Cei ce urmeaza calea Lui merg din intuneric spre lumina

O persoana sincera ,cu constiinta si capabila de a gandi ar trebui imediat  sa isi ordoneze viata si sa traiasca conform invataturilor morale pe care Allah ni le-a ordonat ;si care se gasesc in Coran.Coranul ne prezinta infinita mila a Domnului nostru care va arata drumul celor care Il cauta.
“Prin ea Allah ii calauzeste pe caile pacii si mantuirii pe aceia care cauta multumirea Lui.
Si El ii scoate din intunericuri la lumina, prin gratia Sa, si ii calauzeste pe un drum drept.”
(Surah Al-Ma’ida:16)
Musulmanii sunt oamenii constienti de existenta luiAllah si constientii de maretia Lui ;le este frica si Il respecta si isi ordoneaza viata in functie de cerintele Lui. Dar cei ce traiesc departe de moralitate religioasa ori il resping pe Allah sau desi stiu ca El exista nu le este frica de El si nu il respecta.Asemenea persoane
pentru cea mai mare parte isi conduc viata fara sa le pese de Allah sau de scopul crearii lor.Nu se gandesc la cine le-a creat viata si cum si de ce ei au fost creati. Allah ne da urmatorul exemplu in Coran sa arate ca asemenea viata este o viata ce va fii distrusa :
” Oare cel care a intemeiat zidirea pe frica de Allah si pe multlumirea lui Alah este mai bun
sau acela care a intemeiat zidirea pe o margine de prapstie gata sa se surpe, care se va
prabusi cu el in focul Gheenei? Iar Allah nu calauzeste neamul de nelegiuiti! “
(Surah At-Tawba:109)
Cu toate astea un credincios este constient de existenta si puterea lui Allah si este constient de faptul ca El stie totul perfect.Un credincios stie de ce Allah l-a creat si ce asteapta de le el.Pentru acest motiv singurul lui scop in viata ar fii sa fie un servitor de care Allah sa fie multumit.Va incerca in fiecare zi a sa
sa isi atinga scopul.
“Mergand pe drumul unui necredincios este mai dificil si mai periculos decat
sa mergi pe gheata”(
Bediuzzaman Said Nursi, Epitomes of Light, 2nd Chapter, p. 71)

Credinciosii isi traiesc intreaga viata conform invataturilor morale ale Coranului: Allah a trimis pe pamant Sfantul Coran- plin de intelepciune -ca un ghid pentru slujitorii Lui.In el ne-a relevat scopul crearii omului.Scopul al acestei creari este pentru ca oamenii sa-L slujeasca pe El cel care i-a creat si le-a dat viata.
” Eu nu i-am creat pe djinni si oameni decat ca ei sa Ma adore. “ (Surah Adh-Dhariyat:56)
Cu toata ca accepta existenta vietii de dupa moarte multi oamenii nu sunt afectati de ea. Ei nu tin seama de adevaratul scop al vietilor lor si isi urmaresc propriile teluri. Petrec luni si ani urmarind aceste proprii scopuri fara sa tina seama de responsabilitatea pe care o au fata de Allah subhana wa Ta’ala.Dar nu exista nici o persoana pe acest pamant care sa spuna ca nu esti constient absolut deloc de aceste adevaruri. Oamenii tot timpul cauta aceasta scuza ca ei nu stiau dar Allah a trimis carti si profeti pe pamant pentru a le arata calea si a-i invata cum sa Il slujeasca.
” Trimisi – vestitori si prevenitori  – pentru ca oamenii sa nu mai aibe nici un fel de temei
fata de Allah , dupa [ce au venit cei] trimisi. Iar Allah este Puternic si Intelept. “
Surah An-Nisa:165)
Asa cum am precizat si mai sus,cei care spun ca ei cred in Allah dar nu le este frica de El si nu il respecta asa cum ar trebui traiesc intr-o serioasa eroare si nu practica acele credinte de care se lauda ca le au.Acesti oameni de obicei traiesc fara moralitate religioasa si nu urmeaza invataturile Coranului in gandurile
,vorbele si actiunile lor. Acesti oameni de asemenea cred in existenta vietii de apoi in paradis si in iad dar
asta nu ii face sa realizeze ca ar trebui imediat sa traiasca pentru Allah atata  cat mai au timp;isi petrec zilele ca si cum cred ca viata de apoi nu va veni  niciodata sau ca esti departe in viitor.
Asa cum Coranul ne spune:” Acestia iubesc viata trecatoare si lasa in urma lor o Zi grea. “ (Surah Al-Insan:27)
In Coran Allah ne spune ca oamenii se mint singuri si inchid ochii la adevar:
” Se apropie de oameni [termenul] socotirii cu ei, insa ei se indeparteza cu nepasare.” (Surah Al-Anbiya:1)
Sa fii constient de puterea infinita a lui Allah nu este singura conditie a acceptarii Lui.Coranul ne da un exemplu bun pentru a explica asta.Aceasta persoana a acceptat existenta si calitatile lui Allah dar a ales sa nu ii fie frica de El sau sa il respecte. Coranul se spune ca nu este de ajuns sa acceptam existenta lui Allah de asemenea trebuie sa ne fie frica de El si sa il respectam:
” Spune: “Cine va da voua hrana indestulatoare din cer si de pe pamant si cine este stapan peste  auz si peste vaz si-l scoate pe cel cu viata si Cel care oranduieste toate lucrurile?”
Vor raspunde ei: “Allah!” Atunci spune: “Oare nu va este voua frica?” Acesta este Allah, Domnul vostru Cel Adevarat! Si ce se afla dincolo de Adevar decat numai ratacirea? Si cum de puteti voi fi indepartati?”
(Surah Yunus :31-32)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: