Sfântul Coran – importanta si semnificatii

Coranul este cuvântul lui Allah

Tot ce am vazut in jurul nostru in aceasta lume ne arata un singur lucru: Coranul este o carte extraordinara relevat Profetului Mohammed (saw) si este o sursa de inspiratie si de cunostiinte reale.Coranul-nu conteaza la ce subiect se refera-este dovedit ca fiind cuvantul lui Allah caci in fiecare zi se mai descopera noi fapte istorice,stiintifice,arheologice etc.Informatii despre stiinta si despre noutati prezentate noua atata despre trecut cat si despre viitor fapte pe care nimeni nu avea cum sa le stie la momentul la care Coranul a fost relevat,le putem regasi in versetele sale.

Este imposibil ca informatiile sau exemplele date mai sus sa fi fost cunoscute in acele timpuri mai ales datorita cunostiintelor lor si a tehnologiei disponibila in sec 7.Tinand aceste in minte,lasa-ne sa intrebam:

Putea cineva in acel secol sa stie ca atmosfera noastra este formata din 7 straturi?

Putea cineva in acel secol sa stie in detaliu stadiile dezvoltarii din care un embrion se dezvolta intr-un copil?

Putea cineva in acel secol sa stie ca universul este intr-o continua extindere asa cum afirma Coranul ,cand oamenii de stiinta se bazeaza pe teoria Big Bangului pe care o sustin de cateva decade?

Putea cineva in acel secol sa stie: cuvantul faraon a fost folosit din sec 14 BC si nu inainte asa cum pretinde Vechiul Testament?

Intrebari pot continua la infinit chiar ,si singurul raspuns la aceste intrebari este urmatorul:Coranul este cuvantul lui Allah,Creatorul pamanturilor si a cerurilor,a universului.Intr-un verset Allah ne spune:

“Oare nu cugeta ei la Coral? Daca ar fi El de la altcineva decat de la Allah, ar gasi in El multe nepotriviri!”(4:82)

Fiecare informatie mica continuta de Coran ne prezinta secrete miraculoase ale cartii divine.

Oamenii trebuie sa tina bine de aceasta carte,sa aiba grija de ea,si trebuie sa o primeasca cu inima deschisa ca singurul si primul lui ghid in viata.

Allah ne spune urmatoarele in Coran:

“Acest Coran nu poate sa fie nicicum nascocit, fara de Allah, ci este confirmarea celor de dinaintea lui si talcuirea oranduielilor. Nu este nici o indoiala ca el este venit de la Stapanul Lumilor.

Sau spun ei: “L-a nascocit [Muhammad]!”. Spune: “Aduceti voi o sura asemanatoare lui si chemati pe cine puteti, afara de Allah, daca voi sunteti intru adevar!””(10:37-38)

“Iar aceasta este o Carte binecuvantata pe care Noi am pogoarat-o. Ci tinetit-va de ea si fiti cu smerenie! Poate ce vi se va arata indurare!”(6:155)

Coranul este cuvantul lui Allah transmis de ingerul Gabriel in limba araba prin Profetul Muhammed(Saw).Musulmanii considera Coranul ca fiind o eliminare a revelatiilor anterioare;este considerat ca fiind o totalizare si completare.Este ultima revelatie iar Mohamed(SAw)este ultimul profet.

Chiar si un singur verset al Coranului este considerat un mentor al milioanelor de musulmani ,arab si non-arabi;formeaza viata lor de zi cu zi si ii ancoreaza intr-un sistem unic de legi si ii inspira prin principiile lui de indrumare.Scris intr-o limba nobila,de-a lungul timpul a facut oamenii mai mult de a izbucni in plans sau a ii aduce in extaz le-a format un stil de viata.Timp de 14 secole a dat lumina in viata musulmanilor venind cu un mesaj clar-monoteismul,precum si despre demnitatea umana,mod de viata drept si cinstit,responsabilitatea individuala si dreptatea sociala.

Coranul a devenit de-a lungul timpului de la revelatia sa pentru toti musulmanii singura si cea mai importanta forta in indrumarea religiei lor,vietilor lor sociale si culturale.Intr-adevar,Coranul a fost baza pe care s-a construit civilizatia islamica.

Continutul Coranului a fost transmis de profetul Mohamed(Saw) oral

discipolilor sai asa cum fusese trasmis si lui.Primele versete au fost relevate in sau in jurul anului 610 si ultima revelatie este in ultimul an a vietii lui,632.Companionii sai si discipolii sai la inceput au memorat Coranului si mai tarziu l-au scris cu toate ca intregul continut al Coranului, asezarea versetlor so aranjarea capitolelor dateaza de pe timpul profetului Mohamed (Saw). Astfel,intregul continut al Coranului a fost strans intr-o singura carte abia dupa moartea profetului(saw).

Dupa batalia de la al-Yamamah in 633 ,’Umar ibn al-Khattab ,care mai tarziu a devenit al doilea calif,a sugerat lui Abu Bakr(primul calif),datorita pierderilor insemnate de oameni in acea batalie,ca este un pericol de a pierde Coranul,acesta sa fie pastrat cu slava asa cum este in memoriile celor credinciosi.Abu Bakr si-a dat seama de pericol si l-a insarcinat pe Zayd ibn Thabit sa adune revelatiile. Zayd ibn Thabit era seful scrib al Profetului (saw) ,a fost de asemnea persoana caruia Profetul adesea ii dicta revelatia sa.Cu dificultate,sarcina a fost indeplinita si a dus la formarea primului manuscris complet.Mai tarziu ,in timpul ce Uthman era calif ,textul autorizat a fost pregatit si complet in 651 si a ramas in aceiasi forma de atunci.

Continutul Coranului difera in esenta precum si in aranjare de Vechiul si Noul Testament.In loc sa se prezinte ca o narare istorica ,Coranul trateaza ,intr-un stil aluziv,spiritualitate ,practicalitate precum si fapte istorice.

Coranul este impartit in 14 sure,iar aceste sure sunt conventional atribuite doua tipuri de categorii:cele relevate in mecca si cele relevate in medina.Surele meccane -relevate la inceputul misiunii lui Mohamed-tind sa fie scurte vorbindu-se in general de unicitatea lui Allah,de necesitatea credintei,pedepsele celor care se abat de la drumul drept al islamului,si ziua judecatii cand toate faptele si credinta oamenilor va fii judecata.Surele relevate la medina sunt in general mai lungi prezinta in detaliu anumite stari specifice legale,sociale si politice si care pot fii intelese cum trebuie cu o cunostiinta totala a circumstantelor in care ele au fost relevate.Toate surele sunt impartite in ayate sau versete si in scopul pedagogiei si recitarii,Coranul ca un intreg este impartit in 30 de parti ,care fiecare este impartit in diviziuni scurte de lungime aproape egale pentru a facilita studiul si memorarea.

Surele sunt de o lungime diferita,de la sura 2 cu 282 de versete pana la cele mai scurte,surele 103,108,110 fiecare dintre ele avand doar trei versete.Cu cateva exceptii surele sunt aranjate in Coran in ordine descendenta a lungimii cu cea mai lunga fiind asezata la inceput si cele mai scurte spre sfarsit.Cea mai majora exceptie in acest sens este surah Al-Fatiha care contine 7 versete si fiecare verset este o introducere a intregii relevatii:

SURAT AL FATIHA

(Mekkana [5]; 7 versete)

1.In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator,

2.Lauda lui Allah, al lumilor Stapanitor,

3.Cel Milostiv, Indurator,

4.In Ziua de Apoi Carmuitor,

5.Pe Tine Te cinstim, la Tine cerem ajutor,

6.Pe drumul drept Tu fi-ne Calauzitor,

7.Drumul celor cu care fost-ai Tu daruitor, nu al celor pe care Tu Te-ai maniat, nici al ratacitilor.

O provocare:

Allah ne-a spus in Coran:

“Iar daca va indoiti de cele ce le-am trimis Robului Nostru, aduceti o Sura asemenea lui si chemati martorii vostri cei afara de Allah, daca sunteti iubitori de adevar!

Si daca nu o faceti-si nu o veti face!-atunci feriti-va de Focul care mistue oamenii si pietre, pregatit pentru necredinciosi!

Deci vesteste celor care cred si plinesc fapte bune ca ei vor avea gradini pe sub care curg paraie! De cate ori vor primi din ele un rod, ca hrana, vor zice:”Acestea sunt cele pe care le-am primit si mai inainte!”,caci li s-au dat [lor si altele] asemanatoare cu ele. Si ei vor avea in ele muieri curate si in ele vecinic vor fi salasuitoari. “(2:23-25)

De cand Coranul a fost relevat acum 14 de secole nimeni nu a fost capabil sa relizeze un singur capitol ca si capitolele Coranului in totalitatea frumusetii, elcventei, splendorii, intelepciunii, informatiilor reale, profetie adevarata si alte atribute perfecte.De asemenea ,cea maimica sura din Coran (108)este de numai 10 cuvinte si cu toate astea nimeni nu a reusit sa realizeze ceva mai frumos,bun.

1.Cativa dintre arabii necredinciosi care erau dusmani ai Profetului Mohamed(saw)au incercat sa dovedeasca ca nu este un profet adevarat incercand sa realizeze macar o sura fie ea si cea 108 la fel de completa ca ea dar bineinteles au dat gres.

2.Acest esec este in ciuda faptului ca Quranul a fost relevat in limba lor si in dialectul lor si ca arabii din timpul lui Mohamed(Saw)erau un popor elocvent care obisnuiau sa compuna frumoase si excelente poezii care sunt si in ziua de azi citite si apreciate.

Caracteristici unice ale Coranului.

1.Relevat in araba.

Coranul a fost relevat in limba araba.Limba araba este inca o limba vorbita de mai mult de 200 de milioane de oamenii de pe intreg pamantul.Majoritatea limbilor ale celorlalte scripturi cum ar fii:aramaica,greaca,sanskrit sunt ori limbi moarte sau rar folosite sau studiate in cadrul unor universitati.

Limba araba a supravietuit in aceiasi forma miraculos mai mult de 1400 de ani.O limba sufera modificari drastice la fiecare 400 de ani.De exemplu engleza din timpul lui Shakespeare era total diferita de forma in care este azi folosita si vorbita.Asta era acum 300 de ani,dar araba a supravietuit pentru o perioada de timp indelungata

2.Coranul este singura carte de pe pamant care nu a suferit schimbari atat interne cat si externe in privinta continutului.Toate celalalte scripturi ale religiilor celalate au suferit de-a lungul timpului diferite modificari fiind in prezent contradictorii.

3.Compatibilitatea cu stiinta moderna.

Coranul este singura scriptura din lume care este in totalitate compatibila cu descoperiri ale stiintei.Multe dintre faptele stiintifice din Coran au fost relevate de mai bine de 1,400 de ani si ele au fost abia recent descoperite cu ajutorul stiintei moderne numai in ultimii 100 de ani.

4.Sunt prezentati majoritatea profetilor din trecut si sunt in egala masura apreciati si respectati.

5.Cel putin un milion de oameni de pe pamant au memorat versetele Coranului cap-coada in limba sa originala ,multi dintre ei nefiind arabi ca origine si limba lor nativa nefiind araba.Nu exista nici o religie in lume care poate afirma asta despre adeptii sai.Majoritatea oamenilor memoreaza parti din scriptura lor in limba lor nativa nefiind limba originala in care s-a relevat scriptura respectiva.

6.Coranul a fost pastrat in forma sa originala de cand el a fost relevat pe pamant.Acesta este un atribut miraculos si unic al Coranului ,realizat numai cu ajutorul lui Allah care in Coran ne-a precizat ca Il va proteja de modificari si chiar acuma dupa 1400 de ani este inca in forma initiala.Toate celalalte scripturi au fost alterate de-a lungul timpului.

Inţelegerea Coranului

Coranul contine relevatie de la Allah si natura reala a relevatiei este aceea de a indruma omenirea din intuneric spre lumina:

“Alif. Lam. Ra. [Aceasta este] o Carte pe care Noi ti-am pogorat-o pentru ca tu sa-i scoti pe oameni din intuneric la lumina – cu voia Domnului lor – pe drumul Celui Puternic si Vrednic de Lauda. “(14:1)

Relevatia a venit in limba nativa a mesagerului si a companionilor lui pentru a fii cu usurinta inteles.

“Pe Cartea cea limpede!

Noi l-am facut un Coran arab, pentru ca voi sa pricepeti.

El este la Noi, in Mama Cartii, preainalt si plin de intelepciune.

Oare sa indepartam Noi Indemnarea de la voi, pentru ca voi sunteti un neam de pacatosi?! “(43:2-6)

In procesul de intelegere a Coranului 2 pasi sunt esentiali:

-sa primesti mesajul corect si complet ,in acest caz sa ii intelegi cuvintele corect si complet

-sa il”decodezi”,sa intelegi insemnatatea mesajului transmis.

Numai combinatia a acestor 2 elemente receptie si decodare conduce la o corecta intelegere a mesajului.

Nu este corect sa presupunem pentru ca intelegerea Coranului pentru a putea sa folosim invataturile ca ghid in viata noastra trebuie sa fim vorbitori de limba araba nativi caci sunt atatia nativi care nu pot intelege mesajul Coranului.Dar Coranul ne spune ca adevarata indrumare vine NUMAI de la Allah Ta’ala.

“Aceasta este indreptarea lui Allah, dupa care :El ii calauzeste pe cei care voieste dintre robii Sai. Dar daca ei I-ar fi alaturat Lui asociati, ar fi fost in desert [tot] ceea ce ei au facut . “(6:88)

Cu toate astea intelegerea limbii arabe-limba Coranului-este necesara pentru a putea intelege adevaratele sensuri si adevaratul mesaj.Multi au invat limba Coranului dar altii nu..si ei folosesc traducerile sensurilor Coranului.

Mesajul poate fii inteles de toata lumea care e dispusa sa asculte pentru ca nu este greu Coranul ci dimpotriva este usor:

“Noi am facut Coranul usor, pentru indemnare, dar oare se afla cine sa ia aminte?”(54:17)

(Excerpted from ‘Ulum Al Qur’an – An introduction to the Sciences of the Qur’an’ by Ahmad Von Denffer)

7 motive de a citi Coranul

1.Incitant:

Te provoaca sa il combati.Spune ca oamenii nu pot scrie o asemenea carte chiar daca isi pun in comun toate resursele.De 1400 de ani nimeni nu a reusit sa raspunda la provocare.Bilioane de carti au fost scrise dar nici una nu se compara cu Qu’ranul.

2.Incoruptibil:

Este singura religie sacra si scrisa care se afla in circulatie de atata de mult timp si cu toate astea si-a pastrat puritatea exact ca la inceput.Coranul a fost pastrat intact.Nimic nu i-a fost adaugit ;nimic nu a fost schimbat in el;si nimic nu a fost scos de cand a fost relevat adica de 1.400 de ani.

3.Ultima relevatie:

Coranul este ultima relevatie de la Allah catre umanitate.Allah i-a relevat lui Moise Torah,Psalmii lui David,evanghelia lui Isus si in final Coranul lui Mohamed(Saw).Nici o alta carte nu ca veni de la Allah caci Quranul este ultima relevatie.

4.De necontestat:

Coranul a rezistat testului timpului si a cercetarilor.Nimeni nu poate contesta autenticitatea cartii.Vorbeste despre istorie ,stiinta,medicina etc si tot ce este prezentat in Coran este in zilele noastre dovedit de stiinta moderna dupa sute de ani de cercetari.Cu toate astea ele sunt prezentate in Coran acum 1400 de ani cand tehnologia nu era deloc avansata.Coranul nu a fost niciodata contestat de descoperirile moderne ale stiintei.

5.Ghidul tau pentru viata si pentru viata de dupa moarte:

Coranul este cel mai bun ghid in a cum iti structura viata.Nici o alta carte nu prezinta un sistem atata de

cuprinzator in toate aspectele vietii si ale celei de dupa moarte.Este un ghid care iti arata drumul spre paradis.

6.Cadou de la Allah pentru conduita:

Allah nu te-a lasat singur.Ai fost facut cu un motiv special.Allah iti spune de ce ai fost facut,ce trebuie sa faci,si ceea ce ti-a fost pregatit.Daca operezi pe o masinarie contrar specificatiilor de utilizare atunci ai sa strici acea masinarie.Dar tu?Ai un manual de “utilizare” pentru tine?Coranul este pentru tine,pentru a reusi.Satisface sufletul si curata inima.Inlatura indoielile si aduce pacea.

7.Modalitatea ta de a comunica cu Allah:

Oamenii sunt creaturi sociale.Trebuie sa comunicam.Coranul ne arata cum sa comunicam cu sursa cea mai inalta de inteligenta si sursa de viata-Allah singur.Coranul ne spune cine e Allah,cum ar trebui sa I ne adresam si felul cum sa comunicam cu Allah.

Sunt aceste 7 motive suficiente pentru a citi Coranul?

7 modalităţi de a-ţi îmbunatăţi relaţia cu Coranul

Esti una dintre acele persoane care rar atinge Qu’ranul?Sau u il citesti zilnic dar simti ca nu are un mare impact asupra ta,asa cum ar trebui?Iti recomand 7 modalitati de a indrepta relatia cu Qu’ranul.

1.Inainte sa il atingi,verifica-ti inima.Cheia de a beneficia de foloasele Qu’ranului este sa iti verifici inima intai,chiar inainte de a il atinge.Intreaba-te,cinstit,de ce o citesti.Doar pentru a obtine niste informatii pe care le vei dai cu voie uitarii?Aminteste-ti ca profetul Mohamed(saw) a descris-o pe sotia lui ca fiind “un Qu’ran mergator”,cu alte cuvinte,nu trebuia numai sa citesti si sa reciti Qu’ranul,trebuia sa il faci un mod de viata.

2.Fa wudu.Facand wudu te pregatesti fizic si psihic pentru a realiza ca de fapt nu citesti o simpla carte,ci dimpotriva te vei pune in legatura cu Allah deci curatenia trebuie sa fie o prioritate atunci cand comunicam cu El.

3.Citeste macar doar 5 minute in fiecare zi.Este recomandabil sa citesti cel putin timp de 1 ora pe zi din Qu’ran.Daca nu esti obisnuit sa citesti frecvent atunci ti se va parea mult timp de o ora,asa ca incepe cu 5 minute pe zi si apoi vei vedea inshAllah ca aceste 5 minute vor deveni 10 si apoi 30 si apoi 1 ora si poate chiar mai mult,inshAllah.

4.Asigura-te ca intelegi ceea ce citesti.Cinci minute de citit Qu’ran e bine pe zi dar trebuie sa intelegi ceea ce citesti.Asigura-te ca ai o buna traducere a Qu’ranului in limba in care esti mai fluent.Intotdeauna incearca sa ai traducerea sau interpretarea a ceea ce ai citit in ziua respectiva.

5.Amintesteti,Qu’ranul e cu mult mai interactiv decat un cd.Intr-o luna a IT-urilor si a programelor de calculatoare multe persoane considera cartile a fiind plictisitoare si de generatie trecuta.Dar Qu’ranul nu e asa.Aminteste-ti ca atunci cand citesti Qu’ranul “comunici” cu Allah.El iti vorbeste ,asa ca fii atent.

6.Nu numai citi,dar si asculta.In zilele noastre sunt fff multe casete audio,cd-uri cu Qu’ran multe dintre ele cu traducere in diferite limbi.Este grozav sa asculti in walkman=ul tau sau in cd playerul din masina Qu’ran in timp ce te plimbi sau te duci sau te intorci de la scoala servici cumparaturi etc.Foloseste asta ca un adaos pt ziua ta nu ca o inlocuire cu citirea Qu’ranului.

7.Fa du’a.Roaga-l pe Allah sa te ghideze atunci cand citesti Qu’ranul.Scopul tau e cu sinceritate,de dragul lui Allah,sa comunici cu El prin citirea,intelegerea si aplicarea cuvintelor LUI binecuvantate.Facand du’a pt ajutor si ghidare va fii cea mai buna metoda de a reusi.

Câteva dintre miracolele Coranului

Coranul analizat din punct de vedere literal

Natura superioara a rimelor Coranului:

Un element al naturii inimitabile al Coranului din punct de vedere literal.

In ciuda faptului ca este in limba araba Coranul nu prezinta nici o similititudine cu formele folosite in literatura araba.

Sistemul rimei in Coran este cunoscut ca fiind “proza rimata” si lingvistii o descriu ca fiind un miracol al Coranului.In cartea sa “Miracole stiintifice”,o lucrare pregatita sa demonstreze miracolele lingvistice aleCoranului binecunoscutul om de stiinta britanic profesorul Adel MA Abbas a prezentat rezultatele unui studiu aprofundat al literelor si rimei folosite in Coran.

Dupa cum stim in 29 de sure din Coran incep cu una sau mai multe litere simbolice.Aceste litere sunt cunoscute ca fiind:”muqatta’ah”sau litere initiale.Paisprezece din cele 29 de litere din araba contin aceste litere initiale:Qaf, Sad, Ta, Ha, Ya, Sin, Alif, Lam, Mim, Kaf, ‘Ayn, Nun, Ra, Ha.

Dintre aceste litere cand ne uitam la folosirea literei “Nun” din surah Al-Qalam vedem rime ale acestei litere in 88,8% din versete.84.6% al surei ash-Shu’ara;90.32% a surei an-Naml si 92.05% al surei Al-Qasas rimeaza cu “Nun”.

Cand se aplica acest studiu intregului Coran ,50.08% rimeaza cu litera “nun”.Mai mult de jumatate din versetele Coranului se termina cu litera “nun”.In nici o lucrare literara de asemenea dimensiune nu a fost intalnita o rima cu o singura litera in mai mult de jumatate de text.Acest lucru se aplica tuturor limbilor nu numai limbii arabe.

Distributia versetelor ce se tremina cu litera “nun”din acele sure care incep cu litere initiale:

Numarul versetului Numele surei Numarul de litere “nun”

2 al-Baqara 196

3 al ‘Imran 121

7 al-A‘raf 193

10 Yunus 98

11 Hud 56

12 Yusuf 93

13 ar-Ra‘d 5

14 ?brahim 6

15 al-Hijr 81

19 Maryam 5

20 Ta Ha 0

26 ash-Shu‘ara’ 192

27 an-Naml 84

28 al-Qasas 81

29 al-‘Ankabut 59

30 ar-Rum 54

31 Luqman 7

32 as-Sajda 27

36 Ya Sin 71

38 Sâd 18

40 Ghafir 32

41 Fussilat 30

42 ash-Shura 6

43 az-Zukhruf 78

44 ad-Dukhan 44

45 al-Ghashiyya 30

46 al-Ahqaf 26

50 Qaf 0

68 al-Qalam 42

Tabelul de mai sus arata distributia versetelor care se termina cu litera “nun”in acele sure care incep cu litere initiale(simbolice).

La efectuarea unei examinari generale a rimei Coranului se observa ca 80% din rime se constituie din 3 sunete(n,m,a),constituite din literele Alif,Mim,Ya si Nun.Daca excludem litera nun 30 % din versete rimeaza cu mim ,alif,ya.

Cele patru cele mai folosite sunete in rime:

Literele: ا ي م ن Total:

Sunete: n m a a

Numarul

versetului: 3123 666 246 946 4984

Proportia: 50.03 10.68 3.94 15.22 79.92%

Urmatoarele versete sunt decat cateva exemple din multe alei rimei folosite ,utilizand aceste litere:

Surat al-Muminun

1. Qad aflaha almu/minoona

2. Allatheena hum fee salatihim khashiAAoona

3. Waallatheena hum AAani allaghwi muAAridoona

4. Waallatheena hum lilzzakati faAAiloona

5. Waallatheena hum lifuroojihim hafithoona

6. … aw ma malakat aymanuhum fa-innahum ghayru maloomeena

7. … faola-ika humu alAAadoona

8. Waallatheena hum li-amanatihim waAAahdihim raAAoona

9. Waallatheena hum AAala salawatihim yuhafithoona

10. Ola-ika humu alwarithoona

11. … hum feeha khalidoona

12. Walaqad khalaqna al-insana min sulalatin min teenin

13. Thumma jaAAalnahu nutfatan fee qararin makeenin

14. … fatabaraka Allahu ahsanu alkhaliqeena

15. Thumma innakum baAAda thalika lamayyitoona

16. Thumma innakum yawma alqiyamati tubAAathoona

17. … wama kunna AAani alkhalqi ghafileena

Surat an-Nahl

1. … wataAAala AAamma yushrikoona

2. … annahu la ilaha illa ana faittaqooni

3. … taAAala AAamma yushrikoona

4. … fa-itha huwa khaseemun mubeenun

5. … wamanafiAAu waminha ta-kuloona

6. Walakum feeha jamalun heena tureehoona waheena tasrahoona

Surat al-An’am

1. … thumma allatheena kafaroo birabbihim yaAAdiloona

2. … thumma antum tamtaroona

3. … wayaAAlamu ma taksiboona

4. … illa kanoo AAanha muAArideena

5. … fasawfa ya/teehim anbao ma kanoo bihi yastahzi-oona

6. … waansha/na min baAAdihim qarnan akhareena

7. … in hatha illa sihrun mubeenun

8. … thumma la yuntharoona

9. … walalabasna AAalayhim ma yalbisoona

10. … ma kanoo bihi yastahzi-oona

Surat ar-Rum

6. … walakinna akthara alnnasi la yaAAlamoona

7. … wahum AAani al-akhirati hum ghafiloona

8. … wa-inna katheeran mina alnnasi biliqa-i rabbihim lakafiroona

9. … walakin kanoo anfusahum yathlimoona

10. … an kaththaboo bi-ayati Allahi wakanoo biha yastahzi-oona

11. … thumma ilayhi turjaAAoona

12. … yublisu almujrimoona

13. … wakanoo bishuraka-ihim kafireena

14. Wayawma taqoomu alssaAAatu yawma-ithin yatafarraqoona

15. … fahum fee rawdatin yuhbaroona

Surah Yunus

26. … ola-ika as-habu aljannati hum feeha khalidoona

27. … ola-ika as-habu alnnari hum feeha khalidoona

28. … waqala shurakaohum ma kuntum iyyana taAAbudoona

29. … in kunna AAan AAibadatikum laghafileena

30. .. wadalla AAanhum ma kanoo yaftaroona

31. … faqul afala tattaqoona

32. … faanna tusrafoona

33. … annahum la yu/minoona

34. … faanna tu/fakoona

Surat al-‘Ankabut

6. … inna Allaha laghaniyyun AAani alAAalameena

7. … walanajziyannahum ahsana allathee kanoo yaAAmaloona

8. … faonabbi-okum bima kuntum taAAmaloona

9. … lanudkhilannahum fee alssaliheena

10. … awa laysa Allahu bi-aAAlama bima fee sudoori alAAalameena

11. … walayaAAlamanna almunafiqeena

12. … innahum lakathiboona

13. … walayus-alunna yawma alqiyamati AAamma kanoo yaftaroona

14. … faakhathahumu alttoofanu wahum thalimoona

Surat an-Naml

12. … innahum kanoo qawman fasiqeena

13. … hatha sihrun mubeenun

14. … faonthur kayfa kana AAaqibatu almufsideena

15. … min AAibadihi almu/mineena

16. … inna hatha lahuwa alfadlu almubeenu

17. … fahum yoozaAAoona

18. … sulaymanu wajunooduhu wahum la yashAAuroona

19. … waadkhilnee birahmatika fee AAibadika alssaliheena

Surat an-Nisa’

23. … inna Allaha kana ghafooran raheeman

24. … inna Allaha kana AAaleeman hakeeman

25. … waAllahu ghafoorun raheemun

26. … waAllahu AAaleemun hakeemun

27. … an tameeloo maylan AAatheeman

Surat al-Ma’ida

22. … fa-in yakhrujoo minha fa-inna dakhiloona

23. … fatawakkaloo in kuntum mu/mineena

24. … inna hahuna qaAAidoona

25. … faofruq baynana wabayna alqawmi alfasiqeena

26. … fala ta/sa AAala alqawmi alfasiqeena

27. … qala innama yataqabbalu Allahu mina almuttaqeena

28. … innee akhafu Allaha rabba alAAalameena

29. … wathalika jazao alththalimeena

30. … faqatalahu faasbaha mina alkhasireena

31. … faasbaha mina alnnadimeena

Surat al-A’raf

2. … wathikra lilmu/mineena

3. … qaleelan ma tathakkaroona

4. … fajaaha ba/suna bayatan aw hum qa-iloona

5. … ith jaahum ba/suna illa an qaloo inna kunna thalimeena

6. … walanas-alanna almursaleena

7. … wama kunna gha-ibeena

8. … faola-ika humu almuflihoona

9. … bima kanoo bi-ayatina yathlimoona

10. … qaleelan ma tashkuroona

11. … lam yakun mina alssajideena

Surat at-Tawba

7. … inna Allaha yuhibbu almuttaqeena

8. … waaktharuhum fasiqoona

9. … innahum saa ma kanoo yaAAmaloona

10. … waola-ika humu almuAAtadoona

11. … wanufassilu al-ayati liqawmin yaAAlamoona

12. … laAAallahum yantahoona

13. … ahaqqu an takhshawhu in kuntum mu/mineena

14. … wayashfi sudoora qawmin mu/mineena

Surat al-Baqara

62. … wala khawfun AAalayhim wala hum yahzanoona

63. … waothkuroo ma feehi laAAallakum tattaqoona

64. … lakuntum mina alkhasireena

65. … faqulna lahum koonoo qiradatan khasi-eena

66. … wamawAAithatan lilmuttaqeena

67. … aAAoothu biAllahi an akoona mina aljahileena

68. … faifAAaloo ma tu/maroona

69. … baqaratun safrao faqiAAun lawnuha tasurru alnnathireena

Surat al ‘Imran

130. … waittaqoo Allaha laAAallakum tuflihoona

131. Waittaqoo alnnara allatee oAAiddat lilkafireena

132. … laAAallakum turhamoona

133. … oAAiddat lilmuttaqeena

134. … waAllahu yuhibbu almuhsineena

135. … walam yusirroo AAala ma faAAaloo wahum yaAAlamoona

136. … waniAAma ajru alAAamileena

137. … faonthuroo kayfa kana AAaqibatu almukaththibeena

138. … wamawAAithatun lilmuttaqeena

139. … waantumu al-aAAlawna in kuntum mu/mineena

140. … waAllahu la yuhibbu alththalimeena

Surat al-Anbiya’

5. … falya/tina bi-ayatin kama orsila al-awwaloona

6. … afahum yu/minoona

7. … in kuntum la taAAlamoona

8. … wama kanoo khalideena

9. … waahlakna almusrifeena

10. … afala taAAqiloona

11. … waansha/na baAAdaha qawman akhareena

12. … hum minha yarkudoona

Surat an-Nur

47. … wama ola-ika bialmu/mineena

48. … fareequn minhum muAAridoona

49. Wa-in yakun lahumu alhaqqu ya/too ilayhi muthAAineena

50. … bal ola-ika humu alththalimoona

51. … waola-ika humu almuflihoona

52. … faola-ika humu alfa-izoona

53. … inna Allaha khabeerun bima taAAmaloona

54. … wama AAala alrrasooli illa albalaghu almubeena

55. … faola-ika humu alfasiqoona

Surat al-Hijr

5. … wama yasta/khiroona

6. … innaka lamajnoonun

7. … in kunta mina alssadiqeena

8. … wama kanoo ithan munthareena

9. … wa-inna lahu lahafithoona

10. Walaqad arsalna min qablika fee shiyaAAi al-awwaleena

11. … kanoo bihi yastahzi-oona

12. Kathalika naslukuhu fee quloobi almujrimeena

13. … waqad khalat sunnatu al-awwaleena

14. … feehi yaAArujoona

15. … nahnu qawmun mashooroona

Formarea prozei rimate cu 2 sau 3 sunete intr-un poem de 200-300 linii poate da acelei lucrari o calitate importanta suficient sa fie descrisa ca o capodopera de arta de criticii literali de azi.Cu toate astea,tinand in minte lungimea Coranului ,informatia ce o contine precum si larga expunere ,maniera extraordinara care este proza rimata nu putem sa nu afirmam ca este un adevarat miracol.Coranul intr-adevar contine un ocean de informatii legate de diferite subiecte printre care:religie si indrumare morala,pilde ale oamenilor din trecut,mesajul profetilor si mesagerilor lui Allah Ta’ala ,informatii despre fizica,istorie etc.Dar toate astea ,chiar minunate insise,ne sunt prezentate cu cea mai frumoasa rima si excelenta.

Inimitabilitatea Coranului.

Coranul de asemenea contine un stil uimitor ,inimitabil din perspectiva literala.

In primul rand trebuie clarificat faptul ca el(Coranul) se adreseaza tuturor categoriilor de oameni si de toate varstele.Nu conteaza educatia si nivelul cultural al cititorului,Coranul poate fii citit cu usurinta de oricine datorita faptului ca e scris clar,concret si folosindu-se un limbaj inteligibil care poate fii inteles de oricine.Intr-un verset ,Allah ne spune urmatorul lucru despre Coran:

“Noi am facut Coranul usor, pentru indemnare, dar oare este cineva care sa cugete? “(54:22)

In afara stilului clar si concis,nimeni nu a reusit pana in ziua de azi sa ii imite stilul din nici un punct de vedere.In unele versete Allah ne atrage atentia asupra naturii inimitabile a Coranului:

“Iar daca va indoiti de cele ce le-am trimis Robului Nostru, aduceti o Sura asemenea lui si chemati martorii vostri cei afara de Allah, daca sunteti iubitori de adevar! “(2:23)

“Sau spun ei: “L-a nascocit [Muhammad]!”. Spune: “Aduceti voi o sura asemanatoare lui si chemati pe cine puteti, afara de Allah, daca voi sunteti intru adevar!” “(10:38)

Asa cum este si accentuat in versetele de mai sus nimic identic cu Coranul nu poate fii reprodus de oameni:Cu cat este mai mare acest grad de imposibilitate cu atata gradul miraculos al Coranului creste.De aceea,faptul ca nu s-a reusit pana in prezent sa fie imitat de oamenii care au trait de-a lungul timpului este una dintre dovezile miraculoase ale Coranului.

In cartea “Constructia Bibliei si a Coranului” de FF Arbuthnot se face urmatoriul comentariu asupra Coranului:

“Din punct de vedere literal,Coranul este privit ca un specimen al arabilor puri,scris jumatate poezie jumatate proza.S-a spus ca in unele cazuri gramaticale s-au adoptat regulile lor pentru a fii in acord cu anumite fraze sau expresii folosite in el,si cu toate ca au existat cateva incercari sa se reproduca ceva egal cu el,in ceea ce priveste eleganta scrisului,nimeni nu a reusit.”

Cuvintele intrebuintate in Coran sunt extrem de speciale atat din punct de vedere a intelesurilor cat si a fluentei precum si a efectului stilului.Cu toate astea,cine nu vrea sa creada ca el a fost pogorat de la Allah ,in care Allah ne-a revelat poruncile si interzicerile ,au venit cu tot felul de scuze care mai de care pentru a nu il urma.Ei neaga frumusetea Coranului dar Allah ne-a relevat urmatoarele versete:

“Si Noi nu l-am invatat pe el poezia, caci aceasta nu s-ar fi cuvenit pentru El. Aceasta nu este decat indemnare si un Coran limpede,

Pentru a-l preveni pe cel care este viu si pentru a implini Cuvantul impotriva necredinciosilor.”(36:69-70)

Mâncarea menţionată în Coran

Curmalele

In Coran in anumite sure curmalele sunt prezentate ca niste binecuvantari ale paradisului(55:68).Cand acest fruct este examinat se poate observa cu usurinta ca are proprietati importante.Unul dintre cele mai vechi si cunoscut specii de plante de pe pamant,curmalele sunt astazi o mancare preferentiala nu numai datorita gustului delicios dar si datorita proprietatilor nutritionale.Noi beneficii ai acestui fruct sunt descoperite in fiecare zi si este folosit atat ca medicament cat si ca mancare.Aceste proprietati ale curmalelor sunt prezentate in sura Maryam:

“Si-au apucat-o durerile langa trunchiul unui curmal si a zis ea: “O, de as fi murit inainte de aceasta si cu totul de-as fi fost uitata!”

Dar [un glas] a strigat-o de sub ea, [zicandu-i]: “Nu fi mahnita! Domnul tau a facut mai jos de tine un paraias!

Si scutura spre tine trunchiul de curmal, caci el va lasa sa cada langa tine curmale proaspete coapte!

Asadar, mananca, bea si fii fericita [de copilul tau]! Iar de vei vedea tu vreun om spune-i lui: “Eu i-am juruit Celui Milostiv un post si de aceea nu voi sta astazi de vorba cu nici un om!”(19:23-26).

Allah recomanda Mariei sa manance acest fruct;curmalele sunt o alegere excelenta pentru femeile insarcinate si pentru cele care abia au nascut.Aceste este de asemenea si un fapt stiintific acceptat.Curmalele au cel mai mare nivel de zahar..60-65% dintre toate fructele.Doctorii recomanda femeilor gravide mancare ce contine zahar al fructelor in ziua in care nasc.Acesta este pentru a energiza si revitaliza corpul slabit al mamei si in acelasi timp sa stimuleze hormonii de lapte si sacreasca nivelele laptelui mamei esential pentru nou nascutul.

Pierderea de sange din timpul nasterii duce la o scadere a nivelului de zahar din corp.Curmalele sunt importante pentru a permite zaharului sa intre in organism si pentru a preveni scaderea presiunii sangelui.Valorile calorice mari intaresc organisumul persoanelor care sunt slabiti de boala sau care sufera de oboseala extrema.

Curmalele contin mai mult de 10 elemente de o importanta vitala daca corpul este mentinut sanatos si energic.Stiinta moderna a dovedit ca un om poate trai ani intregi hranindu-se numai cu curmale si apa.

Substanta oxytocin prezenta in curmale este folosit in stiinta moderna de a usura nasterea.De fapt,oxytocin inseamna “nastere rapida”.

Curmalele mai contin de asemenea si o forma de zahar care ofera corpului nivele inalte de mobilitate si energie calda.Acest zahar nu e glucoza care rapid creste nivelul de zahar ,dar este fructoza.Ele mai contin multe vitamine si minerale.Sunt bogate in fibre ,grasimi si proteine.Mai sunt compuse de asemenea din sodiu,potasiu,calciu,magneziu,fier,sulf,fosfor si clorine si vitamina A betacarotene ,B1,B2,B3 si B6.

Sper deosebire de curmale alte fructe sunt lipsite in general de proteine;datorita acestei proprietati curmalele ajuta organismul sa se protejeze impotriva bolilor si infectiilor ,sa regenereze celulele.Carnea mai are proprietate aceasta dar curmalele sunt fructe proaspete caci s-a dovedit ca in timpul sarcinii consumul excesiv de carne poate duce la toxicitate.Este mai bine pentru o femeie gravida sa aleaga fructele si legumele care sunt usor de digerat.

Toate aceste lucruri si fapte au fost relevate de Allah prin infinita Sa stiinta si compasiune pentru oameni.Dupa cum putem vedea mai sus ,beneficiile curmalelor in timpul sarcinii si nu numai au fost recent descoperite de stiinta moderna dar ne-a fost prezentat in Coran acum 14 secole.

Măslinul – o planta dătătoare de sănătate

Una dintre mancarurile asupra caruia ni se atrage atentia in Coran este maslinul.Cercetarile din ultimii ani au demonstrat ca maslinul nu este numai o hrana delicioasa ci repezinta de asemenea o sursa de sanatate.Ca un plus,uleiul de masline este o importanta sursa de nutritie.Atentia ne este atrasa asupra uleiului de masline si a maslinului in Coran:

“Allah este lumina cerurilor si a pamantului. Lumina Lui seamana cu o firida in care se afla o lampa. Lampa este intr-un vas de cristal, iar acesta pare a fi o stea scanteietoare. Ea se aprinde de la un pom binecuvantat, un maslin, nici de rasarit, nici de apus, al carui ulei aproape ca lumineaza fara sa-l fi atins focul. Lumina peste lumina! Allah calauzeste catre lumina Sa pe cine voieste El si Allah da oamenilor pilde. Iar Allah le stie pe toate.”(24:35)

Expresia “mubarakatin zaytootin” in araba facand parte din versetul de mai sus descrie maslinul ca fiind bogat,sacru,dand binecuvantari nenumarabile.Uleiul de masline exprimat in termenul “zaytuha” este bine cunoscut ca unul dintre cele mai recomandate tipuri de uleiuri de catre experti in special pentru sanatate arteriala si coronara.Beneficiile sale pentru sanatate pot fi rezumate dupa cum urmeaza:

Beneficii pentru sanatatea coronara si arteriala:

Multe dintre acidurile grase din masline si uleiul de masline sunt mono-nesaturate adica nu contin colesterol.Astfel nu ridica nivelul colesterolului si in schimb il tine sub contro.Uleiul de masline mai contine si acidul linoleic omega6 care este esential pentru corpul uman.

“Din ea El face sa creasca pentru voi semanaturile, maslinii, curmalii, vita de vie si tot felul de roduri. In aceasta este dovada pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.”(16:11)

Studiile din acest domeniu au aratat ca persoanele care consuma 25 de mililitri de ulei de masline natural o zi pe saptamana sunt mult mai sanatosi.Uleiul de masline este recomandat pentru pacientii cu boli de inima si artera caci reduce nivelul de colesterol daunator(LDL) si il creste pe cel folositor(HDL).

Prevenirea cancerului:

Intr-o studiu recent s-a aratat ca femeile care consuma nivele inalte de grasimi mono-nesaturate,au un risc mai mic al dezvoltarii cancerului la san precum si faptul ca b-sitosterol ,o grasime ce compune uleiurile vegetale inclusiv uleiul de masline ,ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase ale prostatei.

Doctorii universitatoo Oxford au aratat ca uleiul de masline are un efect protectiv impotriva cancerului intestinal,de asemenea reduce nivelul bilial si il ridica pe cel al Dao(enzima) care protejeaza impotriva cresterii anormale a celulelor si cancerului.

Prevenirea artritei:

Conform raporturilor oamenilor de stiinta persoanele care consuma cantitati mari de ulei de masline si mancaruri de legume au un risc scazut la reumatismul artritei si a bolilor inflamatorii cronice.

Uleiul de masline ajuta la dezvoltarea oaselor:

Datorita continutului de vitamine E,A,D si K ajuta la dezvoltarea oaselor atat la adulti cat si la copii si intareste sistmul osos prin fixarea calciului.Este recomandat pentru cei in varsta fiind usor de digerat.Previne pierderea de calciu stimuland mineralizarea oaselor.Absenta acumularilor de minerale din oase poate duce la complicatii serioase.Uleiul de masline are cel mai benefic efect asupra scheletului din acest punct de vedere.

Contributia la dezvolatarea copiilor.

Datorita acidului linoleic continut de uleiul de masline si de masline sunt foarte benefice pentru noi nascuti si pentru cresterea copiilor.O deficienta in acidul linoleic duce la diferite nedezvoltari ale pielii si chiar la retardare.

Uleiulde masline contine elemente anti-oxidante care previn efecte distructive ale substantelor daunatoare din corpul nostru si acizi grasi de o mare importanta pentru organism.Acestia ajuta hormonii si ajuta la formarea membranei celulei.

Reducerea presiunii sangelui.

Studiile medicinei au aratat ca uleiul de masline au un efect puternic in reducerea presiunii sangelui.De asemenea medicamentele pentru acesta boala sunt facute din frunze de maslini.

Beneficii pentru organele interne:

Chiar daca e consumat cald sau rece ,uleiul de masline protejeaza stomacul impotriva bolilor cum ar fii gastrita si ulcer prin reducerea nivelului acidului gastric.Mai mult multumita cloridei care o contine ajuta la o buna functionare a ficatului si are un efect benefic asupra arterelor creierului.

Dupa cum am vazut ,multi dintre cei mai buni oameni de stiinta au aratat efectele benefice ale uleilui de masline asupra organismului.Cu toate astea ele ne-au fost aratate de catre Allah in multe versete ale Coranului:

“El este cel care trimite apa din cer pentru voi. Din ea este de baut pentru voi si din ea cresc tufisurile, unde voi va pasteti cirezile.

Din ea El face sa creasca pentru voi semanaturile, maslinii, curmalii, vita de vie si tot felul de roduri. In aceasta este dovada pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc.”(16:10-11)

Smochinul:un fruct a carei perfectiune a fost abia recent descoperit.

“[Jur]pe smochini si pe maslini”(95:1)

Beneficiile smochinului pentru organismul uman

Smochinii au un nivel ridicat de fibre decat orice alt fruct sau leguma.O singura smochina uscata produce 2 grame de fibre:

20% din cantitatea recomadata zilnic.

Cercetarile din ultimii 15 ani si mai mult au aratat ca fibrele din fructe sunt foarte importante pentru functionarea regulara a sistemului digestiv.Nutritionistii descriu smochinele ca fiind bogate in fibre.

In ciuda faptului ca este unul dintre fructele cele mai vechi cunoscute de om,smochinul-descris ca “fructul cel mai aproape de perfectiune” de California Fig Advisory Board -a fost redescoperit de producatorii de alimente.

Cum nu contin grasimi sau colesterol dar au un nivel inalt de fibre ele sunt ideale pentru cei care incerc sa slabeasca.De asemenea au un continut mare de minerale.40 de grame de smochine contine:244 mg potasiu-7 % din necesarul zilnic,53 mg calciu-6 % din necesarul zilnic,1,2mg fier(6% din necesarul zilnic)

Smochinele sunt ideale pentru intarirea organismului,confera energie,elimina dificultatile fizice si mentale.Sunt recomandate in tratamente de astm ,tuse.

Aceste binefaceri ale smochinului sunt o indicatie a compasiunii lui Allah pentru omenire.Ne ofera substante necesare organismului in acest fruct care e si bun la gust si sanatos pentru organismul nostru.Aceasta este inca o indicare a faptului ca Quranul este indubitabil cuvantul lui Allah.

Mierea

“Si [iata ce] le-a revelat Domnul tau albinelor: “Faceti-va case in munti, in pomi si in ceea ce ei fauresc!

Apoi mancati din toate roadele si urmati caile usoare ale Domnului vostru!” Din burtile lor iese o bautura cu felurite culori, in care este leac pentru oameni. In aceasta este cu adevarat un semn pentru un neam [de oameni] care chibzuiesc!”(16:68-69)

Mierea este un “leac pentru oameni” asa cum se mentioneaza in versetul de mai sus.In zilele noastre apicultura si produsele albinelor au deschis calea spre un nou domeniu de cercetare stiintifica.

Alte beneficii ale mierei:

Usor pentru digestie.Datorita faptului ca moleculele de zahar din miere se pot transforma in alte zaharuri (ex fructoza->glucoza)mierea este usor de digerat chiar de ce cel mai sensibil stomac ,in ciuda continutului de acid ridicat.Ajuta rinichii si intestinele pentru o mai buna functionare.

Imprastiere rapida in sange;este o sursa rapida de energie.Daca este urmata de apa calduta mierea se imprastie in sange in doar 7minute.Moleculele sale fara zahar ajuta la o mai buna functionare a creierului,mai ales ca el este unul dintre cei mai mare consumator de zahar.Mierea este compusa din zaharuri naturale cum ar fii glucoza si fructoza.Conform cercetarilor recente aceast unic amestec de zaharuri este cel mai potrivit pentru inlaturarea oboselii si creste performanta atletica.

Este antibacterian.Aceasta proprietate a mierei este denumita si “efectul de inhibitie”.Sunt motive diferite pentru explicarea acestei proprietati anti-microbiale a mierei.

Antioxidant.Oricine ce doreste sa traiasca o viata sanatoasa ar trebui sa consume antioxidanti.Acestea sunt componente ale celulelor ce “scapa”de “produsele” nocive al unui metabolism normal functional.Aceste elemente inhiba reactiile chimicale destructive care cauzeaza diverse boli cronice.Cercetatorii cred ca alimentele bogate in antioxidanti pot preveni boli ale inimii si cancerul.

Mierea este compusa din zaharuri ca glucoza si fructoza si minerale ca magneziu,potasiu,calciu,sulf,fier,fosfor.Contine de asemenea vitamina B1,B2,C,B6,B5 si B3.

De asemenea mierea este folosita in tratamentul ranilor datorita proprietatilor ei.

Mierea este un alt miracol al Coranului pe care Allah Ta’ala ni le-a relevat.

Pestele -o sursa valoroasa de nutritie

“Vanatul pe mare va este ingaduit, iar mancarea lui este pentru voi, ca si pentru calatori, merinda.”(5:96)

Din ce in ce mai multi oameni de diferit varste isi dezvolta sau mor de boli de inima si numarul acestora este intr-o contiua crestere.Desi medicina si tratamentele acestor boli au evoluat expertii in acesti domeniu ne recomanda ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam.De asemenea ei de recomanda un important aliment pentru buna functionare a inimii si pentru prevenirea bolii:pestele

Motivul pentru care pestele este un atat de important aliment si o valoroasa sursa de nutritie este pentru ca in ambele furnizeaza substante necesare pentru corpul uman si de asemenea reduce riscul aparitiei diverselor boli.De exemplu s-a demonstrat ca daca este consumat regulat reduce riscul aparitiei bolilor de inima precum si intareste sistemul imunitar.

Faptul ca pestele,despre care stiinta i-a descoperit de curand valoarea,ni se vorbeste in Coran.Allah Ta’ala ne vorbeste astfel:

“El este Cel care a supus marea, pentru ca voi sa mancati de ea carne proaspata “(16:14)

“Vanatul pe mare  va este ingaduit, iar mancarea lui este pentru voi, ca si pentru calatori, merinda. “(5:96)

Mai departe ni se atrage atentia in particular despre peste in SurahAl-Kahf:

“Si cand au ajuns ei la intalnirea lor, au uitat pestele lor si el a apucat nestingherit drumul lui catre mare, printr-un canal.

Si cand au trecut ei [de locul acela], i-a zis slujitorului sau: “Adu-ne mancarea, caci ne-a ajuns oboseala din pricina mersului nostru!”

I-a raspuns: “Vezi tu, cand ne-am adapostit langa stanca, eu am uitat pestele. Si nu m-a facut sa uit si sa nu-ti mai pomenesc de el decat numai Seitan, iar el a apucat drumul spre mare, intr-un mod ciudat “(18:61-63)

Este astfel scos in evidenta in surah Al-Kahf ca pestele ar trebui in special consumat dupa o calatorie lunga si obositoare.Astfel aceasta precizare este o indicatie asupra beneficiilor nutritionale a pestelor(Allah stie cel mai bine)

La o examinare a proprietatilor nutritionale a pestelui se observa lucruri uimitoare.Pestele ,oferit noua prin binecuvantarea lui Allah,este o hrana perfecta in special din punct de vedere a proteinelor,vitamina D etc.Datorita mineralelor ce il contin cum ar fii fosfor,sulf,si vanadium consumul pestelui ajuta la crestere precum si la refacerea tesuturilor.De asemenea consumul pesteliu ajuta la formarea sanatatii dintilor ,gingiilor ,parului si combate infectia bacteriala.De asemenea joaca un rol important in prevenirea atacurilor de cord,reguleaza nivelul colesterolului din sange si intareste organismul facandu-l si mai energic.Pe de alta parte influenteaza functionarea activitatilor mentale.Daca consumul vitaminei D si a altor minerale continute de peste nu sunt consumate suficient pot aparea boli ale gingiilor,rahitism,etc.

Laptele

“Aveti voi o pilda si la vite. Noi va dam sa beti din ceea ce se afla in burtile lor, intre murdarie [excremente] si sange: un lapte curat, ce place celor care-l beau.”(16:66)

“Spune: “Cine va daruieste cu cele de trebuinta pe voi din ceruri si de pre pamant?” Spune: “Allah! Si noi sau voi suntem pe un drum bun sau intr-o ratacire rezvedita.”(34:24)

Materialele de baza care permit alimentatia organismului apar ca urmare a unui rezultat al schimbarilor chimice in sistemul digestiv.Aceste substante digerate apoi trec prin intestine in sange.Datorita circulatiei sangelui este ajung la organele necesare.

Ca si alte tesuturi ale corpului,glandele de lapte sunt alimentate de nutrimente aduse lor de catre sange.Sangele astfel joaca un rol important in colectionarea nutrimentelor pentru hrana.Laptele este secretat de glandele de lapte dupa toate aceste trepte si valorile sale nutritionale sunt ridicate.

Oamenii sunt incapabili sa comsume direct nici unul dintre alimentele pe jumatate digerate din stomacul sau sangele unui animal.Consumarea directa a acestor alimente poate duce la boli severe chiar si la moarte.Multumita acestui complex extraordinar al sistemului biologic pe care El l-a creat ,Allah ne ofera hrana curata si sanatoasa din aceste lichide.

Acesta este datorita faptului ca se formeaza ca un rezultat al hranei digerate carate de sange.

Formarea laptelui este un adevarat miracol la fel si prezenta detaliata a informatiilor despre formarea laptelui in Coran,Este unul dintre miracolele Coranului.

Asa cum am vazut informatii despre formarea bilogica a laptelui in surah an-Nahl este in conformitate cu descoperirile stiintifice.Este evident ca asemenea informatii nu aveau cum sa fie cunoscut la acel timp la care Coranul a fost relevat.Inca o dovada ca este cuvantul lui Allah Ta’ala.

Dintre animalele menţionate în Coran

Albina

Studiile stiintifice serioase despre albine au inceput in mijlocul sec XII-lea si pana in momentul de fata au aparut aproximativ 20.000 de studii despre aceasta insecta minunata si folositoare care constituie cea mai mare dovada a falsitatii teoriei evolutionismului dupa cum afirma unii cercetatori ai comportamentului albinelor.

Allah subhana wa Ta’ala a spus in sfantul Coran:

“Si domnul tau le-a relevat albinelor :”Faceti-va case in munti ,in pomi si in ceea ce fauresc oamenii!”(Surat An-Nahl:68)

Din acest verset reiese ca Allah le-a oferit albinelor libertatea alegerii locului pentru stupi.Spre deosebire de alte insecte care au nevoie de intrunirea unor conditii precise pentru alegerea unui loc in care sa se reproduca roiul de albine isi poate construi stupul in orice loc pe care il gaseste in natura sau pe care i-l ofera omul,fie ca este vorba de o scorbura in munti sau in pomi,fie ca este vorba de un stup artificial.

De asemenea ,constructia desavarsita a stupului este o minune ce vine in contradictie cu teoria evolutionismului.Alegerea formei hexagonale pentru ochiurile discurilor de ceara ,exactitatea artimetica,tehnica deosebita a constructiei sunt o adevarata minune.

Formele hexagonale ,asa cum sunt ochii discurilor albinelor,pot sa contine cea mai mare cantitate de miere.

Formele triunghiulare ,patrate,rotunde, si altelele contin o cantitate mai mica chiar daca au aceiasi suprafata.

Allah subhana wa Ta’ala ne mai spune in sfantul Coran:

“Apoi mancati din toate roadele”(An-Nahl:69)

Creatorul a poruncit albinei sa manance din toate roadele din natura,spre deosebire de alte insecte care se hranesc doar cu un anumit soi de hrana si de aceea le-a inzestrat cu tot ceea ce le face apte pentru aceasta sarcina.

In cele doua antene ale albinelor se afla pori si perisori nervosi fini,intr-un numar variind intre catveva mii si treizeci de mii si care alcatuiesc in ansamblu simturile mirosului si ale pipaitului.Antena actioneaza ca un radar in intunericul stupului.

Albina are multi ochi si nu doar doi.In zona capului are doi ochi mari,alcatuiti la randul lor din mii de ochi mici asezati unul langa altul fiecare dintre acestia fiind independenti in ceea ce priveste structura si anatomia dar completandu-i pe ceilalti in ceea ce priveste functia lor.Albina mai are doi ochi in partea superioara a capului iar sub ei un al treilea ochi.Acesti cinci ochi ii permit albinei sa aiba un camp vizual foarte larg.vederea ei este mai cuprinzatoare decat vederea omului si este suficient ca ea sa vada putina lumina pentru a cunoaste directia soarelui si pozitia lui exacta stiindu-se ca ochii albinei nu se misca.

Minunile Creatorului in privinta gurii albinei constau in faptul ca ea este dotata cu tot ceea ca ii este necesar pentru indeplinirea tuturor functiilor cerute:ea roade din florile tuturor plantelor ,linge,mesteca,suge si inghite.

Simtul gustului albinelor este deosebit de sensibil la tot ce are gust dulce cu conditia sa nu fie preparate chimic pe acestea din urma evitandu-le fara sa coboare pe ele ca si cum ar fi inexistente (albinei i s-a poruncit sa manance numai din roadele naturale-SUBHANALLAH).Ea nu evita insa nici substantele amare,cufundandu-le in zaharul dizolvat cu apa de chinina foarte amara.

In ceea ce priveste simtul auzului cu toate ca stiinta nu a descoperit insa un centru special in organismul albinei este cert ca ea este afectata de sunete cu oscilatii pe care urechea omului nu le percepe.

Albina are 4 aripi fara muschi in ele insa Allah le-a inzestrat cu puterea de a purta in zbor o greutate mai mare de 2 ori decat cea a corpului lor putand atinge viteza maxima in zbor de 50km/h si o frecventa de 400 de batai din aripi pe secunda.Albina are 3 perechi de picioare minunat intocmite.

SubhanAllah SubhanAllah subhAllah

“Lauda numele Domnului tau Cel Preainalt/Care a creat si a plamadit”(Al-A’la:1-2)

Allah le-a poruncit albinelor:

“Si urmati caile usoare ale Domnului vostru”(surah An-Nahl:69)

Domnul a facut caile albinelor usoare pentru a conduce la felurite roade existente in natura prin intocmirea minunata a fapturii ei dar si prin datorita limbajului prin care comunica albinele lucratoare in colectarea nectarului si prelucrarea lui.

Allah ne vesteste in sfantul Coran:

“Din burtile lor iese o bautura cu felurite culori in care este leac pentru oameni”(An-Nahl:69)

Stiinta apiculturii a descoperit nu cu mult timp in urmaca mierea se fabrica in burtile albinelor .Culegatorii predau nectarul si polenul albinelor “facatoare de miere” care le inghit si le transforma in burtile lor in miere adevarata in urma unui proces care implica numeroase modificari chimice iar aceasta la randul lor predau mierea “magazionerelor” care o depoziteaza in ochiruile discului de ceara.

Acestea ne-au fost relevate in sfantul Coran de catre Allah de mai bine de 1,400 de ani si stiinta abia recent a descoperit minunile albinelor.

Masculii nu participa la producerea mierii si nici la construirea stupului.

Mierea are diferite culori in functie de nectarul si polenul cules de albine :exista miere alba apoasa,alba stralucitoare,alba chihlimbarie,etc

Allah subhana wa Ta’ala ne-a spus in sfantul Coran:

“In ea de afla tamaduirea pentru oameni”(An-Nahl:69)

Studiile stiinfice recente precum si experienta de mii de ani au confirmat efectele terapeutice ale mierii in diverse ddomenii ale medicinei :in bolile aparatului digestiv,nervos,repirator,in bolile pielii etc.

“Laboratorul acesta divin minunat”care se afla in burtile albinelor produce miere cu calitati curative.Albinele sigileaza ochiurile de ceara pe care le-au umplut cu miere si in felul asta protejeaza de microbi si ciuperci si impiedica modificarea gustului si a calitatilor ei pentru ani de zile.

In acesta consta unul dintre miracolele stiintifice ale cuvintelor lui Allah:

“Apoi mancati din toate roadele/..In ea de afla tamaduirea pentru oameni.”

pentru ca albinele sa extraga din toate roadele vegetale ,bautura de diferite culori si cu diverse efecte terapeutice.

Mierea are asadar si o mare putere nutritiva pe langa calitatile profilactice si curative.

Lucratoarea culegatoare poate sa transporte in sacul ei 70 de miligrame de nectar cu toate ca greutatea ei este de numai 100 miligrame iar productia unui stup poate ajunge la 70 de kg de miere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: