Stalpii credintei – Generalitati

Credinta in Dumnezeu

Musulmanii cred in Unicul, Incomparabilul Dumnezeu, Cel care nu are parteneri si este Singurul demn de adoratie. El este Dumnezeu adevarat si toti ceilalti zei sunt falsi. Ale Lui sunt cele mai frumoase nume si cele mai sublime calitati. El nu are partasi si nimeni nu este egal cu El. Nu imparte cu nimeni divinitatea Lui si nici atributele Sale. In Coran, Dumnezeu spune despre Sine Insusi:

Spune: <<El este Allah, Cel Unic! / Allah este Stapanul!/ El nu zamisleste si nu este nascut / Si El nu are pe nimeniegal!>> (Capitolul Devotiunii, 112: 1-4).

Nimeni nu are dreptul sa fie invocat, sa i se faca rugaciuni ori rugi, sau sa-i fiededicate orice fel de acte de adorare, nimeni in afara lui Dumnezeu.Dumnezeu este Atotputernicul, Creatorul si Sustinatorul a tot ceea ce exista in acest Univers. El face ordine in toate. El nu are nevoie de niciuna dintre creatiile Sale, ciele depind de El in tot ceea ce au nevoie. El este Atotauzitorul, Atotvazatorul si Atotstiutorul. Intr-un mod perfect, desavarsit, stiinta Lui cuprinde toate lucrurile aflate la vedere sau in secret, publice sau private. El stie tot ce s-a intamplat, tot ce se va intampla si cum se va intampla. Nimic nu se intampla in aceasta lume fara voia Lui. Tot ceea cedoreste El se intampla si ceea ce El nu doreste nu are loc si nici nu va avea loc vreodata. El este deasupra vointei tuturor celorlalti. Are putere asupra tuturor si este capabil sa faca orice. Este Milosul, Milostivul. Intr-o relatare a Profetului se spune ca “Allah este mai Milostiv cu creaturile Sale, decat o mama cu copilul ei”. Allah este departe de nedreptate si tiranie. Este Cel mai Intelept in actiunile Sale. Daca omul doreste ceva de la Dumnezeu, trebuie sa I se adreseze in mod direct, nu sa ceara altcuiva sa-i fie intermediar.

Dumnezeu nu este Iisus si Iisus nu este Dumnezeu. Chiar si Iisus respinge acest lucru. Dumnezeu spune in Coran:

Necredinciosii sunt aceia care spun: <<Dumnezeu este Mesia, fiul Mariei!>> Doar a zis Mesia: <<O, fii ai lui Israel, adorati-L pe Allah, Domnul meu si Domnulvostru!>>. Pe cel care aseaza langa Allah pe altcineva,Allah il va opri de la Rai, iar adapostul lui va fi Focul si ceinelegiuiti nu vor afla ajutor. (Capitolul Mesei Intinse, 5: 72).

Dumnezeu nu reprezinta o trinitate, caci El spune in Coran: Necredinciosii sunt aceia care spun:

Dumnezeu este al treilea din trei, caci nu existaDumnezeu in afara de Allah Cel Unic si de nu vor incetasa vorbeasca astfel, ii va atinge pe cei dintre necredinciosi, pedeapsa dureroasa. / Si, oare, nu vin ei sase caiasca la Allah si sa-i ceara Lui iertare” Allah doareste Iertator si Indurator. / Mesia, fiul Mariei, nu estedecat un trimis, asemenea celor de dinainte de el… (Capitolul Mesei Intinse, 5: 73-75).

Islamul respinge ideea ca Dumnezeu s-a odihnit in a saptea zi de la crearea lumii, ca s-a luptat cu unul din ingerii Sai, ca a devenit invidios si a conspirat impotriva omenirii sau ca s-ar fi intrupat intr-o fiinta umana. Islamul respinge, de asemenea, ideea ca o fiinta umana ar poseda atribute specifice lui Dumnezeu. Toate acestea sunt considerate blasfemie. Allah este Cel Maret.Este departe de orice imperfectiune. El nu oboseste niciodata. El nu va atipi niciodata si nici nu va dormi. Cuvantul din limba araba “Allah” inseamna “Dumnezeu” (Unicul si Singurul Dumnezeu adevarat, Care a creat intreg Universul). Acest cuvant “Allah” este numele lui Dumnezeu, folosit de vorbitorii limbii arabe atat musulmani cat si creºtini. Acest cuvant nu poate fi folosit decat pentru a-L numi pe Unicul Dumnezeu. Cuvantul “Allah” apare in Coran de 2700 de ori. In ebraica, limba inrudita cu araba si limba materna a lui Iisus, Dumnezeu este numit tot cu numele de “Allah”.

Credinta in profetii si trimisii lui Dumnezeu

Musulmanii cred in profetii si mesagerii lui Dumnezeu, incepand cu Adam, continuand cu Noe, Avraam, Ismail, Isaac, Iacob, Moise si Iisus (Pacea asupra lor!). Dar ultimul mesaj al lui Dumnezeu pentru omenire, o reconfirmare a mesajului etern, a fost revelat Profetului Muhammed . Musulmanii cred ca Muhammed este ultimul trimis al lui Dumnezeu, caci El a spus:

Muhammed nu este tatal niciunuia dintre barbatii vostri, ci el este Trimisul lui Allah si incheietorulprofetilor, si Allah este Atoatestiutor(Capitolul Aliatii, 33: 40).

Musulmanii cred ca toti profetii si trimisii sunt fiinte umane create si nu poseda niciun atribut divin, similar atributelor absolute ale lui Dumnezeu.

Credinta in ingeri

Musulmanii cred in existenta ingerilor si in natura lor elevata. Ingerii Il adora pe Allah Unicul, I se supun Lui si fac tot ceea ce le porunceste. Printre acesti ingeri se afla si Gavriil (Jibril), cel care a transmis Coranul lui Muhammed .

Credinta in cartile revelate

Musulmanii cred ca Dumnezeu este Cel care a revelat cartile profetilor Sai ca dovada si indrumare pentru omenire. Printre aceste carti este si Coranul, revelat Profetului Muhammed . Dumnezeu a garantat protejarea Coranului impotriva oricarei distrugeri si modificari si pastrarea sa in forma originala. Dumnezeu a spus in Coran:

Intr-adevar, Noi am pogorat Coranul si Noi ii vom fi pazitori (Capitolul Al-Hijr,15: 9).

Credinta in Destin (“Al-Qadar”)

Musulmanii cred in “Al-Qadar” care inseamna destin, predestinare divina, dar credinta in destin nu inseamna ca rasa umana nu detine liberal arbitru. Musulmanii cred ca Dumnezeu le-a dat oamenilor libertatea de alegere. Aceasta inseamna ca ei pot alege intre bine si rau ti ca vor fi responsabili pentru alegerile facute.

Credinta in destin include si credinta in patru aspecte:

1. Dumnezeu este Atoatestiutor. El stie ce s-a intamplat si ce se va intampla.

2. Dumnezeu este Cunoscatorul trecutului, prezentului si viitorului.

3. Daca Dumnezeu vrea sa se intample ceva, se intampla si daca El nu vrea sa se intample ceva, nu se intampla.

4. Dumnezeu este Creatorul tuturor lucrurilor.

Credinta in Ziua Judecatii

Musulmanii cred in Ziua Judecatii (Ziua Invierii), cand toti oamenii vor invia pentru a fi judecati de Dumnezeu, conform credintei si faptelor lor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: