Milostenia

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahiim

Lectia noastra Gratie lui ALLAH se refera la stiinta si importanta ei pentru femei si la ceea ce trebuie sa invatam si noi pe parcursul acestor lectii am dat multe exemple despre stiinta femeii si despre acele femei de stiinta care au fost exemplare in actele de adorare.

Am mai vorbit despre rolul femeii in chemarea la islam si trebbuie sa spunem ca aceasta nu este o treaba usoara, este o greutate pentru o femeie dar ea trebuie sa fie propovaduitoare si binefacerea societatii are la baza femeia si ea este jumatatea societatii si cea care repara si cea de-a doua jumatate.

Si islamul i-a dat importanta si statut femeii musulmane si asta pentru ca ea este la fel ca si barbatul: o propovaduitoare si un bun “imam” (in sensul ca ea le poate calauzi pe femei si nu numai, o femeie isi poate calauzi la fel de bine sotul, copiii, fratii, parintii si haideti san e uitam in societatea de azi, oare nu poate fi o buna propovaduitoare femeia?

Oare chiar in comunitatea noastra nu femeile Gratie lui ALLAH sunt cele care au inceput dawah in mass media? Oare in fundatiile islamice nu lucreaza atat de multe femei care tin legatura cu atat de multi oameni, oare ele nu traduc, nu invata, nu tin lectii ca si barbatii?

SLAVA LUI ALLAH CA ALLAH NE-A DAT PRIN ISLAM SANSA DE A FII SCUTITE DE POVARA SI GREUTATEA SUSTINERII FAMILIILOR NOASTRE DAR NE-A OFERIT SANSA DE A PUTEA FACE FATA LA FEL CA SI UN BARBAT DREPT-CREDINCIOS IN A II CHEMA PE OAMENI LA ISLAM!) si aceasta pentru ca sa o educe, sa o disciplineze, sa o invete, sa fie pregatita pentru a indeplini acest rol in societate.

Aysha radia-LLAHU `anha, este cunoscut statutul ei inalt, a venit la ea Muauiyah Ibn Sufyan si i-a oferit 80000 de dirhami – era o mare avere si in acea zi ea postea; a chemat servitoarea ei si a inceput sa aduca mancare si sa umple farfuriile pentru saraci si spunea servitoarei ei: “Du-te la cutare si la cutare si la cutare…” pentru ca sa mearga sa imparta la saraci si a impartit toata aceasta avere. Cand a venit timpul sa isi intreruipa postul si soarele a apus i-a spus servitoarei sale sa aduca mancare si ea a servit ulei si paine, si i-aspus aceasta Ayshei: “Oare nu ai lasat pentru noi nimic?”

“Oh, nu ma mustra, de ce nu mi-ai amintit de asta inainte?”

Acesta este un exemplu despre un suflet foarte bun care aauitat de propriul suflet amintindu-sidoar de al celorlalti.

Aceasta este sotia profetului sall ALLAHU alaihi wa salam, sotia sa in viata aceasta si in viata de apoi.

Ea a fost aleasa de catre ALLAH prin voia Sa.

Odata profetul sall ALLAHU alaihi wa salam a visat ca a venit Jibriil aducand cu el un material verde si i-a spus profetului:

“Aceata este sotia ta in viata aceasta si in viata de apoi.”

ALLAH a scapat-o pe ea de calomniile care i-au fost aduse si pana in ziua de apoi oamenii il adora si-L vor adora pe ALLAH cu aceste versete, despre ea.

In Surat An-Nur sunt versetele 11-21 care se refera exact la intamplarea legata de Aysha, ALLAH sa fie multumit de ea.

Cand profetul sall ALLAHU alaihi wa salam a fost intrebat: “Cine este cea mai iubita femeie pentru tine?”, el a raspuns:

“Aysha”, iar cand a fost intrebat: “Care este cel mai iubit barbat?”, el a spus:

“Tatal ei.”

Ea este cea care l-a vazut pe Jubriil si ea este cea in casa cereia a murit profetul, in casa ei a petrecut ultimele clipe ale vietii sale binecuvantate si tot in bratele ei a murit, cu capul la pieptul ei.

Aceasta este Aysha Bint Abu Bakr, ALLAH sa fie multumit de ea, este una dintre cele mai marete femei din istoria lumii, este una dintre cele mai generoase si este dintre cele care au facut cele mai multe acte de milostenie.

A relatat unul dintre companioni: “Am vazut-o pe Aysha ca a distribuit celor nevoiasi 70000 de dirhami si ea isi carpea hainele sale.”

Ea este cea care avea inima plina de credinta doar de dragul lui ALLAH.

A spus Imamul Dahabi in cartea” Calea celor mai invatati oameni din religie” ca ea era cea mai generoasa persoana a vremii sale.

Exemplul ei dovedeste importanta milosteniei in islam si cuvantul “sadaqa” provine de la cuvantul este din sidiq (a crede, credinta) si ideea de baza este ca ceea ce omul da ca milostenie pentru ALLAH, va gasi omul acel lucru la ALLAH si este cea mai buna fapta si cea mai buna rasplata pe care omul o va primi si ALLAH rasplateste de foarte multe ori si asta pentru ca atunci cand dam de pomana, noi o facem cu generozitate si cel care da, darnicia lui este nelimitata.

A venit Coranul cu multe versete care vorbesc despre Sadaqa si cei care fac milostenia.

“Si grabiti-va spre iertarea Domnului vostru si spre Raiul cel intins cat cerurile si pamantul,pregatit pentru cei evlaviosi,Care dau milostenii atat atunci cat au parte de belsug,cat si atunci cand sunt la necaz,care-si stapanesc mania si care iarta oamenilor,caci ALLAH ii iubeste pe cei care plinesc fapte bune.”(Al-`Imran: 133-134)

Caracterele celor evlaviosi:

– acestia sunt cei care dau indiferent daca sunt saraci sau bogati pentru ca acela care este darnic da si cand este sarac sic and este bogat.

Daca omul este foarte sarac atunci el trebuie sa dea partea sa din danie si sa nu lase aceasta si probabil ca asa cum a spus profetul intr-un hadis:

“1000 de dirhami au intrecut 70000.” (hadis)

Daca o femeie are 1 milion de dirhami si a scos a mia parte si o da (1000 ii da sadaqa) si daca alta femeie are 2 dirhami si ea da 1 ca sadaqa, inseamnand ca da jumatate, atunci inseamna ca valoarea unui dirham poate fi mai mare pentru ca acesti bani s-ar putea sa scoata din ei o mai mare binefacere pentru sarmani, sa resolve intr-adevar o problema sau sa ajute pe cineva aflat in nevoie, sa faca fericit un sarman, pentru ca acesta va simti ca cel care-l ajuta are grija si ii pasa de el.

Este un proverb care spune ca, cel care primeste o milostenie sa nu o considere mica, iar cel care o da san u creada ca ceea ce a dat el este un lucru mare.

In Coran ALLAH a considerat milostenia extrem de valoroasa si ea are mare credit la ALLAH, tot ceea ce da omul , este dat in contul lui ALLAH.

Averea apartine proprietarului banilor si ALLAH a cerut de la noi aceasta “datorie” si El ne va da rasplata pentru acest “imprumut” pe care I-l-am facut; acest lucru este o stimulare pentru cei credinciosi.

ALLAH a vorbit in Coran si a spus ca El ii iubeste pe cei care se curatesc si pe care dau dania si zakat este explicat prin “curatire”- curatirea averii.

“[…] caci ALLAH ii iubeste pe cei care se caiesc si ii iubeste pe cei care se curatesc”.(Al-Baqara: 222)

Profetul sall ALLAHU alaihi wa salam a spus ca ALLAH este Generos si ii iubeste pe cei generosi.

Dintre virtutile sadaqa face parte faptul ca ea il fereste pe om de accidentele rele, il protejazape om de ingreunarile vietii.

A spus profetul sall ALLAHU alaihi wa salam:

“Faptele bune le impiedica pe cele rele.”

Cei care fac bine in aceasta viata fac bine si in viata de apoi si vor gasi binele ce l-au facut in viata de apoi.

Averea este data de ALLAH ESTE O “amana” si s-a intrebat despre ea:

-de unde ai castigat-o?

-ce ai facut cu ea.

Profetul sall ALLAHU alaihi wa salam a spus ca in Jennat este o camera, se vede din ea de afara si din exterior si inauntru sunt lulu (perle), pietre pretioase, si a fost intrebat:

-“Pentru cine sunt?”

“Pentru cei care au dat de mancare” a spus profetul.

Si a da mancare, la bogati si la saraci se rasplateste.

Si cel care raspandeste salutul la cei care il cunosc ca si la cei care nu-l cunosc are rasplata lui.

Si pentru cel care se roaga noaptea cand oamenii dorm este o rasplata.

Ceea ce faci cu avera ta este partea ta- adica femeia isi poate folosi si poate dispune de averea sa cum vrea, insa, referitor la sot daca sa stie sau nu (de ex daca sotia vrea sad ea sadaqa): daca sunt banii lui trebuie sa stie si daca el este zgarcit poti lua de la el atat cat iti trebuie din bani, ce este de ajuns pentru tine si copiii tai si o femeie care face milostenii intr-un mod cuviincios va gasi in fapta ei o rasplata pentru amandoi, atat pentru ea cat si pentru sotul ei.

Daca femeia cheltuie (fi sabilillah) din averea sotului ei fara exagerare, fara pagube, ea va gasi rasplata si la fel, va fi rasplatit si el pentru ceea ce e a dat , ca si servitorul lui, fara sa se scada nimic din rasplata lor.(Bukhari, Muslim)

Imamul Nawawi in intrerpretarile lui a spus ca nu este vorba de o rasplata egala, ci va fi rasplatit fiecare om pentru ce a dat si pentru ce a intentionat.

Si cativa oameni cred ca doar averea este pomana, dar jur pe ALLAH ca nu este asa, o vorba buna este pomana, o fata prietenoasa cu fratii si surorile tale este pomana, un cuvant bun este la fel ca sadaqa, si sa ai un bun comportament cu vecinul este sadqa, sa indemni la bine este sadaqa, sa impiedici de la ceea ce este rau e sadaqa, sa dai la o parte din drum un rau e sadaqa sis a faci du`a pentru un frate musulman este sadaqa.

Toate acestea sunt lasate si au fost invatate de catre companioni de la profet. A spus el:

“Fiercare fapta buna este sadaqa si dintre cele care sunt binefaceri este sa-l vezi pe fratele tau musulman sa fie binedispus; si daca iei apa din fantana si ii dai cuiva sa bea este sadqa.”

Un om are 360 de articulatii si oare nu se gandeste omul ca cel care le misca este ALLAH?

Se trezeste dimineata fiul lui Adam si fiecare falanga este pentru milostenie.

Toate faptele bune au parte de rasplata si pentru orice fapta, pomenire si pentru orice bine facut este o milostenie.

Si tot ce am spus echivaleaza cu 2 raka.

A fost demult un om, fiul lui Jadan, el i-a dat vecinului sau cea mai buna vaca, cadou si vecinul s-a bucurat foarte mult. Peste cateva zile a murit omul care a dat pomana vaca si fii sai au inceput sa distribuie testamentul (sa plateasca datoriile) si si-au amintit de vaca care o daduse tatal sau cadou si au plecat la vecin s-o ia inapoi.

Cand au ajuns ei i-au spus sa le dea vaca inapoi si omul le-a spus:

“Este cadou de la tatal vostru.”

“O sa-ti dam alta”, i-au spus ei omului. Si acesta nu a acceptat, “O sa va spun tatalui vostru,” a spus el. Si baietii i-au spus ca tatal lor a murit si i-au povestit ca el a murit in timp ce se dusese sa aduca apa si a cazut intr-o prapastie din care nu a mai iesit. Atunci omul le-a zis:

“Bine, va dau vaca, dar duceti-ma la locul unde este el.”

Ei l-au dus acolo si omul a luat o franghie, a fixat-o pe pamant (in afara prapastiei), a luat o lumanare mare si dup ace a legat franghia a coborat in prapastie. Povesteste el:

“Am inceput sa caut si am ramas acolo si am cautat pana mi-a mirosit un miros (ciudat) si am inceput sa caut dupa acel miros si am inceput sa pipai pana cand, la un moment dat l-am vazut pe om (Jadan) intors; am pus manaape inima lui si el era viu, l-am legat de ochi ca sa nu-l deranjeze lumina (de afara) si l-am carat pe spatele meu, l-am adus acasa si l-am ingrijit pana s-a insanatosit si apoi l-am intrebat:

“Pentru ALLAH, cum ai trait fara mancare?”

“O, tu- i-a spus el vecinului sau- am ramas sa aduc apa pana cand am gasit si apoi am vrut sa ies si n-am mai putut, cand eram disperat sa gasesc iesirea si am gasit apa si baut din ea si am trait exact ca si cum ALLAH m-ar fi lasat sa traiesc vesnic, dar foamea era ucigatoare si ea este mortala si atunci cand era sa mor de foame am simt ca un vas de apa se ridica aproape de gura mea si am incep sa beau si era un lapte foarte bun, beam si el disparea si acelasi lucru se repeta de fiecare data dar ieri nu a mai venit si nu stiu de ce.

Omul a spus:

“Am sa-ti spun eu de ce. Iaurtul pe care il bei este laptele de la vaca pe care mi-ai dat-o si au venit la mine copiii tai sa-mi ia vaca si atunci cand s-a intrerupt pomana ta s-a intrerupt si laptele pentru tine.”

“Umbra omului este milostenia pe care o face” (Hadis)

Binecuvantari sunt banii, averea, copiii, toate acestea sunt binecuvantari si ALLAH le protejeaza de stricaciuni prin milostenii si la fel in Ziua de Apoi cand caldura va fi mare, milostenia ce a dat-o omul va fi umbra lui.

In Bukhari Muslim Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a vorbit despre mamele drept-credinciosilor si le-a spus:

“Sunteti cele care aveti mana lunga.”

Spune Aysha, ALLAH sa fie multumit de ea:

“Era dupa moareta profetului , puneam palmele noastre pe pereti ca sa ne mandrim sa vedem care are cea mai mare mana – si faceam asa pana a murit Zaynab Bint Jash, ALLAH sa fie multumit de ea; si ea era o femeie scunda si nu avea mana lunga si stiam atunci ca cea cu mana lunga se referea la a da pomana.

Si Zaynab cosea si muncea fi sabilillah si de aceea a binevestit-o ca ea este prima femeie dintre mamele drept-credinciosilor care il va urma pe profet (in sensul ca va fi prima care va muri dupa moartea lui), ea nu aduna un dinar, totul dadea de pomana.

Si a spus Umm Barda: “Cand este vorba despre darnicie, de a da milostenie la saraci, era odata Zaynab, a trimis Omar Ibn Hattab, ALLAH sa fie multumit de el, o delegatie cu averea sa si cand a vazut averea sa a zis (Zaynab):

“ALLAH sa-l ierte pe Omar”

“Aceasta este pentru tine”, i s-a spus ei.

Si a spus ea: ” Marire lui ALLAH!” si s-a ascuns in spatele unei perdele, a spus “Turnati banii:, si cand i-au pus averea acolo a pus peste ea un material si i-a spus lui UmmBarda: “Baga mana si ia un pumn si du aceasta la casa cutare.” Si a continuat asa pana ce a dat totul si i-a spus ei Umm Barda: “Oare pentru aceasta casa este o portie?”

“Luati ce este sub material”, i-a spus ei Zaynab.

Am gasit acolo 35 dinari(~ 1 dolar) a spus Umm Barda..

“Jur ca nu voi avea ocazia sa am din averea de la Omar.” A spus Zaynab si intr-adevar ea a murit fara sa profite de ceva pentru ea din ceea ce ii daduse Omar.

Trebuie sa le consideram pe Aysha si pe Zaynab exemple de milostenie si Zaynab a dat milostenie pana la moarte; cand a venit moartea la ea, le-a zis celor care erau cu ea:

“Eu am pregatit vestmintele mele – kafan- si s-ar putea ca Omar sa-mi trimita un vestment pentru mormant si daca el va trimite acest vestamant sa-l dati milostenie si daca puteti sa-mi spuneti unde e mormantul, ca sa dati haina mea.”

Abdullah Ibn Zubair a spus:

“Nu am vazut niciodata doua femei ca Aysha si Asma (mai generoase ca ele). Dar Aysha strangea lucruri peste lucruri pana se faceau multe, dar Asma orice primea, il si dadea de pomana.”

Abu Bakr, ALLAH sa fie multumit de el, considera cea mai buna pomana doar sa stea cu profetul si sa dea din averea sa.

I s-a spus lui:

“Ce ai lasat pentru familia ta?”

“Le-am lasat lor pe ALLAH si profet.” A fost raspunsul lui.

Casa lui Abu Bakr este o pilda mare pentru casele musulmanilor, toate persoanele de acolo, din casa lui au fost implicate pentru servirea religiei; si este cel care a dat aceasta dovada in Hijrah si fiecare membru al familiei avea un rol. Pana si copiii si servitorul lui si animalele lui aveau un rol. Subhanna ALLAH! Asa trebuie sa fie casele musulmanilor, totul sa fie directionat pentru ziua de apoi.

Cand au intrat la Abu Zarr nu au gas nimic, nicio provizie si i-au zis:

“Unde este mobila ta?

Si a raspuns el: “Proprietarul nu lasa aceste lucruri in ea.”

Si noi toti in viata lumeasca ar trebui sa fim ca un chirias, casa nu e a ta, o vei lasa si te va lasa. A fost intrebat un drept-credincios:

“De ce noi uram moartea?”

“Pentru ca noi suntem legati de aceasta viata si am construit-o (viata lumeasca) si am distrus viata de apoi, detestam aceasta transfomare de la viata buna la mai rau si casele vietii lumesti le-am construit si le-am impodobit la cele mai inalte standarne (lucru care nu e neaparat rau), dar nu avem ca tinta viata de apoi.

Oare viata de apoi am impodobit-o la fel?

De aceea noi nu facem nimic, dar inaintasii nostri drept-credinciosi iubeau moartea si o asteptau pana a spus unul dintre ei:

“Bine ai venit moarte, un iubit neasteptat.”

A plans sotia lui Bilal, ALLAH sa fie multumit de el, in stare de agonie si spunea:”O, ce nenorocire!”

Si I s-a spus ei: “Spune o , ce bucurie, maine ma voi intalni cu cei mai iubiti, cu profetul.”

Este un verset in Coran in care se spune:

 “ALLAH nu lasa sa se piarda rasplata celor drept-credinciosi.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: