Stalpii islamici – Generalitati

Cei cinci stalpi de baza ai Islamului reprezinta temelia vietii unui musulman. Acestia sunt: declaratia de credinta, rugaciunea, dania (suportul financiar oferit celor nevoiasi), postul in luna Ramadan si pelerinajul la Casa Sfanta din Mekka (o data in viata, pentru cei care au posibilitatea).

1) Declaratia de credinta

Declaratia de credinta reprezinta rostirea cu convingere a expresiei: “Eshedu en la ilahe illa Allah, we eshedu enne Muhammeden rasullullah” – ceea ce inseamna: “Marturisesc ca nu exista un alt dumnezeu in afara de Allah si caMuhammed este Trimisul Sau”.  Prima parte a marturisirii de credinta: “Nu exista un alt dumnezeu in afara de Allah” inseamna ca nimeni nu merita sa fie adorat in afara de Allah si El nu are parteneri, nici fiu. Declaratia de credinta se numeste “Sahada” – o simpla formula prin care oricine poate sa se converteasca la Islam si care reprezinta cel mai important stalp al credintei.

2) Rugaciunea

Musulmanii indeplinesc zilnic cinci rugaciuni. Fiecare rugaciune nu dureaza mai mult de cateva minute. Rugaciunea in Islam reprezinta legatura directa dintre Allah si oameni. Nu exista intermediari intre Dumnezeu si slujitorii Sai.

In timpul rugaciunii, robul simte ca Dumnezeu (Allah) este multumit de el, simte pace, fericire si liniste interioara. Profetul a spus: “Bilal, striga pentru rugaciune ca sa ni se linisteasca sufletele”. Bilal a fost unul dintre companionii Profetului caruia ii revenea sarcina de a-i chema pe oameni la rugaciune.

Rugaciunile se fac dimineata (inainte de rasaritul soarelui), la pranz, dupa-amiaza, la apus si seara. Un musulman poate sa se roage in orice loc, fie el pe camp, la birou, la fabrica, moschee sau la el acasa.

3) Dania

Toate Ii apartin lui Dumnezeu; averea si bogatiile le sunt date oamenilor drept amanet. Sensul de baza al cuvantului “zakat” este cel de “purificare” si “crestere, spor”. Sa iti dai

dania inseamna sa dai un anumit procent unor categorii de oameni defavorizati. Zakat (dania) se poate da fie in aur (cantitatea de aur detinuta trebuie sa fie in jur de 85 de grame), fie in argint, fie in bani – 2,5% din suma castigata, cu conditia sa treaca un an fara ca suma respectiva de bani sau cantitatea de aur/argint detinuta sa se modifice. Posesiunile noastre vor fi “purificate” daca oferimo parte din ele sarmanilor, celor nevoiasi, orfanilor si calatorilor. O persoana poate sa dea si milostenie benevola (sadaqa), atat cat doreste.

4) Postul obligatoriu din luna Ramadan

In fiecare an, in luna Ramadan , musulmanii postesc de la rasaritul soarelui si pana la apus, abtinandu-se de la mancare, bautura halal si relatii conjugale.

Postul nu este benefic dor pentru sanatate, ci reprezinta si o metoda de purificare spirituala. Prin oprirea de la confortul acestei lumi, chiar si pentru putin timp, persoana care tine post simte ea insasi ce inseamna foamea si setea si invata sa isi imbunatateasca comportamentul, renuntand la minciuna, nervozitate etc. Postul il apropie pe om mai mult de Allah si de religia Sa.

5) Pelerinajul la Mekka

Pelerinajul anual la Mekka este obligatoriu o data in viata pentru cei care au posibilitatea fizica si financiara. In jur de cateva milioane de oameni de pe intreg globul se duc la Mekka in fiecare an. Cu toate caMekka este intotdeauna plina de vizitatori, pelerinajul anual se face in a douasprezecea luna a calendarului islamic. Barbatii care indeplinesc acest ritual au o imbracaminte speciala, ihram, aceeasi pentru toti, indepartand astfel diferentele de clasa si de cultura; toti sunt egali in fata lui Dumnezeu.

Ritualul pelerinajului include rotirea in jurul Kaabei de “apte ori, apoi parcurgerea distan”ei dintre As-Safa “i Al-Marwa tot de “apte ori, a”a cum Hagar a facut atunci cand a cautat apa. Dupa aceea, pelerinii stau pe muntele Arafat, rugandu-se la Allah pentru iertarea pacatelor. Sfar”itul pelerinajului este marcat de sarbatoarea Al-Adha, care in limba araba inseamna Sarbatoarea Sacrificiului; in aceasta zi, musulmanii implinesc o rugaciune specifica “i apoi sacrifica un animal. Aceasta “i Sarbatoarea Postului (Aid Al-Fitr), sarbatoarea ce marcheaza sfar”itul lunii Ramadan, sunt cele doua sarbatori anuale ale calendarului islamic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: