Sfaturi pentru schimbarea atitudinii barbatilor fata de femei

Drepturile femeii in islam nu e o chestiune numai femeiasca si este o chestiune generala ce implica toti musulmanii .Islamul este un mod de viata ,asta afirma in general musulmanii,si asta include si cum sunt tratate femeile.
De asta barbatii musulmanii nu sunt “inamicii” in lupta pentru drepturile femeilor in tarile musulmane.Mai mult,ei sunt frati ai femeilor musulmane care nu numai ca ar trebui dar sunt obilgati sa sustina femeile in lupta pentru dreptate in privinta drepturilor ei pe baza Coranului si Sunnah.
Sunt foarte mult lucruri (practice) pe care u ca barbat pe poti face mai ales daca traiesti intr-o tara islamica.Nu dureaza mult timp dar toate acesti pasi mici cladesc drumul spre o societate islamica care este inshAllah nu numai pentru femei ci pentru toti.
1.Examineaza-ti atitudinea.
Incepe de acasa .Cum iti tratezi mama?Sau sora mai mica?Comportamentul tau este asa cum ar trebui din punct de vedere islamic,si ii iubesti si respecti asa cum ar trebui sa faci pentru un membru al familiei?
2.Afla ce spune Coranul si Sunnah despre femei.
De prea multe ori presupunem ca daca traim intr-o tara islamica tot ce acolo are eticheta de islam este intr-adevar islam.Dar asta nu e intotdeauna adevarat.Atitudinea fata de femei este un exemplu foarte clar in privinta asta.Citeste si cauta sa afli cat mai multe despre drepturile femeii in islam.Asigura-te ca u citesti carti de incredere realizate de frati musulmani buni si scoli islamice.Asigura-te ca atunci cand o carte sau o scoala islamica afirma ceva despre femei ei au dovezi din Coran sau Sunnah.De asemenea,teologul islamic cu care te consulti ai grija sa fie bine informat si scolit in religia islamica,ca a studiat la o institutie islamica cu reputatie si ca isi trateaza in primul rand femeile din familia sa si nu numai cu respect si grija.

3.Citeste despre femeile companioane ale Profetului sallahu aleyhi wa salam
Citeste despre viata Khadijei,Aishei,Hafsei,Umm Salamei,Sumayyei,Nusaybei,Rumaysei si vei vedea au fost o parte importanta in islam si au luptat pentru islam in anii de inceput.Vei obtine o mai mare apreciere pentru femeile care s-au sacrificat si au luptat pentru dragul lui Allah la fel cum au facut-o si barbatii.
4.Schimbati obiceiurile
Schimbarea atitudinei negative ,obiceiuri si practici este dificil dar nu imposibil.Este nevoie de efort.perseverenta zilnica.Fa du’a si continua sa incerci sa schimbi negativismul.Cand esti pe punctul de a spune sau a face ceva ce contravine Coranului sau sunnah in ceea ce priveste femeile opreste-te si gandeste-te -am eu dreptate sau are Allah dreptate?
5.Opreste discutiile contra drepturilor femeilor in discutiile intre barbati
Asta e intr-adevar o parte dificila in ai ajuta pe prietenii tai si rudele tale barbatesti sa isi corecteze atitudinea negativa asupra femeilor.
Cand vezi ca prietenii tai fac afirmatii incorecte despre femei sau vorbesc obscen despre ele(asta oricum nu e permis in islam) corecteaza-i,infrunta-i.Este greu,dar folosind intelepciune si o predica frumoasa vei avea izbanda.Un avantaj in plus in asta este ca te va ajuta sa iti mentii viziunea asupra femeilor.
6.Sustine femeile.
Rata analfabetismului si a culturii scazute in tarile musulmane nu este numai de neacceptat dar nu este islamic.Invatand femeile sa scrie si sa citeasca nu le va indeparta de la islam(trist,dar multi cred asta).Chiar mai mult,o femeie care stie sa scrie si sa citeasca este un punct central al islamului
si este un lucru valoros pentru familia ei si pentru ummah.
Sustinerea invatarii femeilor si islamizarea poate fii facuta chiar si in propria ta casa doar asigurandu-te ca partea feminina a familiei tale va avea parte de profesori si meditatori femei care le va invata sa citeasca si sa scrie si nu numai cum ar fii citirea despre bazele islamului(Quran,seerah,fiqhetc)
De asemenea asigura-te ca locuinta ta este o biblioteca buna cu carti despre islam benefice pentru toti membrii familiei.

7.Lauda femeile
Acesta este un pas mic dar rezultatele pot fii inestimabile.In societati unde femeile si munca lor casnica “traditionala” sunt ori ignorate ori subapreciate ,laudand femeile pentru ceea ce fac este o modalitate sa le aminteasca ca sunt membrii valorosi a muncii casnice si a societatii.Munca lor nu este in zadar si inshAllah ele vor fii rasplatite atata in viata asta cat si in urmatoarea.Atitudinea pozitiva trebuie mereu accentuata.
8.Trateaza-ti fiicele asa cum a facut-o profetul sallahu aleyhi wa salam
Profetul nostru sallahu aleyhi wa salam niciodata nu si-a batut fetele ,nu le-a insultat sau umilit.Ele au fost singurii copii ai lui ramasi in viata si nu a avut nici un baiat care sa traiasca mai mult decat de varsta copilariei.Asta se intampla intr-un timp in care oamenii obisnuiau sa isi ingroape de vii fetitele abia nascute si dispretuiau fetele si femeile.
Acesta este cel mai bun exemplu pentru tatii din ziua de azi.Este greu uneori sa nu se favorizeze baieteii mai mult decat fetitele cand exista multa presiune sa fie cineva care sa duca numele familiei mai departe de exemplu.Dar aminteste-ti de exemplul profetului sallahu aleyhi wa salam si aminteste-ti de ziua judecatii de apoi ,numele tau de familie nu va conta catusi de putin pentru Allah.Numai de credintele tale si faptele tale Ii va pasa lui Allah.
9.Foloseste-ti autoritatea.
Daca te afli intr-o pozitie mai inalta in societate atunci foloseste-ti influenata pentru a schimba atitudinea neislamica in privinta femeilor.De ce nu scrii scrisori ziarelor sau articole despre acest subiect?De ce nu tii seminare despre drepturile femeilor la locul tau de munca?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: