Shaaban – pregatire pentru Ramadan

Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahiim

Omul stie ca ALLAH a lasat deschisa usa iertarii si a intorcerii si a oferit ocazii dupa ocazii prin intermediul carora omului sa i se  stearga pacatele pe care le-a savarsit, de aceea noaptea acestei  zile (la 1/2 lunii  Sha`ban) este una deosebita.
A spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) :
“ALLAH in aceasta noapte priveste asupra robilor sai si iarta tuturor oamenilor in afara de doi:cel care Ii face asociati cel care il uraste pe fratele sau.”

A spus ALLAH Cel Maret:
“Astept pana ce aceste doua persoane se vor impaca.”
ALLAH iarta tuturor in afara de acea persoana care Ii face asociati ca si cum s-ar ruga la altcineva ( ca si cum ar cere de la altcineva: de ex. Sa ceri de la profeti, de la credinciosi, indifferent  daca mai traiesc sau au murit.)
Si de asemenea din Shirk face parte ca omul sa sacrifice pentru altcineva, sau (daca cineva face o promisiune, cum ar fi: daca i se intampla ceva bun, va face ceva…adica un fel de legaminte interzise, magia este la fel, vrajitoria, cei care citesc in cafea, boabe, palma).
ALLAH sa-ti ierte daca ai facut asa ceva!
Si  pentru aceasta trebuie sa te lepezi de toate aceste fapte.
Deasemenea omul trebuie sa se lepede de ura pentru cei din jur pentru ca musulmanul nu  poarta in inima nici ura,  nici gelozie sau invidie si de aceea dupa parerea  salihin  aceasta noapte se numeste  LAYLATUL BARAA

A spus Aysha ca profetul postea toata luna Shaban  in afara de putine zile si a spus Usam Ibn Zaid:
“Nu te-am vazut ca tii post in Shabaan ca in nicio alta luna?”
Si a spus profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) :
“Acesta este o luna pe care oamenii o neglijaza intre Rajab si Ramadan. Si aceasta luna este o luna in care faptele se ridica la ALLAH si eu doresc ca faptele mele sa se ridice cand postesc.”

Shabaan este o luna pe care oamenii o neglijaza, iar actele de adorare sunt lasate, sau o luna in care incercarile (fitnah) au rasplata foarte foarte mare si asta pentru ca oamenii nu sunt cu bagare de seama dar tu, cel care te-ai tinut cu strasnicie de franghia lui ALLAH, ai facut bine si altii au dormit, dar tu ai facut noapteA rugaciuni si alte femei lasa hijabul  si tu ai continuat sa-l porti.
Si de aceea cel care isi pastreaza credinta in aceasta tara unde sunt foarte putini musulmani si foarte putini practicanti ai islamului, este in ochii lui ALLAH intr-o pozitie inalta.
A spus Profetul(pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) :
“A iti face actele de adorare in timpuri grele echivaleaza cu hijrah catre trimisul lui ALLAH. “
Si aceasta este dintre cele mai  marete fapte si in luna Shaban se ridica faptele la ALLAH.
Au spus invatatii ca se pecetluieste cartea unui om la sfarsitul lunii Shabaan; si aste pentru  ca sa incepi luna Ramadan in a face fapte bune, ca si cum Ramadan ar fi o noua nastere.
Ramadan este considerat un sezon dar este unul dintre cele mai mari sezoane; pentru oamenii de afaceri sezonul lor necesita o pregatire anterioara, chiar cu mult timp inainte pentru ca el este scurt si daca pierde tocmai in acest sezon, afacerea lui va fi in decline si pierderea nu se poate compensa; iar ocaziile care sunt in luna Ramadan, in fiecare zi si in fiecare noapte (in fiecare noapte ALLAH scapa oameni de foc) sunt ocazi unice, inegalabile.
Pentru fiecare comunitate care deschide postul si face du`a, acea ruga este ascultata de ALLAH si ei i-se raspunde si noaptea Al-Qadr este cea mai valoroasa sic ea mai buna noapte, ea este mai buna decat 1000  luni si in aceasta noapte ALLAH ii salveaza de foc pe multi oameni,  si in ultima seara din Ramadan ALLAH salveaza de foc mult mai multe persoane decat au fost salvate pana atunci, in toata luna. Si de aceea cel care pierde luna Ramadan va fi suparat si mahnit.

De ce un om poate sa piarda Ramadan?

Se poate ca un om sa piarda luna Ramadan si problema principala, cauza acestei pierderi este ca noi nu stim sa ne pregatim pentru Ramadan. Sa ne gandim putin: atunci cand vine un fotbalist la meci si intra pe teren, el are inainte o incalzire, se antreneaza pentru partida, dar daca el nu are nici antrenament, nici incalzire, oare care va fi prestatia lui?

Care ar trebui sa fie conduita noastra in luna  Shabaan?
Raspunsul este: pregatirea si incalzirea pentru Ramadan.

Multi oameni sunt foarte entuziasti in prima saptamana sau maxim primele 10 zile din Ramadan,  apoi se opresc cu toate ca ar trebui cu cat inaintam in Ramadan,  cu atat credinta si actele noastre de adorare sa fie mai numeroase, mai puternice.
Imam Ibnul Qayyim ne povatuieste cu un sfat nepretuit:
“Aveti grija, aveti grija de 2 lucruri:
1. sa treaca timpul (unui lucru, orice fard) si tu sa nu fi pregatit: de salat, sau de Hajj, de zakat, sau de Ramadan – fara ca sa fii pregatit; si daca astepti pana vine timpul potrivit, atunci de ex. la salat , daca astepti pana vine  azanul sin u esti pregatit, nu ai ablutinue, nici imbracamintea tan u e potrivita, va trece timpul, va intrveni lenea…

CEEA CE TRECE NU MAI REVINE, OCAZIILE SE FOLOSESC.
De aceea profetul isi inmultea actele de adorare in Shabaan, ca o pregatire pentru Ramadan.

2. A spus Ibnul Qayyim: “Aveti grija, aveti grija, sa nu refuzati porunca lui ALLAH la prima auzire.”;  adica: auzi o chestie si ti se pare greu de facut.”
Unele femei aud ca sa prti hijab este un fard si refuza fara sa se gandeasca, far sa mediteze la sensul si la necesitatea, la ratiunea acestei porunci. Daca omul refuza porunca lui ALLAH  de prima oara, pedeapsa lui ALLAH este ca ALLAH ii schimba – intoarce- inima si va face ca intre el si a pune in practica ceea ce ALLAH i-a spus, sa existe imposibilitatea de a face acel lucru.
A spus  ALLAH in Coran:

“Noi le vom intoarce inimile si privirrile lor, pentru ca ei nu au crezut prima oara si Noi ii vom lasa sa rataceasca in nelegiuirea lor.”(Surat Al-`An`Am: 110)

Atentie: sa nu cumva sa deveniti delasatori si atentie: sa nu va abateti, sa nu respingeti porunca lui ALLAH.
Din faptele cu care ALLAH sterge pacatele si il ridica pe cel ce le infaptuieste este ca sa astepti rugaciune dupa rugaciune.

Care sunt faptele care trebuie sa fie implinite in luna Shabaan?
Sa postesti cat mai mult, sa te pregatesti, sa  citesti cat mai mult Coran, invatatii au spus despre Shaban ca este “Luna cititorilor”, pentru ca, pe vremuri se inchideau magazine si locuri publice doar ca oamenii sa citeasca Coran; companionii citeau intr-o saptamana tot Coranul  (~5 juzuri/zi); iar daca nu poti  citi Coran, citeste ceea ce memorezi.
Sa asculti cat mai mult Coran.
Si faptele cu care ne antrenam pentru Ramadan sunt sadaqa, sa intaresti legaturile de rudenie, sa incerci sa vorbesti cat mai putin, sa nu vorbesti ceea ce nu are rost, sa te antrenezi de la a iti abate privirile.
Toate partile corpului au nevoie de pregatire: sa faci Qyam al layl, sa faci salat, sa-L  pomenesti pe ALLAH.

Islamul are gustul sau si credinta are dulceata sa pe care omul o  gusta la incepututl intrarii in islam sau atunci cand incepe sa practice religia; atunci,  incepe omul sa simta ca i se deschide pieptul, el simte bucurie, simte ca e o pasare si cu trecerea timpului el incepe sa piarda putin cate putin, la inceput omul facea mai multe fapte, era mai vigilant, insa in timp, putin cate putin incepe sa piarda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: