Etapele (Umra) vizitei Casei

1.Ajuns la granitele legate de loc, se spala, se parfumeaza si isi pun ihramul doar barbatii, iar femeile raman in hainele lor obisnuite. Apoi, se face intentia pentru Umra, spunand: “Lebbeike Umra”.

2.Ajuns la Mecca inconjoara ( tawaf Al-Kudum) Casa Al-Kabah, de sapte ori, dupa care implineste doua rekeat de rugaciune in spatele locului lui Ibrahim.

3.Implineste Sai’i intre As-Safa si Al-Merwa

4.O data cu implinirea Sai’i, se rade sau isi scurteaza parul. In cazul in care implineste pelerinajul de tip temetuu, i se cere sa sacrifice un animal in ziua de sacrificiu, iar, daca nu are posibilitatea, trebuie sa tina post trei zile in timpul pelerinajului, si sapte zile la intoarcerea acasa.

Etapele pelerinajului:

1.Daca pelerinajul este de tip “IFRAD” sau “KIRAN”, trebuie sa intentioneze implinirea pelerinajului si sa imbrace ihramul la granitele legate de loc si acestea in functie de directia din care vine.            Daca pelerinajul este de tip “TEMETTU” trebuie sa intentioneze implinirea Haj-ului, in ziua a opta a lunii Zul-Hijje, sa se spele, sa se parfumeze si   sa-si puna ihramul din locul sederii, dupa care spune: “Lebbeike hajjen, Lebbeike, Allahumme Lebbeik, lebbeike la serikele leke lebbeik, innel hamde wen-nia’mete leke wel mulk, la serike lek”

2.Ajuns la Mecca, inconjoara ( tawaf Al-Kudum) Casa Al-Kabah de sapte ori, dupa care implineste doua rekeat de rugaciune, in spatele locului lui Ibrahim. Apoi, merge si bea din apa “Zem Zem”.

3.Apoi, se duce la Mina unde implineste rugaciunea de Zuhr (amiaza), Asr (dupa-amiaza), Magrib (seara), Isha (noapte) si de dimineata (Fejr). Rugaciunile obligatorii de patru rekeat (parti) le reduce la doua rekeat si le implineste fiecare la timpul lor.

4.O data cu rasaritul Soarelui zilei a noua din luna Zul-hijja, se pleaca spre Arafat, unde implineste rugaciunea de Zuhr si Asr cate doua rekeat-uri fiecare, laolalta, in timpul rugaciunii de Zuhr, cu o chemare (ezan) si doua ridicari (ikamet). In acest loc, se indreapta spre Kible si incepe sa se roage, se preamareste si se pomeneste Numele lui Allah.

5.O data cu apusul Soarelui, pleaca spre Muzdelifah, rostind cu voce tare supunerea fata de Allah (Telbiyah). Ajuns la Muzdelifah, implineste rugaciunea de Magrib si Isha, laolalta, scurtand-o pe cea de Isha de la patru rekeat-uri la doua. Ramane la Muzdelifah, pana cand implineste rugaciunea de dimineata (Fejr). In acest timp, se roaga indreptat catre Kible, avand mainile ridicate.

6.Apoi, se pleaca spre Mina, pana sa inceapa sa rasara soarele,  declarand supunere lui Allah (telbiyah). Daca nu poate pleca in acest timp    dintr-un anumit motiv, asemenea femeilor sau celor slabiti, poate pleca spre Mina in a doua jumatate a noptii. Se iau de pe drum sapte pietricele pentru a arunca in primul loc care este Al-Akaba. Celelalte pietre se pot strange din Mina.

7.Daca se ajunge la Mina, se fac urmatoarele lucruri:

– se arunca sapte pietricele consecutive la locul Al-Akaba, care este cel mai aproape de Mecca. La fiecare aruncare, se preamareste Numele lui Allah: “Allahu Ekber”.

– se sacrifica un animal (in caz ca ti se cere, in functie de felul pelerinajului)

– se rade sau se scurteaza parul la barbati, iar femeile doar isi scurteaza parul.

O data  cu aruncarea pietrelor, raderea sau scurtarea parului, isi poate lasa hainele de ihram. Astfel, i se permite tot ceea ce ii era interzis in timpul ihramului, mai putin contactul conjugal.

8- Se merge la Mecca, unde se implineste perindarea in jurul Casei (tawaf al-ifada), iar, daca pelerinajul este de tip Temettu’ sau nu s-a facut Sai’i (mersul), intre As-Safa si Al-Merwa, o data cu perindarea de bun-venit (tawaf Al-kudum), in cazul cand pelerinajul este de tip “kiran” sau “ifrad”, implineste Sai’i. Cu aceasta, i se permite chiar si contactul conjugal.

9- Dupa implinirea tawaf al-ifada, in ziua de sacrificiu, se intoarce la Mina si innopteaza, noaptea a unsprezecea, a douasprezecea si a treisprezecea (zilele de sarbatoare – teshrik). Este permis sa se innopteze doar doua nopti.

10- Se arunca pietricelele la cele trei locuri stabilite, in cele doua sau trei zile ramase la Mina. Prima aruncare, cea mica (As-sugra) incepe          dupa-amiaza, apoi, cea de mijloc (Al-Usta), apoi, cea mare (Al-Akabe). Daca se ramane la Mina, doar doua zile se pleaca din Mina, inainte de apusul soarelui celei de a doua zi. Este de preferat sa se ramana si a treia zi.

11- Pentru a parasi Mecca, se implineste perindarea  de adio in jurul Casei (Tawaf Al-wedaa’). Sunt scutiti de aceasta femeia la menstruatie  sau cea lauza.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: