DREPTURILE SI OBLIGATIILE FEMEII FATA DE SOTUL EI

Buna convietuire si buna comportare sunt primele pe care le amintim si ce valoare mai are o viata buna daca femeia nu este respectata?

Daca femeia nu este respectata si nu are parte de un tratament bun indiferent de viata ei, ea nu va fi fericita; islamul il obliga pe sot ca atunci cand intra in casa sa-si salute familia.

A spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa):

“Daca intri in casa familiei tale salute-I, aceasta va fi pentru tine si familia ta o binecuvantare.”

Islamul a cerut barbatului sa nu fie delasator si sa nu se incrunte in fata sotiei sale, el trebuie sa fie bland cu sotia sa si a spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa):

Traiti cu ele (in mar`uf) iar daca greseste sotia, sotul trebuie sa suporte acea greseala; si nicidecum daca ea a gresit cu ceva, imediat sa o certe, sau sa o abandoneze.

A spus ALLAH intr-un verset: “Iar de le veti uri, s-ar putea ca voi sa urati un lucru in care sa fie un bine pentru voi…” Si a spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa)

Un drept-credincios nu uraste o drept-credincioasa, chiar daca nu ii place un comportament al ei (o trasatura), o sa-i placa altul.”

De exemplu daca sotia are o trasatura neplacuta cu toate ca aceasta nu ii afecteaza credinta, sigur exista altceva placut in firea ei.

Ea este cea care face curat in casa sotului ei, cea care ii spala imbracamintea, cea care ii gateste si cea care ii educa copiii si acestea sunt fapte bune ce nu pot fi uitate.

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) se comporta cu femeile, cu sotiile sale, cu cel mai bun comportament.

Atunci cand o striga pe Aysha ii spunea: “Aysh!”- o forma de alint.

Obligatiile sotului fata de sotia sa:

1. Sa se comporte cuvios cu ea. El trebuie sa-si ajute sotia in implinirea actelor de adorare si asta doar ca ALLAH sa fie multumit de ei.

Viata conjugala nu este ceva ce inseamna mancare, bautura si relatiile intime dintre soti: exista in aceasta viata un scop mai maret: ca sotul si sotia sa faca acte de adorare.

In Surat Ta-Ha, a spus ALLAH: “Porunceste familiei tale rugaciune si rabda…”.

Se vorbeste despre profetul Ismail, el era dintre cei care poruncea familiei sale rugaciunea.”

Sotul trebuie sa o invete pe sotia sa ceea ce tine de credinta, de vestmantul islamic si oare ce este mai frumos decat sa stea sotii impreuna pentru a citi Coran sau sa petreaca timpul impreuna pentru a studia viata profetului sau pentru a invata religia, pentru a invata islamul; ce este mai frumos decat sa-ti conduci sotia la rugaciunea de vineri sau sa o duci la lectii de islam? Ce este mai frumos decat sotul sa permita sotiei sale sa faca milostenii din banii lui? Si ce este mai frumos decat ca sotii sa tina post impreuna (voluntar)?

A spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa):

“ALLAH il miluieste pe barbatul care se trezeste sa-si faca rugaciuni benevole si o trezeste si pe sotia lui sa se roage si o miluieste pe sotia care se trezeste sa faca rugaciuni si il trezeste si pe sotul sau.”

Cea mai mare obligatie pe care sotul o are fata de sotia sa este cea religioasa.

El trebuie sa o sustina pe sotia sa conform posibilitatilor sale, aceasta depinde, fireste de situatia fiecarui barbat; el nu trebuie sa faca economii, dar nu trebuie nici sa risipeasca, nu trebuie sa fie nici zgarcit, dar nici risipitor.

A spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa):

“Este deja pacat pentru o femeie daca risipeste banii celui care o intretine.”

“Un dirham cheltuit sadaqa (milostenie) pe calea lui ALLAH si un dirham pe care il cheltuiesti in jihad si un dirham cheltuit pentru familia ta sunt cele mai maret rasplatite atunci cand ii cheltuiesti pentru familia ta.”

Chiar daca sotul a mai neglijat in a ii da bani sotiei pentru manacare sau pentru medicamente, pentru imbracaminte sau necesitati, orice lucru obligatoriu, legislatia islamica i-a permis sotiei sa ia din banii sotului ei atat cat are nevoie fara sa-i ceara voie.

Dovada este hadisul relatat de Hint sotia lui Abu Sufyan care s-a dus si a spus profetului ca Abu Sufyan este un om zgarcit si l-a intrebat pe profet (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) daca poate lua din banii lui fara ca el sa stie si fara sa-I ceara permisiunea.

Si a spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa):

“Ia pentru tine si pentru copiii tai cat iti trebuie.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: