Islamul pe scurt

Ce este islamul?

Islam inseamna supunere fata de Allah si supunere fata de Legea Lui. Omul poseda calitati precum inteligenta si libertatea alegerii dar in acelasi timp este chemat sa se supuna Creatorului nostru.

Islamul reprezinta mesajul comun al tuturor profetilor trimisi de Allah de-a lungul timpului de la inceputul pamantului. In aceasta forma finala precum ne este noua prezentat astazi prin Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) mesajul a fost completat si corectat ca o calauzire pentru oameni.

Actele credintei

· Musulmanii cred intr-un singur Dumnezeu, cel care ne-a creat, care ne binecuvanteaza, ne ajuta, este Infinit, Milostiv, Indurator. Dumnezeu nu are nici un fiu si nicio fiica, nimeni si nimic nu este egal Lui si El este Creatorul si Stapanul intregii umanitati. El este apropiat oamenilor si raspunde rugilor lor, iubeste oamenii si le iarta pacatele si greselile atunci cand ei se intorc spre El cu cainta sincera. Noi, oamenii, avem nevoie de Dumnezeu, El nu are nevoie de noi, El nu are nevoie de nimic.

· Musulmanii cred in toti profetii si in toti trimisii lui Allah pentru umanitate. Toti mesagerii au fost oameni alesi dintre noi, carora le-a fost transmis mesajul divin pentru a calauzi si a invata umanitatea. Sfantul Coran ne vorbeste despre 25 de profeti dar de asemenea ne mentioneaza ca au fost mai multi. Mesajul transmis de ei este acelasi si provine de la aceiasi sursa: Allah.

· Musulmanii cred in toate scripturile si in toate cartile revelate. Revelatiile au fost transmise pentru a aduce oamenii spre calea cea dreapta. In ziua de azi, cartile revelate inainte de Coran nu se mai afla in forma lor originala ci au fost corupte de oameni. In privinta Coranului, Allah a promis umanitatii sa il pastreze in forma lui initiala pana la sfarsitului timpului.

· Musulmanii cred in ingerii lui Allah. Ingerii sunt fiinte spirituale create de Allah, ei nu au constiinta si nici libertatea de a alege. Ei se supun numai lui Allah fara sa aiba proprietatea de a respinge sau a se impotrivi vorbelor lor. In comparatie cu omul ei sunt altfel construiti, avand altfel de caracteritici, ei nu au nevoi fiziologice precum omul. De asemenea, ei nu pot fi vazuti de oameni si fiecare dintre ingeri are datoria sa specifica.

· Musulmanii cred in Ziua Judecatii. Lumea precum o vedem astazi se va sfarsi la un timp hotarat si ascuns noua oamenilor de catre Allah. Aceasta viata pamanteasca nu reprezinta decat un test pentru viata eterna de dupa moarte. In Ziua Judecatii vom raspunde pentru actiunile si vorbele noastre de pe pamant si acestea vor stabili locul nostru si pozitia noastra pentru viata de dupa moarte. Nimeni nu se poate ascunde si nimeni nu poate scapa de Ziua Judecatii, de aceea este recomandat unui musulman sa fie foarte atent cum isi gestioneaza timpul, banii, faptele, vorbele etc.

· Musulmanii cred in destin. Cu toate ca asa cum am precizat anterior, omul are libertatea de alegere, noi trebuie sa acceptam orice Allah a stabilit pentru noi tinand cont de faptul ca Allah ne iubeste si ne vrea numai binele. Chiar daca ne aflam intr-o situatie si ni se pare ca avem parte de anumiti greutati poate ca acest lucru este ceva bun pentru noi, sau poate este un test de la Allah pentru a vedea si a ne demonstra adevarata noastra credinta si supunere fata de El.

· Musulmanii cred ca scopul vietii lor este acela de a-L adora pe Allah. Venerarea lui Allah nu inseamna sa traim intr-o continua prosternare, intr-un continuu post sau o continua lecturare a Coranului, ci pe langa obligatiile noastre fata de Allah, trebuie sa ne traim viata conform legilor stabilite de El pe care le putem gasi in Coran sau in traditia Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Sa Il veneram pe Allah, inseamna sa Il cunoastem, sa Il iubim, sa ne supunem Lui, sa traim conform moralitatii Coranului.

· Musulmanii cred ca omul are un statut superior in fata celorlate fiinte create de Allah. Omul are acest statut datorita faptului ca este singura fiinta inzestrata cu ratiune. Are capacitatea de a gandi si de a-si face propriile sale alegeri. Omul nu este o rasa condamnata ci este iubita de Allah si prin capacitatile sale poate obtine cele mai bune si cele mai nobile realizari.

· Musulmanii cred ca fiecare om este nascut musulman. Fitrah sau starea naturala a omului ne demonstreaza cu usurinta aceste lucruri. De la nastere, omul are inclinatie in a crede intr-un singur Dumnezeu si poate cu usurinta sa ii recunoasca creatia si binecuvantarile din jurul sau. Dar unii dintre oamenii sunt indreptati gresit de catre parintii lor spre o alta religie sau spre alte concepte si principii.

· Musulmanii cred ca fiecare om este nascut fara pacat. In comparatie cu religia crestina unde ”pacatul Evei” este transmit tuturor persoanelor de sex feminin urmase ale sale, religia islamica afirma si sustine ca fiecare om este nascut fara pacat. Omul este singurul care isi poate aduce pacate si nu mostesneste si nici nu transmite altora. Calemul este ridicat pana in momentul in care el ajunge la varsta pubertatii.

· Musulmanii cred in relatie directa om-Allah. Omul singur poate infaptui acte de adorare si el este rasplatit conform intentiilor si faptelor sale. Nimeni nu poate interveni pentru om ci numai el singur prin credinta, faptele si vorbele sale.

Islamul este un cod al vietii

In viata morala prin exemplul Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) , in viata intelectuala prin indemnurile de a citi si studia, in viata personala prin invatamintele de a ne intari si echilibra caracterul, in viata de familie prin moralitatea prescrisa, in viata sociala prin relatia dintre musulmani, in viata econimica prin indemnurile de castiguri personale si prin purificarea ei, in viata politica prin exemplele si moralitata data pentru conducerea unui trib, natiuni, etc si in viata internationala prin convetuirea impreuna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: