CEEA CE TREBUIE SĂ FACĂ CEL CE INTENŢIONEAZĂ PELERINAJUL (HAJ)

Există anumite lucruri pe care viitorul pelerin are obligaţia de a le face înainte de călătoria către Keabe ca o pregătire pentru îndeplinirea acestui stâlp de bază al Islamului:

1. Să se căiască
Vai de tine dacă mergi la haj sau umra nutrind în suflet intenţia de a te întoarce la păcate după aceea! Iată de ce căinţa este atât de importantă! Cum te poţi prezenta în faţa lui Allah în Casa Lui cea Sfântă, rugându-L să-ţi ierte păcatele şi să-Şi reverse Mila Sa asupra ta în timp ce în suflet intenţionezi să nu te supui (din nou) poruncilor Sale la întoarcerea din călătorie?
Spune unul dintre marii învăţaţi musulmani: „Mă tem ca un om care intenţionează pelerinajul, dar doreşte în continuare să se întoarcă la păcate, să înceapă să spună: <Pentru Tine, o, Allah, (răspunzând chemării Tale), pentru Tine, o, Allah!>, iar Allah să-i răspundă: <Nu! Nu este pentru Mine!>,deoarece acesta intenţiona să revină la nesupunerea lui Allah.”
Aşadar, căinţa, întoarcerea la Allah şi să spui cu sufletul: <O, Allah, Stăpânul meu, mă căiesc, îmi pare rău, n-o să mai păcătuiesc altă dată!> sunt de o mare importanţă. De asemenea, jură-I lui Allah cu devotament: <O, Stăpânul meu, eu cu adevărat mi-am eliberat sufletul de toate păcatele, de toate poftele lumeşti, de orice fel de persistenţă în păcate şi de orice ispită ce mi-a stăpânit sufletul înainte să plec la haj sau umra.>

2. Plata datoriilor
Se referă la obligativitatea ca fiecare datorie să-i fie returnată celui în drept. În cazul în care există datorii pe care nu le poţi înapoia, este necesar să le ceri acordul celor faţă de care ai datoriile respective, iar dacă aceştia refuză să-ţi dea voie, atunci nu porni în pelerinaj, aceasta fiind una dintre frumusetile acestei religii.

3. Răscumpărarea nedreptăţilor comise
În cazul în care eşti conştient că ai nedreptăţit o persoană, atunci trebuie să-i înapoiezi dreptul, vizitându-o, cerându-i să te ierte şi să te îmbrăţişeze. Faci acest lucru până când sufletul se curăţă de toate drepturile datorate celorlalţi, înainte de călătorie.

4. Sinceritatea intenţiei
Nu îndeplini pelerinajul sau umra căutând să obţii faimă sau renume, ori căutând să faci afaceri din care să rezulte un câştig. Bineînţeles că poţi vinde sau cumpăra la haj, dar fără să fi fost acesta scopul călătoriei. Intenţia trebuie să fie în mod obligatoriu sinceră, devotată lui Allah Preaînaltul şi Preamăritul.

5. Îţi iei rămas-bun de la familie, rugându-te astfel pentru ei:”Îi încredinţez lui Allah credinţa, loialitatea şi rezultatele faptelor voastre.” Îţi iei la revedere de la soţie cu aceeaşi rugă. Aceasta face parte din tradiţia Profetului Muhammed (salleAllahu aleihi ue sellem!).

6. Împlinirea a două rekeat de rugăciune voluntară acasă, citind la primul rekeat surat Al-Keafirun, iar la al doilea Al-Ikhlas, pentru a porni la drum cu evlavie si smerenie.

7. Să juri din suflet:
a) că nu vei comite păcate pe Pământul cel Sfânt.
b)că vei respecta cu stricteţe tradiţia (sunna) Profetului (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) pentru că vei fi Ţara Sfântă a lui Allah.
c) că intenţia şi dorinţa ta este mulţumirea lui Allah.
d) că-ţi vei dedica sufletul numai şi numai adorării lui Allah şi nu cumpărăturilor, aşa cum se întâmplă în cazul multor musulmani, iar negoţul să aibă loc după terminarea actelor de adorare şi să aibă scopul de recreere a spiritului.
e) să renunţi la diferitele discuţii, certuri sau contradicţii şi să nu te preocupi de preocuparile celor din jur. Unul dintre urmaşii cei dreptcredincioşi obişnuia să spună atunci când intenţiona haj sau umra: Imi ofer trupul ca milostenie pentru musulmani, ceea ce insemna ca intentiona sa ierte orice lucru care l-ar supara, cum ar fi inghesuiala,etc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: