Intoarce-te si roaga-te caci nu te-ai rugat

de Muhammad Alshareef

In numele lui Allah, Cel Milostiv, Indurator

In intunericul noptii, Abu Lu’lu’ Al Majoosi s-a ascuns la pregatirea pentru rugaciunea fajr, in timpul careia urma sa isi execute misiunea satanic, aceea de a-l ucide pe Emirul dreptcredinciosilor – Umar ibn Al-Khattab radi Allahu anhu.

Umar obisnuia sa conduca rugaciunea fajr cu o sura lunga, oferind ocazia membrilor comunitatii sa se adune. In aceea zi, in timp ce recita Abu Lu’lu’ Al Majoosi a inaintat din spatele unui stalp intunecat avand un pumnal otravit ascuns in maneca sa. A sarit in fata lui Allah radi Allahu anhu si l-a injunghiat in stomac cu pumnalul. Apoi a incercat sa scape din adunare, lovind cu pumnalul in stanga si in dreapta si ucigand in drumul sau pe multi altii. Un companion a aruncat deasupra sa o haina si realizand ca a fost prins Abu Lu’lu’ Al Majoosi s-a sinucis.

Abdurrahman bin Awf a continuat ca imam in rugaciunea fajr pe care Umar radi Allahu anhu o incepuse. Umar si-a incheiat rugaciunea in adunare si a murit mai tarziu in patul sau.

Importanta rugaciunii in islam nu poate fi inteleasa. Este primul stalp al islamului mentionat de Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa dupa marturisirea de credinta prin care un om poate deveni musulman.

Rugaciunea a fost obligatorie pentru toti profetii si pentru toti oamenii. Allah a declarat statutul sau obligatoriu in circumstante marete. De exemplu, cand Allah a vorbit direct lui Moise, El a spus:

“Eu te-am ales, deci ascultã la ceea ce ti se reveleazã! Eu sunt Allah si nu existã altã divinitatea în afarã de Mine! Asadar, venereazã-Mã si împlineºte Rugãciunea [As-Salat], pentru pomenirea Mea!” (Taha 20/13-14).

In mod similar, rugaciunile au fost obligatorii pentru Profetul Muhammad , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa, in timpul calatoriei nocturne. Mai mult, cand Allah lauda dreptcredinciosii precum in inceptului Surei Al Muminoon primul atribut pe care El l-a mentionat in legatura cu ei este participarea lor la rugaciune:

“Fãrã îndoialã cã izbândesc si sunt fericiti dreptcredincioaii, Care sunt smeriti în Rugãciunea lor“(Al-Mu’minoon 23/1-2).

Importanta rugaciunii este demonstrate prin multe alte declaratii ale Profetului Muhammad, pacea si biencuvantarea lui Allah fie asupra sa. De exemplu, Profetul Muhammmad , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a zis:

“ Primul lucru de care omul va fi intrebat in Ziua Judecatii este rugaciunea. Daca este buna, atunci restul faptelor sale vor fi bune. Daca nu este buna, atunci nici restul faptelor sale nu vor fi bune.” (Al Tabarani)

In realitate, daca rugaciunea este indeplinita corect va avea un efect de durata asupra omului. DUpa ce isi incheie rugaciunea, inima sa va fi plina cu pomenirea lui Allah. Ii va fi frica de Allah dar in acelasi timp si plin de speranta. Dupa acea experinta, el nu va dori decat sa ramana in acest stadiu si nu sa ajunga in unul care se impotriveste lui Allah. Allah a mentionat acest aspect al rugaciunii in Sfantul Coran:

“Recitã ceea ce ti s-a revelat din Carte si împlineste Rugãciunea [As-Salat]! Rugãciunea [As-Salat] împiedicã de la ceea ce este rusinos si de la ceea ce este oprit. Iar pomenirile lui Allah sunt lucru si mai mare, iar Allah stie ce faceti voi!” (Al-Ankaboot 29/45).

Cateva exemple de actiuni nepotrivite in rugaciune:

• Unii nu se concentreaza la ceea ce rostesc
• Unii grabesc rugaciunea
• Unii in timpul rugaciunii imi plimba privirea necontenit
• Unii uita in mod constant numarul de raka pe care le-au indeplinit
• Unii se gandesc la lucrurile, problemele, grijile etc lumesti in timpul rugaciunii
• Unii se prosterneaza inainte ca imamul sa spuna Allahu Akbar

Comparati acestea cu rugaciunile celor care au fost inaintea noastra: oamenii credeau ca Ar-Rabee’ bin Khaitham, datorita faptului ca in mod constant isi apleca privirea si capul in timpul rugaciunii era orb. El a trait in spatele case lui Abdullah ibn Mas’ood timp de 20 de ani si cand servitoarea lui il vedea aparand spunea: “Vine prietenul tau orb” iar Abdullah ibn Mas’ood obisnuia sa rada de comentariul ei.

In Bukhari si Muslim, Abu Huraira, Allah sa fie multumit de el, ne relateaza ca un barbat a intrat in moschee in timp ce Profetul Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa, statea jos. El s-a rugat 2 raka si apoi a venit si l-a salutat pe Profetul Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa. Profetul, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa i-a raspuns la salut si apoi i-a zis: “Intoarce-te si roaga-te caci nu te-ai rugat.” Astfel, barbatul s-a intors a mai indeplinit doua raka si a revenit in prezenta Profetului Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa si l-a salutat. Profetului Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa i-a raspuns la salut si i-a spus iarasi: “Intoarce-te si roaga-te caci nu te-ai rugat.” A spus acest lucru de trei ori, iar a treia oara barbatul a spus: “Jur pe Cel care te-a trimis cu adevarul, tu Trimis a lui Allah, nu stiu mai bine de atat. Invata-ma.” Profetului Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a spus:

“ Cand esti asezat pentru rugaciune spune Allahu Akbar. Apoi citeste ce este mai usor pentru tine din Quran. Apoi apleaca-te pana ce stai in ruku confortabil. Apoi ridica-te pana ce stai iarasi drept. Apoi prosterneaza-te pana ce stai confortabil in sujudul tau. Apoi, aseaza-te astfel incat sa fii confortabil in juloos. Apoi prosterneaza-te astfel incat sa fii confortabil in sujoodul tau. Indeplineste acestea in intreaga ta rugaciune.”


Deci, haideti sa ne intoarcem si sa ne refacem rugaciunea.

De ce mergem la moschee? De ce indeplinim rugaciunea? Facem aceastea pentru ca ne supunem lui Allah Preainaltul. De ce ar trebui atunci sa pierdem binecuvantarea si rasplata? Concentrarea este sufletul rugaciunii noastre. Concentrarea este fructul credintei noastre. Dar cu toate ca oamenii constientizeaza acestea nu se straduiesc sa isi perfectioneze rugaciunea si numai o parte din rugaciunea lor este valida. Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa, a spus:

“Un om isi va incheia rugaciunea, si numai o zecime din rugaciunea sa este scrisa pentru el, a noua, a opta, a saptea, a sasea, a cincea, a patra parte, o treime, o jumatate” (Abu Dawood and Tirmidhi).
Uthman ibn Abi Dahshah a spus: “In toate rugaciunile mele am rugat pe Allah Preainaltul sa ma ierte pentru greselile mele din cadrul rugaciunii.”

Cel care isi scurteaza rugaciunea este un hot. Profetul Muhammad, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa, a spus: “Cel mai mare hot este cel care fura din rugaciunea sa”. Companionii au intrebat:”O, Trimis a lui Allah, cum fura din rugaciune?” El, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a raspuns:” Nu isi indeplineste corect ruku si sujud.”

Umar radi Allahu anhu a vorbit oamenilor: “Se poate ca un om sa imbatranesca si sa nu fi indeplinit in total nicio rugaciune pentru Allah Preainaltul.” Ei au spus:”Cum se poate asta?” El a raspuns:”El nu isi perfectioneaza concentrarea, nici umilinta si nici nu se concentreaza la Allah ‘azza wa jall.”

Intr-o zi, Ma’roof Al-Karkhee rahimahullah statea alaturi de studentii lor si unul dintre ei a spus altuia:” Te rog, condu rugaciunea Isha”. Primul student a acceptat dar a spus: “Voi conduce rugaciunea isha cu conditia ca tu sa conduci rugaciunea fajr.”
Ma’roof Al-Karkhee rahimahullah a fost socat la ceea ce raspunsese studentul si a raspuns:”Jur pe Allah, daca tu crezi ca vei fi in viata la rugaciunea fajr, nu ti-ai perfectionat inca rugaciunea.”


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: