Conceptul familiei in islam

De  Dr. Jamal Badawi

In islam, familia este baza sistemului social. Familia nu este o organizatie spontana de oameni ci este o institutie predestinata divin. Familia si casatoria sunt considerate sacre si nobile, un contract social care ofere drepturi si obligatii egale membrilor cuplului.

Progresul si bunastarea societatii sau decaderea sa se datoreaza unitatii si puterii sau slabiciunii familiei. Slabiciunea este un indicator crucial al slabiciunii societatii, refelectate de probleme precum delicventa juvenila, abuzul de droguri, alcool, sarcini in adolescent sau divortul.

Conceptul unei “familii extinse” este comuna in culturile non vestice, spre deosebire de conceptul de “familie nuclear” ce inseamna o familie formata doar din parintii si copiii lor precum este comun in vest. “Familiile extinse” inseamna copiii, parintii, bunicii si ale rude apropiate ce impart aceeasi gospodarie.

Islamul nu specifica daca familia unui musulman ar trebui sa fie nucleara sau extinsa. In privinta relatiilor din cadrul aceleasi familii, primul sic el mai important este cel al sotului, sotiei, copiilor lor si bunicilor. In privinta rudelor de gradul doi sau trei nu se poate spune ca musulmanul nu are nicio obligatie sau responsabilitate fata de aceste rude, dar rudele de gradul intai au drepturi precise si neechivoce.Legile familiei islamice

Cu toate ca natura datoriilor si obligatiilor membrilor familiei sunt instinctive in natura umana, este important sa realizam ca legea islamica exista numai ca supliment si pentru a intari aceste sentimente nu pentru a le inlocui. Islamul se comporta ca o garantie ca drepturile si responsabilitatile fiecarui membru al familie si le-a indeplinit cu respect fata de ceilalti cu egalitate si dreptate.

Legile familiei islamice stabileste minimul de drepturi pentru a garanta interesele fiecarui membru al familiei. Astfel, in islam relatiile de familie sunt conduse printr-o balanta intre bunul simt al datoriei al membrilor familiei si ceea ce a fost pogorat ca minim de lege.

In absenta legei, ar aparea problem din faptul ca natura tatalui de a-si trata copiii egal poate fi lasata la o parte datorita atasamentului mai puternic fata de un anume copil si astfel in mod intentionat acest copil va fi favorizat de exemplu la mostenire, iar drepturile celorlalti copii sa fie astfel incalcate.

Descendenta familiala are un rol esential in familia musulmana deoarece din aceasta provine obligatiile, datoriile si responsabilitatile membrilor familiei.

Cea mai importanta invatatura islamica pentru aceasta tema este aceea ca oamenii nu trebuie sa sustina ca un copil este al lor daca este adoptat si copiii nu trebuie sa sustina in mod fals ca sunt copiii reali al unei persoane particulare daca nu sunt si copiii adoptati nu pot primi numele de familie al familiei care ii adopta deoarece astfel s-ar masca adevarata identitate a copiilor. Bineinteles copiii naturali au mai mult drept la mostenire decat copiii adoptati.Allah ne spune in Sfantul Coran:

“Allah nu i-a dat omului douã inimi înlãuntrul sãu si nu le-a fãcut pe soatele voastre, de care voi vã despãrtiti sã fie asemenea mamelor voastre. Si nu i-a fãcut pe copiii vostri înfiati sã fie asemenea fiilor vostri. Acestea sunt cuvinte ce ies din gurile voastre, însã Allah spune Adevãrul si El îl cãlãuzeste [pe om] pe drumul cel drept. Chemati-i dupã pãrintii lor, cãci astfel este mai cu dreptate fatã de Allah. Iar dacã nu-i cunoasteti pe pãrintii lor, atunci socotiti-i frati ai vostri întru credintã si aliati ai vostri! Si nu este nici un pãcat pentru ceea ce sãvârsiti voi din gresealã, ci numai pentru ceea ce inimile voastre sãvârsesc cu bunã stiintã. Allah este Iertãtor, Îndurãtor [Ghafur, Rahim].” (Al-Ahzab 33:4-5)

Pe de alta parte, daca un orfan sau un copil abandonat este ingrijit apoi de o familie ca un act de compasiune, oferindu-i adapost, hrana, imbracaminte si alte nevoi, apoi este legal si intr-adevar un act de omenie pentru care Allah promite rasplati mare. Cu toate ca copiii adoptati nu mostenesc in mod egal cu cei naturali, cel care il adopta nu are niciun drept asupra proprietatilor sale.

Importanta familiei in islam provine din functia alocata in pastrarea rasei umane prin procreare. De asemenea, este responsabil pentru protejarea moralitatii societatii si indivizilor prin asigurarea unei cai legitime pentru satisfacerea nevoilor sexual.

Mai mult, familia are un rol important in asigurarea socializarii si orientarii morale a copiilor precum si in asigurarea unei sigurante sociale si economice.

In final, intemeierea unei familii duce la motivarea indivizilor sa lucreze sa isi sacrifice bunurile si sa devina folositor pentru bunastarea familiei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: