PACATELE , CAILE CARE DUC LA PACATE SI CUM SA NE FERIM, SA NE CAIM PENTRU CEEA CE AM PACATUIT

Era intrebat Hatem:

“Ce doresti?”

“Doresc sa fiu sanatos intr-o noapte (se referea la faptul ca nu toate zilele sunt considerate “sanatoase”) si insanatosirea zilei mele sa fie sa nu pacatuiesc.”

Si sanatatea este sa fii fara pacate. Si sa fii departe de ceea ce detesta ALLAH.

Abdullah Ibn Mas`ud a spus:

“In fiecare zi daca nu fac pacate este o sarbatoare, pentru ca pacatele il decad pe om in privirea lui ALLAH.”

Daca faci pacate- esti departe de ALLAH si se apropie de tine seitanii si pacatele fac ca fata omului sa devina neagra si fac pieptul ingust (stramt) si distrug binecuvantarea.

A spus Abdullah Ibn Abbas:

“Pentru faptele bune este lumina pe fata si o usurare in piept si binecuvantare in inzestrare si o iubire in fata lui ALLAH. Si pacatele inegresc fata si ingusteaza pieptul si conduc la ura in inimile oamenilor si sunt o oprire de la inzestrare.”

“Fapta buna duce la rasplata si ea este o cauza de iubire pentru oameni si fapta rea se rasplateste cu rau; toate incercarile care vin pe pamant sunt din cauza pacatelor.”

Cand Adam si Eva au iesit din paradis a fost din cauza pacatelor si poporul lui Nuh-Noe a fost inecat din cauza pacatelor si cine a ridicat satelor deasupra neamului lui Lut decat pacatele lor?

Se vede clar ca nu a fost pedepsit niciun om (neam) decat pentru pacatele lui.

1. CE INSEAMNA PACAT? CE INSEAMNA SA PACATUIESTI?

SA LASI UN LUCRU INTERZIS CA EL SA DEVINA PERMIS, SAU SA NU FACI CEVA CE ESTE HALAL, CEVA CE ALLAH TI-A PORUNCIT.

ALLAH a poruncit salat, zakat, hajj, hijab, a poruncit sa tinem legaturile cu rudele, ascultarea sotilor, educarea copiilor, si acestea toate sunt o “amana” – un amanet; si orice lucru lasat si poruncit de ALLH, se considera o cale de a te indeparta de pacat.

Mahzur” = interzis; sunt acele lucruri lasate de ALLAH si decretate de El: adulterul, hotia, minciuna, sa faci rau oamenilor, barfa, ponegrirea, exagerarea infrumusetarii, asemanarea femeilor cu barbatii.

Si acela care a cazut deja in aceste pacate a cazut in cel mai mare pacat.

PACATELE SUNT DE DOUA FELURI:

-APARENTE

-INTERIOARE

Cele aparente se refera la organe, la ceea ce pacatuieste omul prin organelle sale de simt: vazul, auzul, vorba, sa mergi cu picioarele in locuri/catre pacat, sa pui mana pe pacat, toate organele daca sunt “santajate” in pacat, in Ziua de Apoi, ele vor marturisi.

Profetul a spus ca omul in ziua de apoi, va spune cu siguranta:

“O, ALLAH, nu exista un martor pe pamant decat sufletul meu.”

Si ALLAH va porunci organelor sa vorbeasca, sa marturiseasca si vor spune ele:”M-am uitat la…” va spune vazul; “Am auzit…” va spune auzul,

“Am vorbit…” va spune limba; si chiar si pielea va vorbi. Si va spune omul:

“Si intr-o zi, vor fi adunati dusmanii lui ALLAH catre Foc si vor fi ei manati astfel incat, atunci cand vor ajunge la el, vor da marturie impotriva lor urechile lor si ochii lor si pieile lor, pentru ceea ce ei au savarsit.

Si vor grai ei catre pieile lor:

De ce ati facut marturie impotriva noastra?”

iar ele vor raspunde: “Ne-a facut sa graim ALLAH

Cel care face sa graiasca toate lucrurile.

El v-a creat pe voi intaia oara si la El veti fi intorsi!

Voi nu v-ati putut ascunde, ca sa nu dea marturie impotriva voastra urechile voastre, ochii vostri si pieile voastre,

insa voi v-ati inchipuit ca ALLAH

nu stie multe din cele pe care voi le savarsiti.

Aceasta inchipuire pe care voi ati avut-o despre Domnul vostru

v-a dus la pieire pe voi si ati ajuns sa fiti printre cei pierduti.”

(Surat Fussilat: 19-23)

“In aceasta zi vom pecetlui gurile lor si ne vor grai noua mainile lor, iar picioarele lor vor face marturie pentru ceea ce ei au dobandit.”

(Surat YA-SIN : 65)

Si cand vor marturisi organele si va zice omul: oare nu pentru voi am facut asta si asta de ce marturisiti contra mea, am facut asta, asta ca sa fiti intr-o buna stare. Si va spune ALLAH:

“[…] insa voi ati crezut ca ALLAH nu stie multe

din cele pe care voi le savarsiti.

Aceasta inchipuirea pe care voi ati avut-o despre Domnul vostru

v-a dus la pieire pe voi si ati ajuns sa fiti dintre cei pierduti!”

(Surat Fussilat: 22-23)

Aceasta va fi suspiciunea pe care oamenii au avut-o in viata lumeasca.

Abdullah Ibn Omar a vazut un cioban care avea grija de o turma si i-a placut (aparent) si a vrut sa-l testeze, sa vada cum este de fapt omul si i-a spus: “O, baiatule, da-mi o oaie sa mancam si noi.”

“Acestea nu sunt oile mele, am grija de ele.” a spus el, “Ce o sa-i spun stapanului meu?”

“Spune-i ca a luat-o lupul.” A continuat Abdullah.

Si a zis baiatul: “Si unde este ALLAH? Daca il pacalesc pe stapanul meu inseamna ca il pacalesc pe ALLAH?”

Si s-a dus Omar, a cumparat toata turma si i-a dat-o lui si a spus:

“Cuvintele pe care le-ai spus sunt cauza eliberarii tale in aceasta viata si vor fi eliberarea ta in viata de apoi.”

2. PACATELE INTERIOARE SUNT CELE CARE SUNT IN INIMA SI ELE SUNT MAI MARI SI MAI DIFICILE; SUNT CELE CARE NECESITA CEL MAI GREU TRATAMENT.

Ria– fatarnicie, Qibr, (orgoliul, aroganta) , detestarea celorlalti, toate acestea se refera la ceea ce poarta omul inauntrul sau. Ceea ce tine in inima; si daca inima este intr-o stare buna toate sunt bine.

Inima vorbeste despre celelalte organe si ele certifica, inima porunceste si organele fac, daca ea este bine, atunci le directioneaza si pe ele catre fapte bune.

A spus profetul: “In corp este o bucata de carne, daca aceasta este buna, tot corpul este bun si aceasta este inima (si a aratat catre inima).”

Inima este protejarea credintei si este portarul, paznicul de incredere al omului si daca ea este alterata si este departe de credinta intra in ea seitan si fura credinta.

Orice pacat apparent urmeaza dupa cel interior, este o consecinta a lui, daca inima sufera de zgarcenie, mana nu poate da, se retrage, inima daca are in ea ceva ingamfare, atunci ea se va semeti si va crede omul ca el este superior si va ura sa stea cu cei simpli, sa vorbeasca cu cei “normali”, inima daca are in ea ura, organele si restul corpului se misca sa faca rau.

Si daca omul uraste un om, inima incepe sa vorbeasca urat. Si in acel timp si ochii se uita cu o privire urata, injositoare si mana si piciorul incep sa mearga catre rau.

In Coran, apare povestea lui Cain si Abel ( in Surat Al- Maida) si aflam de acolo ca fratele si-a omorat fratele din invidie. Acest lucru venea din interior si aceasta invidie a condus la crima.

Pacatul lui Adam este un pacat apparent, el nu a facut decat sa manance, dar iblis a facut ceva avand cauza din interior, el s-a semetit, a fost arrogant; pe cand Adam s-a cait, iblis s-a semetit, si diferenta dintre ei si faptele lor se observa in rezultatul final.

ALLAH a primit cainta lui Adam si l-a izgonit pe seitan si a spus ca el este blestemat pana in ziua de apoi.

Oamenii de stiinta spun ca aici este o chestiune care tine mai mult decat doar de pacat.

Pacatul este urat, dar ce este mai urat decat pacatul in sine?

Sa-l faci pe cel mare sa fie mic, adica sa minimalizezi importanta pacatului sau a raului facut; aceasta este situatia in care omul nu e interesat daca face ceva rau sau interzis si se gandeste ca nu e nimic daca face un lucru mic, neinsemnat, desi sa faci ceva mic, adica sa minimalizezi importanta pacatului este intrezis.

Omul nu trebuie sa aiba o pozitie de superioritate indiferent de starea lui si de aceea spun oamenii de stiinta:

Nu te uita la cat e de mic pacatul, ci la Cel in fata caruia gresesti.

Abdullah Ibn Ma`sud vedea pacatul lui ca si cum ar fi un munte pe pieptul sau care statea sa cada peste el si cel necredincios(ipocrit) il vede ca o musca care sta pe nasul lui si da cu mana sa o dea la o parte.

De ce oamenii au spus asa?

Pentru ca orice rau trebuie privit ca ceva grav, profetul a avertizat in privinta pacatelor mici:

“Aveti grija de pacatele mici, pentru ca ele se aduna peste om pana il distrug.”

Pacatele mici se aduna si fac un pacat mare.

Si muntele este facut dintr-o pietricica peste care este alta pietricica si oceanul este format dintr-o picatura de apa, peste care se aduna alta picatura si tot asa.

A spus profetul ca ele (pacatele mici) sunt ca un neam care s-a adunat si a vrut sa aprinda un foc si fiecare a venit cu un bat si s-a facut un foc mare.

3. A INSISTA IN PACATE (PERSEVERENTA).

Toti oamenii gresesc si fiecare om poate sa cada, dar omul trebuie sa se ridice si sa nu persevereze, sa nu continue in a face pacate.

“NU EXISTA O FAPTA REA MICA, INFAPTUITA CU INSISTENTA SI NU EXISTA UN PACAT FARA SA CERI IERTARE, CU CAT PACATUL ESTE MAI MARE PENTRU ALLAH, ESTE NIMIC CA SA FII IERTAT.” Abdullah Ibn Mas`ud

Daca faci cu insistenta un pacat mic, atunci el te conduce catre ceva mare.

De ex daca faci ceva, un rau si renunti intr-o faza incipienta, atunci el inceteaza, dar daca insisti, de ex repetitia vorbei si a zambetului duc la intalniri, apoi la haram si tot asa.

De aceea omul nu trebuie sa repete in pacat.

Drumul care duce catre pacat prin raspandire este foarte rau, un lucru foarte grav este sa-l faci cunoscut!

Toate popoarelele sunt ferite de ceva in afara de cei care zvonesc pactele.

Care sunt aceia?

Cei care fac pacat seara si nu-i vede nimeni si apoi se trezesc dimineata, protejati de ALLAH si ei se duc si marturisesc ceea ce au facut.

Omul nu trebuie sa vorbeasca daca a facut ceva rau, nu trebuie sa il raspandeasca, caci asta este mai mult decat pacat.

4. MAI MARE DECAT PACATUL ESTE SA TE BUCURI DE A FACE PACATE.

Printre fii lui Israel, a facut un om un pacat si s-a cait si dupa cativa ani de adorare a spus unui profet: “Roaga-te la ALLAH sa ma ierte pentru ca eu nu ma simt bine si simt ca ALLAH nu a acceptat cainta mea.”

ALLAH a trimis un inger sa spuna ca daca au venit toti mijlocitotii cerului si ai pamantului si nu-l iarta, pentru ca el vede dulceata pacatului.

Daca te bucuri, inseamna ca nu Il iubesti pe ALLAH.

Daca Il iubesti pe un om sit e temi san u-l superi, atunci este o amaraciune daca Il superi pe ALLAH.

Cel care fumeaza, cand isi aprinde tigara si trage fumul, simte savoarea tigarii si placerea si atunci cand om bea alcool si se bucura, sau atunci cand omul asculta muzica si isi pune castile la urechi, isi inchide ochii

si-si imagineaza tot felul de scenarii – acestea toate sunt mai mari decat pacatele in sine, pentru ca omul savureaza placerea de a pacatui.

Si acestea sunt cele care interzic primirea caintei.

ALLAH nu accepta cainta celor care se bucura de faptul ca au pacatuit.

Prima conditie ca ALLAH sa-ti accepte cainta este sa renunti la pacat si la locul, la compania cu care ai pacatuit, la ispita, la ceea ce a condus la pacat si sa-ti para rau de ceea ce ai facut, sa te simti suparat(a) ca

l-ai facut pe ALLAH sa fie manios pentru ca am incalcat porunca Sa; si pacatele ma lasa sa decad in fata lui ALLAH.

Si trebuie sa am o rana in inima si o dovada a caintei este ca omul sa planga.

5. Sa nu repete pacatul, sa aiba intentia de a renunta, pentru ca, chiar daca noi cadem sau nu in pacat, iblis nu ne lasa. El a jurat cu puterea lui ALLAH ca el va incerca sa-i rataceasca pe toti ribii lui ALLAH.

Si a spus el: “I-am distrus cu pacatele si mi-au distrus spatele cu cainta”.

Cele mai grele sunt cererea de iertare (istigfar) si (cainta) tawba pentru iblis.

Profetul numara intr-o sedinta 1000 de iertari si cu toate acestea el este protejat de ALLAH.

Si oare de ce s-a cait el?

Profetul se caieste pentru doua lucruri:

* pentru ca cel care se caieste este iubitul lui ALLAH. A spus ALLAH in Coran ca El ii iubeste pe at-tawabiin- cei care se caiesc.

Si oamenii sunt de doua feluri: fie nelegiuiti, fie cu cainta, si nu exista al treilea.

Trebuie sa ne intoarcem la ALLAH, cu cainta, la fiecare ceas, la fiecare respiratie, sa cerem iertare si sa ne caim la El.

Cine poseda acest caract este curat, ii va da ALLAH lui din toate nenorocirile o cale de iesire si o solutie la fiecare problema si ALLAH il va inzestra cu o zestre nelimitata.

Ne rugam la ALLAH sa ne ierte si sa ne dea acest lucru , sa fie multumit

de noi.

INSHAA ALLAH YA RABB ANTA TAWAB WA ANTA GHAFUR.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: