Cunoaşterea lui Allah

Ştim ca Allah deţine atributul cunoaşterii, şi ca El s-a denumit cu o serie de Nume care reflecta acest atribut, cum ar fi Al-Alim (Atoateştiutor) :

„El este Cel care Aude Totul şi Atoateştiutor. ” (Coran 26: 220)

Alte astfel de Nume este Al-Khabeer care înseamnă ca El ştie ce se întâmplă înainte ca acel lucru să se intample; Al Hakim (Inteleptul) care înseamnă ca El cunoaşte lucrurile în detaliu; Ash-Shahid (Martor) care înseamnă ca El cunoaşte ceea ce este nevăzut şi ceea ce este văzut, adică ca nimic nu îi este necunoscut Lui; Al Haafiz (Protectorul) care inseamca ca EL nu uita ceea ce El cunoaşte; Al-Muhsiy (Socotitorul) care înseamnă ca faptul că El ştie atât de multe nu îl distrage de a cunoaşte cel mai mic detaliu, cum ar fi lumina zilei şi cât de puternic este vantul, şi când frunzele cad. El cunoaşte numărul şi miscarile fiecarei frunze.

Cunoaşterea lui cuprinde generalitati şi detalii minore

Filosofii susţin că Allah cunoaşte lucrurile în termeni generali, dar El nu cunoaşte detaliile minore-dar aceasta afirmaţie este o minciuna. Cunoaşterea lui Allah este cuprinzatoare şi nimic nu îi este ascuns de pe pământ sau din ceruri. El cunoaşte fiecare miscare de pe pământ şi de pe mari, şi nu exista o frunza care sa cada dintr-un copac sau a samanata care să fie plantata în pământ sau o planta mică ce se afla pe pământ, care se usuca sau moare, şi pe care Cunoaşterea lui Allah sa nu o cuprinda.

„Şi El cunoaşte ceea ce este pe uscat şi ceea ce este pe mare. Şi nu cade nicio frunza fără ca El sa o ştie. Şi nu exista bob intunericurile pământului, nimic proaspat şi nimic uscat, fără ca ele să fie [insemnate] într-o Carte Limpede. ” (Coran 6: 59)

Nici unul dintre aceste animale nenumarate este ascuns de Allah:

„Şi nu este vietuitoare pe pământ a cărei hrană să nu fie în grija lui Allah. El ştie locul ei de sălas şi locul în care ea va muri. Totul este într-o Carte deslusită. ” (Coran 11: 6)

Nu exista nimic care sa între în pământ, sau sa urce de pe pământ în ceruri pe care Allah sa nu îl cuprinda cu Ştiinţă Lui:

El ştie ce intră în pământ (2) şi ce iese din el, (3) ce coboară din cerşi ce se suie la el. (5) Şi El este Îndurător, Iertător [Ar-Rahim, Al-Ghafur]. (Coran 34: 2)

Nici unul dintre oameni nu este ascuns de Allah. Cunoaşterea lui Allah asupra omului este cuprinzatoare, acoperind faptele sale aparente şi vizibile, dar EL ştie ceea ce este ascuns în adâncimea sufletului:

„Spune: “De veti tine ascuns ceea ce se afle în sufletele voastre sau de veti da pe fata acestea, Allah le ştie. . ” (Coran 3: 29)

„El, Allah, este în ceruri şi pre pământ (1) . El ştie ceea ce voi tainuiti şi ceea ce voi rostiti…” (Coran 6: 3)

Aceasta este cunoaşterea care cuprinde toate detaliile minore ale vieţii omului:

„Tu nu vei fi în nicio împrejurare, nu vei recita nici un fragment din Coran şi voi nu veti împlini nicio faptă fără ca Noi să fim martori în clipa când o săvârşiţi. ” (Coran 10: 61)

Uitati-va la Cunoaşterea, fata de care nimic nu este ascuns, nici cel mai mic grăunte:

“O, fiul Meu! De ar fi [ceva] (16) de greutatea numai a unui bob de muştar (17) şi s-ar afla ascuns într-o stâncă, în ceruri sau în pământ, Allah îl va scoate la iveală (19) , iar Allah este Binevoitor [şi] Bineştiutor [Latif, Khabir]!” (Coran 31: 16)

În cunoaşterea lui Allah, tainuirea şi rostirea, micul şi marele, nevăzutul şi vazutul, toate sunt la fel:

„Allah ştie ce poartă fiecare femeie [în pântece] şi ceea ce lipseşte sau ceea ce este pre mult în pântece şi tot lucrul are la El măsură. Ştiutorul celor ascunse şi al celor vizibile, Cel Mare, Cel Preaînalt!Pentru El sunt egali acela dintre voi care ţine ascuns cuvântul Său şi acela care îl rosteşte cu glas tare, acela care stă ascuns în timpul nopţii şi acela care se arată în ziua mare. ” (Coran 13: 8-10)

Allah într-adevăr a rostit adevărul ca a spus:

„… Domnului tău nu-i va scăpa nici cât greutatea unui fir de colb – nici de pe pământ, nici din cer -, nici cât [o greutate] mai mică [decât aceasta] şi nici mai mare, fără ca acestea să [fie înscrise] într-o carte limpede. ” (Coran 10: 61)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: