţi în mod constant şi împrospătează-ţi respiraţia.
22.Tutela asupra soţiei tale  nu presupune că tu o poţi exploata ,Allah Preaînaltul ţi-a acordat acest drept pentru a avea grijă de ea şi nu pentru a o asupri sau a-i face rău.
23.Aratând  respect şi bunătate familiei soţiei tale demonstrezi că o respecţi şi eşti bun cu ea.Procedează astfel chiar şi după moartea sa cu condiţia ca aceste întâlniri să nu fie însoţite de lucruri interzise cum ar fi întâlnirea între cele 2 sexe.
24.Prea multe glume  vor conduce la  pierderea respectului şi autorităţii faţă de tine.Deci nu glumi prea mult cu soţia ta.
25.Respectă-ţi promisiunile făcute soţiei înainte de căsătorie.Nu le neglija după căsătorie.
26.Când te cerţi cu soţia  sau o muştruluieşti alege cuvinte frumoase.Nu o certa în prezenţa altora  sau în faţa copiilor.
27.Nu se cuvine să îi ceri soţiei să îşi caute un loc de muncă sau să cheltuieşti din veniturile sale.
28.Nu o obliga pe soţie să facă lucruri pe care nu este capabilă să le facă.Ţine cont de abilităţile sale.Muncile de la oraş sunt diferite de cele rurale şi o femeie slabă nu poate îndeplini sarcini dificile.
29.Nu este obligaţia soţiei să îl servească pe soţ ,el ar trebui să îşi găsească timp pentru aceasta.Cu siguranţă acestea sunt bunele maniere  de convieţuire între soţi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: