Umm Aiman bint Tha’labah (Allah sa fie multumit de ea)

Numele ei real era Baraka bint Tha’labah dar a devenit cunoscuta dupa numele fiului ei ca Umm Aiman. Ea a fost cea care a jucat rolul de mama si a avut grija de un baiat, Muhammad, cand mama sa Aminah bint Wahab a murit in timp ce calatorea de la Makkah la Madina. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) obisnuia sa o strige mama si a mentionat ca ea va merge in Paradis in Viata de Apoi. De-a lungul timpului ea a fost ca un membru al familiei Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Cand Khadija a murit, ea a fost foarte afectata si a suferit mult. De asemenea, ea a fost cea care a spalat-o si a pregatit-o pentru inmormantare. Cand fiica Profetul uiMuhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) Zainab a murit, ea din nou a fost afectata ca orice membru al familiei. Cu ajutorului Saudei si Umm Salama ea a pregatit trupul ei pentru inmormantare. A participat la bataliile de la Uhud, Khaibar si Hunain. De asemenea, a avut onoarea sa migreze de doua ori, prima data la Abisinia si apoi la Madina.

Ea fusese sclava tatalui Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) Abdullah bin Abdul Muttalib. Era originala din Abisinia. Conform obiceiurilor tribal raspandite in Arabia la acele timpuri, Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si-a petrecut primii ani din viata in tribul Banu Sa’d. El a fost ingrijit de Halimah SA’diah fiind crescut de aceasta. Cand a implinit cinci ani, a revenit la Makkah la mama sa. Cand a implinit sase ani, mama lui a decis sa il ia la Yathrib pentru a se intalni cu bunicii sai din tribul Banu Najjar. Barakah bint Thu’labah l-a insotit. La intoarcere cand au ajuns la Abwa, mama sa s-a imbolnavit brusc si a murit. A fost ingropata acolo.

Baraka bint Tha’labah l-a consolat pe baiat si s-a straduit din raspunderi sa umple golul lasat de moartea mamei sale.

Cand Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a crescut a eliberat-o si ea s-a casatorit cu Obaid bin Zaid Khazarji. Cand Umm Aiman s-a convertit la islam au inceput sa apara neintelegeri intre ei. El nu dorea sa il accepte pe Allah si pe Trimisul Lui si astfel s-au despartit.

Cu primul sau sot, ea a avut un baiat Aiman, Astfel ea a devenit cunoscuta ca Umm Aiman. Cand a crescut el a fost unii dintre companionii proeminenti si a murit ca martir in batalia de la Hunain.

Umm Aiman s-a casatorit a doua oara cu Zaid bin Harithah. El a fost general al armatei musulmane si a fost martir in batalia de la Mu’tah. Impreuna au avut un baiat Osama bin Zaid ce mai tarziu a fost un alt mare general al armatei musulmane.

Cand Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) s-a casatorit cu Khadija el a rugat pe Umm Aiman sa ii dea pe fiul ei pentru a-l sluji. Ea a fost foarte incantata de acest lucru. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) era constient de caracterul ei exemplar, manierele nobile si puritatea inimii. El a spus ca acela care vrea sa se casatoreasca cu o femeie a Paradisului sa se casatoreasca cu Umm Aiman.

Cand Zaid bin Harithah a auzit vorbele Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si a inceput sa o placa nu datorita infatisarii fizice cat datorita caracterului ei si a fost foarte incantat sa se casatoreasca cu ea. Fiul lor Osama bin Zaid datorita caracterului sau nobil a fost iubit mult de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Zaid bin Harithah a devenit cunoscut datorita respectului Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa); iar fiul sau Osama bin Zaid a devenit cunoscut ca fiind preferatul Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa).

Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) avea un respect deosebit pentru Umm Aiman si o privea ca pe o mama. Uneori prin prisma naturii sale era insistent si incapatanata. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) era foarte respectuos si rabdator cu ea si incerca cat mai mult sa o multumeasca.

Anas bin Malik a relatat ca tribul Ansar din Madina au donat livezile lor de curmali Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si el i-a distribuit la emigrantii din Makkah. Cand musulmanii au triumfat in batalia cu Banu Quraidhah si Banu Nadheer, Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a inceput sa returneze proprietatile celor darnici din Ansari.

Anas bin Malik a relatat ca atunci cand a mers sa ia inapoi livezile de curmali de la Umm Aiman ea a refuzat categoric. Pe de alta parte, a legat o bucata de material in jurul gatului ei si a spus ca nici nu doreste sa discute despre acest subiect caci nu doreste sub nicio forma sa ii returneze livezile. Cand Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a vazut acestea a incercat sa o convinga sa returneze livezile. I-a oferit altceva de aceeasi valoare dar ea a refuzat. Desi i-a oferit altceva dublu ca valoare ea tot a refuzat. Abia cand i-a oferit altceva de zece ori mai valoros decat livezile a acceptat. Astfel Anas bin Malik si-a recuperate livezile.

Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) o vizita adesea. De cum o zarea ii spunea ca ea ii aminteste de familia lui si ea a fost mama lui ce merita respect.

Aisa a relatat ca intr-o zi cand toti erau impreuna, Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a baut apa. Umm Aiman i-a cerut sa ii puna si ei apa.

Aisa a intrebat socata daca i-a cerut Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) sa ii aduca apa. El a raspuns:”De ce nu? Eu l-am servit de multe ori”. El a adus apa pentru ea oferind-o intr-o maniera respectuasa.

Anas bin Malik a relatat ca uneori o vizita pe Umm Aiman alaturi de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Ea se bucura mult de vizita lor si ii servea cu mancare si bautura. Daca Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) refuza din anumite motive ea se supara si se simtea jignita. Il intreba de ce nu mananca si nu bea. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) zambea la ea. Uneori se intampla sa posteasca.

Anas bin Malik a relatat ca intr-o zi ea incepuse sa framante aluatul pentru a face paine. A intrebat-o ce face. Ea a raspuns ca face paine pentru el caci asa este obiceiul in tara ei Etiopia. Osama semana cu mama lui mai mult decat cu tata lui si din acest motiv ipocritii obisnuiau s ail tachineze spunand ca nu este cu adevarat fiul lui Zaid bin Harithah. Acest lucru il supara pe Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Aisa a relatat ca odata Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a intrat in casa fiind foarte fericit si zambind. Ea l-a intrebat daca are un motiv special pentru aceasta stare de fericire. El a raspuns ca un lucru straniu se intamplase. Zaid bin HArithah si Osama bin Zaid dormeau intinsi cu fetele acoperite dat picioarele lor se vedeau. Majzaz Madalji, un expert in fizionomie i-a vazut dormind si a spus: “Observand structura osoasa a picioarelor pot sa afirm ca tatal si fiul dorm.”

Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus ca a fost foarte fericit sa auda acestea.

Unele miracole associate cu Umm Aiman sunt relatate in cartile de istorie. In Tabqat Ibn Sa’d este mentionat ca in timpul migratiei sale de la Makkah la Madina ea a suferit atat de tare de sete incat a crezut ca va muri. Nu era niciun semn de apa in vecinatate. Deodata a vazut un vas de apa legat cu o franghie apa pura coborand la ea din cer. A venit aproape de fata ei si s-a oprit. A baut din ea, iar aceasta apa rece din ceruri a fost suficienta pentru a alunga setea, foamea si boala pentru restul vietii ei. Dupa aceea, ei nu i-a mai fost sete pentru tot restul vietii. Desi postea in cele mai calduroase luni posibile ea nu a mai simtit sete. Abu Nu’aym Asbahani un biograf si istoric celebru, a mentionat acest incident in cartea sa Hiliyat-ul Awlia. El a precizat ca Umm Aiman era o femeie cu frica de Dumnezeu, cu inima mare, pioasa, cu un caracter pur ce postea in timpul zilei si isi petrecea noptile in rugaciune.

Sub calauzirea Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) ea a avut un rol activ in jihad. A fost activa la numeroase batalii. In batalia de la Uhud s-a dedicate ingrijirii ranitilor si asigurarea aperi pentru mujahidinii din campul de batalie. In batalia de la Khaibar ea a fost una dintre cele douazeci de femei care a luptat impotriva inamicului. Cand fiul ei nu a participat la aceasta batalia datorita faptului ca era bolnav calul sau l-a numit las.

Un devotat al Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) si un poet al islamului, Hassan bin Thabit a scris poezii cu aceasta ocazie elaborand acest subiect, Calul lui Aiman mancase grane otravite si el nu a participat la batalie desi intentionase.

In batalia de la Hunain acelasi luptator curajos si neinfricat Aiman a murit martir. Cand armata musulmana pierdea teren cativa dintre companioni – Abu Bakr Siddique, Umar Farooq, Ali bin Abi Talib, Abbas bin Abdul Muttalib, Abu Sufyan, Harithah bin Nu’man, Osama bin Zaid si Aiman bin Obaid au fost dintre cei mai remarcabili companioni ce au stat alaturi de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Ei nu s-au clatinat si nu au afisat decat loialitate si curaj.

In timpul bataliei de la Hunain armata musulmana s-a confruntat cu o situatie critica, armata s-a panicat si s-a imprastiat iar mujahidinii au fost pe punctual de pleca de pe campul de batalie. Parea ca pamantul se intinsese atat de mult incat parca ii inghitea. In acest moment, cand totul parea pierdut, Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: “Sunt Profetul, nu este nicio minciuna/ Sunt fiul lui Abdul Muttalib.”

Insemna ca el va sta ferm pe campul de batalie iar in acel moment critic nu era un gest neinsemnat,

Umm Aiman si-a pierdut fiul in aceasta batalie, dar ea a dat exemplu de rabdare si acceptare a vointei lui Allah Preainaltul.

In timpul bataliei de la Mu’tah Zaid bin Harithah a fost numit general al armatei musulmane. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus ca Zaid bin Harithah a fost martir si apoi Ja’far bin Ali Talib ar trebui numit general. Daca si el avea sa fie martir, atunci Abdullah bin Rawahah ar trebui sa il inlocuiasca iar daca el va fi martir atunci mujahidiini ar trebui sa aleaga pe cineva potrivit. A fost vointa lui Allah ca toti trei sa fie martiri atunci. Umm Aiman a suportat pierderea sotului ei cu mult curaj si l-a rugat pe fiul ei Osama de asemenea sa suporte curajos moartea tatalui sau.

Umm Aiman uneori pronunta unele cuvinte in dialect etiopian. Cand Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a auzit pronuntia ei la anumite cuvinte a zambit si a a corectat-o. Ea nu spunea Assalam-u-Alaikum ci invariabil spuneam Assalam la alaikum. El i-a spus cu blandete sa spuna decat Salam cand cuvintele ei insemnau tocmai opusul a ceea ce vroia sa spuna. In aceeasi maniera, ea gresea in pronuntie anumite expresii din rugile catre Allah si astfel el i-a spus sa nu le mai foloseasca.

Era o persoana foarte deschisa fara rachiuna in suflet, avea o inima moale, sincera si compatimitoare. La intoarcerea de la batalia cu Bani Mustalaq cand ipocritii au raspandit vorbe despre caracterul Aisei, ea a garantat fara ezitare pentru puritatea caracterului ei. In ochii Aisei, gestul ei a induiosat-o facand-o sa ii fie mai draga. S-a inregistat in carti istorice ca Aisa a spus despre Umm Aiman:

“Ochii si urechile mele au cele mai bune impresii despre ea.”

Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a pregatit o armata pentru a distruge puterea romanilor in Palestina, Osama bin Zaid bin Harithah a fost numit general al armatei. Companioni precum Abu Bakr si Umar Farooq au fost desemnati sub conducerea lui. Unii mujahidini nu erau multumiti de aceasta numire. Dar Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a ramas ferm in decizia lui si a spus ca Osama bin Zaid isi va pastra pozitia caci o merita. El a trimis pe Osama bin Zaid si i-a spus sa se pregateasca de calatoria in numele lui Allah. Armata abia ajunsese la Jaraf langa Madina cand Umm Aiman a trimis un mesager sa anunte ca Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) era foarte bolnav. Armata s-a oprit si a campat la Jaraf. Cand Osama a ajuns la Madina Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a murit. Umm Aiman parea ca nu poate suporta aceasta tristete.

Involuntar datorita durerii a izbucnit in plans. Oamenii au fost luati prin surprindere, nu auzisera ceva asemanator. Ea l-a ingrijit in timpul copilariei sale si l-a tinut in brate, l-a vazut crescand / un tanar care mai tarziu a purtat mantia Trimisului lui Allah. L-a vazut cand s-a casatorit cu Khadija in tinerete. Ea de asemenea a indurat torturile si cruzimile tribului Qurais si a politeistilor mecani impotriva lui si a noilor convertiti. Ea a trait zilele cand Mekkah a fost precum Ziua Judecatii. Ea a trait unele zile istorice cand el a condus statul Islamic nou format . Si in plus a fost martora miraculoaselor revelatii de la Allah Preainaltul. Toate paginile aurii din viata Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) au trecut prin fata ochilor ei.

Cateva zile mai tarziu, dupa moartea Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) Abu Bakr si Umar Farooq au mers sa viziteze pe Umm Aiman pentru a o consola. Ea a inceput sa planga amintindu-si de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Au intrebat-o de ce plange cand stie ca se afla intr-o lume mult mai buna celei de aici. Ea a raspuns ca odata cu moartea lui si revelatiile de la Allah Preainaltul s-au oprit. Auzind acestea toti au inceput sa planga.

Intr-o zi Mu’awitah bin SUfian vorbea cu Osama bin Zaid laudandu-i mama. Zaid a fost de acord si a spus ca ea a fost mai binecuvantata chiar si decat mama lui Hind. Mu’awitah bin SUfian a acceptat adevarul afirmatiei sale si i-a dat dreptate. Apoi el a spus ca Allah a spus acelasi lucru si a citat urmatorul verset:

Cel mai cinstit dintre voi la Allah este cel mai evlavios dintre voi.” (49:13)

Ea avut grija de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) de mic si i-a oferit dragoste materna dupa moartea Aminei bint Wahab. Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a iubit-o si a respectat-o enorm iar companionii s-au comportat cu ea cu respect.

In Sahih Muslim este inregistrat un hadis ca Umm Aiman a murit la doar sase luni dupa moartea Profetului Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Dar unii contrazic acestea si spun ca ea a murit in timpul califatului lui Othman bin Affan. Ea a trait pana la o varsta inaintata.

Allah sa fie multumit de ea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: