DATORIILE FEMEII IN ISLAM

Islamul este un sistem de viaţa cinstit şi echilibrat. Alături de drepturile femeii, se menţionează şi îndatoririle sale.

O femeie musulmană are următoarele îndatoriri:

1.Credinţa în tewhid şi practicarea Islamului. Să practice Rugăciunea (Salat), să plătească Dania (Zekeat) pe propria avere, să meargă la Pelerinaj (Hajj) ori de cate ori îşi permite acest lucru.

2.Trebuie să îşi menţină castitatea. Nu trebuie să aibe relaţii extramaritale.

3.Este datoria ei să crească copii conform nevoiilor Islamului. Ea trebuie să-şi îngrijească familia şi are un control aproape absolut asupra treburilor casnice, deşi familia este condusă prin înţelegere şi cooperare reciprocă.

4.Ea trebuie să se îmbrace modest şi să poarte Hijab (basma de acoperire) când iese undeva, sau întâlneşte bărbaţi adulţi, în afara rudelor apropiate.

„Şi spune dreptcredincioaselor să-şi plece privirile lor şi să-şi păzească ruşinea lor, să nu-şi arate gătelile lor, afară de ceea ce este pe dinafară, şi să-şi coboare vălurile peste piepturile lor! Şi să nu-şi arate frumuseţea lor decât în faţa soţilor lor, sau a părinţiilor, sau a părinţilor soţilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor soţilor lor,sau a fraţilor lor, sau a fiilor fraţilor lor, sau a fiilor surorilor lor, sau a muierilor lor, sau a acelora pe care le stapânesc mâinile lor drepte, sau a slujitorilor dintre bărbaţi care nu mai au dorinţă, sau a copiilor mici care nu ştiu ce este goliciunea femeiilor.”(24:31).

5. Ea este ajutorul soţului ei. O soţie credincioasă este asemeni unui acoperământ, izvor de pace, fericire si mulţumire pentru soţul ei.

„Şi printre semnele Lui[este acela] că El v-a creat din voi înşivă soaţe pentru ca voi să trăiţi în linişte împrună cu ele. Şi El a pus între voi dragoste şi îndurare şi întru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.”

6.Dacă i se cere să meargă împotriva poruncilor lui Allah, ea trebuie sa-l înfrunte chiar şi pe soţul, tatăl sau fratele ei.

7. Se presupune că ea va proteja proprietatea soţului ei şi tot ceea ce îi aparţine, în absenţa acestuia.

Islamul consideră că soţul şi soţia se completează reciproc. Nici unul nu-l domină pe celălalt. Fiecare are drepturile şi îndatoririle sale individuale, iar impreună ei formează o familie liniştită şi fericită care constituie baza unei societaţi unite şi prospere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: